Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Δεσμεύσεις ακινήτων για χρέη από 30 ευρώ-Παραμένουν μπλοκαρισμένα στην Εφορία για αστεία ποσά

Published

on

Απίστευτες ιστορίες περιέχει το χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων χρεών της Εφορίας, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα για πάνω από μισό αιώνα και για οφειλές της τάξης μόλις των 30 ευρώ!

Πρόκειται για μία από τις αιτίες που διογκώνουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία έχουν υπερβεί τα 106 δισ. ευρώ, ενώ πολλά από τα συγκεκριμένα χρέη είναι σχεδόν ανύπαρκτα και μη εισπράξιμα.

Συγχρόνως όμως δεσμεύουν και ακίνητα ή πιο συγκεκριμένα μερίδια ακινήτων με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται και η αξιοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, υπάρχουν εγγεγραμμένα χιλιάδες παλαιά βάρη κατά ακινήτων, τα οποία αφορούν περιόδους πριν την ύπαρξη των πληροφοριακών συστημάτων ΤΑΧIS και ΤΑΧΙSnet και τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μία που χρονολογείται από το 1964, όταν για χρέος προς το Δημόσιο ύψους 10.000 δραχμών, δεσμεύτηκε ακίνητο.

Το συγκεκριμένο ακίνητο εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο ακόμη και σήμερα, παρότι το αρχικό χρέος ήταν 30 ευρώ και σήμερα με τις προσαυξήσεις είναι στα 90 ευρώ! Σημειώνεται πώς υπήρχε και υπάρχει οροφή στην προσαύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Πιθανότατα πρόκειται για ακίνητο το οποίο σήμερα έχει περάσει σε κληρονόμους και η αρχική οφειλή ενδεχομένως αφορούσε συνυπόχρεο πρόσωπο, που έχει αποβιώσει και ενδεχομένως να μην γνώριζε καν την ύπαρξη οφειλής.

Επίσης, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, με ακίνητα επί των οποίων η Εφορία έχει δεσμεύσει το μερίδιο ενός οφειλέτη, ο οποίος έχει αποβιώσει και συγχρόνως υπάρχουν και άλλοι κληρονόμοι.

Για την επίλυση του ζητήματος αυτού, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΟΥ επισημαίνουν ότι απαιτείται νομοθέτηση οριζόντιας άρσης των συγκεκριμένων βαρών.

Πώς αποδεσμεύει ακίνητα η Εφορία

Η Εφορία, εξακολουθεί να δεσμεύει ακίνητα για οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ προβλέπει και τη διαδικασία αποδέσμευσης του ακινήτου, όπως περιγράφεται στο Εγχειρίδιο που κοινοποίησε τον Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ στις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ, για τη διαδικασία αποδέσμευσης του ακινήτου, ο εισηγητής του αρμόδιου για την είσπραξη Τμήματος  της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου, συγκροτεί φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει αίτηση του οφειλέτη, πίνακα χρεών του οφειλέτη, περίληψη εγγραφείσας υποθήκης της οποίας ζητείται η εξάλειψη.

Στη συνέχεια, εξετάζει και αξιολογεί την αίτηση του οφειλέτη με βάση την εμπορική και αντικειμενική αξία των δεσμευμένων ακινήτων, το συνολικό ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο, τη φορολογική του συμπεριφορά. Στη συνέχεια ο εισηγητής συντάσσει ενημερωτικό σημείωμα με αναλυτική έκθεση για τον αν εγκρίνει την αποδέσμευση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement