Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Μανώλης Κεφαλογιάννης στη “Γ”: «Οι πολίτες θα επιβραβεύσουν και πάλι τη Ν.Δ.»

Τι λέει ο ευρωβουλευτής για την επιστολική ψήφο, αλλά και στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στη διάρκεια της θητείας του

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΡΙΝΟΣ Κ. ΓΡΑΨΑΣ

«Η επιστολική ψήφος είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση», τονίζει σε συνέντευξη του στη «Γ» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται επίσης σε δύο πρωτοβουλίες του, στη διάρκεια της θητείας του, που έχουν θετικό εθνικό αντίκτυπο, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στις ευρωεκλογές, οι πολίτες  θα επιβραβεύσουν για μία ακόμη φορά τη Νέα Δημοκρατία, θα επιδοκιμάσουν  με την ψήφο τους τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, το μεταρρυθμιστικό της έργο.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στις προσεχείς ευρωεκλογές ένα ακόμη «στοίχημα» είναι η επιστολική ψήφος. Τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη εξέλιξη;

Στις ευρωεκλογές του 2024, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με την ψήφιση της επιστολικής ψήφου δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται στις εκλογικές διαδικασίες.

Η επιστολική ψήφος μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ένα πάνδημο αίτημα των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, αίρονται όλα τα πραγματικά, νομικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στις εκλογές. Με μία απλή, εύκολη και απολύτως αδιάβλητη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό αλλά κα όσοι ζουν στην Ελλάδα και το επιθυμούν μπορούν πλέον να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν, χωρίς να ξοδέψουν χρήματα. Και για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο δεν χορηγεί δικαίωμα ψήφου αλλά διευκολύνει την άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και καταψήφισε την τροπολογία για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Για την αρνητική της τοποθέτηση θα είναι υπόλογη στους χιλιάδες απόδημους Έλληνες.

-Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να λύσει το σοβαρό ζήτημα της αποχής από τις εκλογές;

Το πρόβλημα της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Ασφαλώς έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα απολιτίκ και στην ελληνική κοινωνία, ιδίως στις νεότερες γενιές. Και αυτός είναι ένας λόγος αποχής κάποιων ψηφοφόρων από τις εκλογές. Και εδώ όλοι εμείς θα πρέπει να πείσουμε τα νέα παιδιά για την ανάγκη της συμμετοχής στις εκλογές. Γιατί με την αποχή εκχωρείς το δικαίωμά σου να αποφασίσεις για το μέλλον σου σε αυτόν που συμμετέχει.

Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε γίνεται μία διττή προσπάθεια να αυξήσουμε τη συμμετοχή. Αφενός η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στην εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της συμμετοχής και αφετέρου με τη διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων. Ένα πρόβλημα που είναι στην επικαιρότητα και συζητείται πολλές δεκαετίες. Και δημιουργεί ασφαλώς μία στρεβλή εικόνα συμμετοχής. Καθώς υπάρχουν ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους άνθρωποι που έχουν αποβιώσει. Με το νομοσχέδιο προτείνεται μια αναλυτική διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων που θα αφορά τους άνω των 80 ετών οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα άτομα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022 και άτομα που δεν λαμβάνουν σύνταξη. Ασφαλώς τα άτομα αυτά δεν στερούνται του εκλογικού τους δικαιώματος και εφόσον εμφανιστούν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν

-Ασφαλώς θα έχετε συνομιλήσει με αποδήμους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Πώς την δέχτηκαν;

Η επιστολική ψήφος αποτελούσε ένα πάνδημο αίτημα της ελληνικής ομογένειας, των Ελλήνων της διασποράς. Όλων αυτών που αν και ζουν μακριά από την Πατρίδα αλλά έχουν την Ελλάδα στην ψυχή τους. Με το νομοσχέδιο αυτή η ψυχική επαφή γίνεται και πραγματική επαφή με τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Η Πολιτεία τους δίνει το δικαίωμα της συμμετοχής τους στις εκλογές ένα δικαίωμα που τους είχε αποστερήσει άδικα τα τελευταία 50 χρόνια. Μία συμμετοχή που τους ενώνει ξανά με την Ελλάδα.

Όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Σας επαναλαμβάνω ότι με το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου δεν δίνεται δικαίωμα ψήφου αλλά διευκολύνεται η άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος του «εκλέγειν». Όσοι το επιθυμούν μπορούν πλέον να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς να χρειαστεί να υποστούν δαπάνες και έξοδα μετακίνησης.

-Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο είστε ικανοποιημένος από το έργο που παρήχθη;

Μέσα σε λίγες γραμμές θα ήταν πολύ δύσκολο να περιγράψω ένα έργο πέντε ετών. Θα ήθελα, λοιπόν, να σταθώ σε δύο πρωτοβουλίες που έχουν θετικό εθνικό αντίκτυπο.

Με πρόταση που είχα την τιμή να καταθέσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε τροπολογία σε ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη που καταδικάζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και καλεί τη Λιβύη να το ακυρώσει. Σύμφωνα με την τροπολογία, που είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με το Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Με την τροπολογία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Με πρόταση, επίσης, που είχα την τιμή να καταθέσω ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία καταδίκης της Αλβανίας, για τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Με την τροπολογία αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2023, η οποία παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας και ταυτόχρονα εμπόδισε τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνοτικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος.

 

-Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης;

 

Η παράταξή μας, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη είναι αυτή, που με την εμβληματική επιλογή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, έβαλε ην Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την οδήγησε στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μία περίοδο που ακούγονταν από την τότε αντιπολίτευση, το λαϊκισμό της εποχής, οι κραυγές «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Στις επικείμενες ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός, είμαι βέβαιος, ότι θα επιβραβεύσει για μία ακόμη φορά τη Νέα Δημοκρατία. Θα επιδοκιμάσει με την ψήφο του τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, το μεταρρυθμιστικό της έργο. Δεν θα επιτρέψει να διασαλευτεί ή να αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας, η σταθερότητα και η ασφάλεια. Και θα την βγάλει όχι απλά πρώτο κόμμα, αλλά πρώτη και με καλύτερα ποσοστά από την προηγούμενη φορά.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement