Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Α.Φίλιας: «Έχουμε δεσμεύσεις Αυγενάκη για ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις»

Published

on

Δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες, μεταξύ των οποίων και του Αιγίου, επιχειρεί να ανοίξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και το γεγονός ότι, πλέον, οδεύουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στην Αχαΐα.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια βρίσκεται εν τω μέσω μιας αντιπαράθεσης την οποία θεωρεί αντιπαραγωγική, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να «παύσει» τον απευθείας διάλογο με τα μπλόκα στους κλειστούς δρόμους…
Η Π.Δ.Ε. θέλει να κάνει τις κινήσεις της άμεσα καθώς είναι προφανές ότι το κλείσιμο των δρόμων μπορεί να «ρίξει τις γέφυρες» και σε τοπικό επίπεδο συνεννόησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας άκουσε μάλιστα με ικανοποίηση την πρόθεση του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας για την άμεση έναρξη συζήτησης με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των αιτημάτων της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, από προχθές Τρίτη. Παράλληλα, όπως αναφέρει στην «Γ» είναι ανοικτός σε διάλογο και με τους αγρότες που είναι στα μπλόκα.
«Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Η Περιφέρεια τους ακούει, ανταποκρίνεται, στηρίζει να δίκαια αιτήματά τους, πηγαίνει στους χώρους τους, συμπαρίσταται και ενημερώνει. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των αγροτών ώστε να γίνουμε δυνατοί σε επίπεδο διεκδίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση. Από την πλευρά μας υπάρχουν καλά αισθητήρια ως προς τις αντιδράσεις διότι όποιος έχει ώτα, ακούει…» σχολιάζει στην «Π» ο κ. Φίλιας.
Η Περιφέρεια θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκτήσει βηματισμό ιδιαίτερα σε σχέση με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά και το θέμα με τις επιδοτήσεις, εκτιμά όμως, όπως αποκαλύπτει και η δήλωση του κ. Φίλια, ότι εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε αναβλητικότητα παρά τις εκκλήσεις!
Ακαρπία στην ελιά
Η Περιφέρεια προετοιμάζει το φάκελο για την ακαρπία στις ελιές προκειμένου να σταλεί στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις ενώ αναμένει και την κίνηση της κυβέρνησης μετά τα παράπονα των αγροτών ότι τα ποσοστά της έκτακτης ενίσχυσης είναι μικρά (σ.σ. 36 ευρώ το στρέμμα). «Έχουμε συγκεντρώσει τα ποσοστά της ακαρπίας θα γίνει το διάβημα προς την Ε.Ε. μέσω και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το θέμα είναι δύσκολο, οι δηλώσεις από τους αγρότες θα πρέπει να είναι ακριβείς διότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να καταγράψει υπερβάλλουσες εκτάσεις καθώς κινδυνεύουν άλλες δράσεις όπως η δακοκτονία» αναφέρει ο κ. Φίλιας.
Καταστροφές σε σταφίδα
«Για τη σταφίδα αλλά και άλλα γεωργικά προϊόντα που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης – καλοκαίρι (χαλαζοπτώσεις και καύσωνα) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά ο κ. Αυγενάκης, διαβεβαίωσε πρόσφατα τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη ότι προχωρά ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ. Το σχέδιο με την ασφάλιση των καλλιεργειών -που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΑ, στα πλαίσια της αναθεώρησης του απαρχαιωμένου κανονισμού με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και τα προβλήματα που προσθέτει η κλιματική αλλαγή- θα κατατεθεί. Θα υπάρξει, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, ένα βασικό πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης σε πολλά γεωργικά προϊόντα και, από εκεί και πέρα, οι αγρότες θα μπορούν να ασφαλίσουν -αν το επιθυμούν- επιπλέον και εγκαταστάσεις για περίπτωση φυσικής καταστροφής, θερμοκήπια και αποθηκευτικούς χώρους» σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.
Έτοιμοι με τα βοσκοτόπια…
Ο κ. Φίλιας παρενέβη και για το θέμα με τα βοσκοτόπια θεωρώντας ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου να επισπεύσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης. «Από την Π.Δ.Ε. έχει ψηφιστεί η σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπ.Α.Α&Τ ώστε οι υπηρεσίες μας να κάνουν άμεσα την οριοθέτηση και κατανομή στα βοσκοτόπια. Περιμένουμε μήνες από το Υπουργείο να υπογράψει για να ξεκινήσει η διαδικασία των νέων Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, γνωρίζουμε τον προβληματισμό των κτηνοτρόφων και τις καταγγελίες ότι η αναβλητικότητα καταδικάζει το μέλλον της κτηνοτροφίας» καταλήγει ο κ. Φίλιας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement