Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Κώστας Γιάχος: «Ακρίβεια στο ράφι, φτώχεια στο χωράφι»

Published

on

Το αίσθημα της αδικίας περιβάλλει τον αγροτικό κόσμο καθώς η ακρίβεια κυριαρχεί και τα κέρδη για τους μεσάζοντες αυξάνονται.

Το θέμα με την πορεία των τιμών στα γεωργικά προϊόντα κυριάρχησε κατά την πολύωρη συνάντηση φορέων που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.
«Η σταφίδα ‘Βοστίτσα’ του Αιγίου για την περίοδο συγκομιδής 2022-‘23 πληρώθηκε, μέσω μιας προκαταβολής στον παραγωγό, στα 0,70 λεπτά/κιλό και έφτασε να πωλείται την ίδια περίοδο στα 6 ευρώ/κιλό στα Σούπερ Μάρκετ, με τον παραγωγό να μην έχει εξοφληθεί! Φέτος, για την περίοδο 2023-’24 η τιμή είναι στο 1,40 ευρώ/κιλό αλλά και πάλι πωλείται 6,5-7 ευρώ/κιλό στο Σούπερ Μάρκετ.
Ελαιόλαδο τοπικής παραγωγής πωλήθηκε το 2023 την άνοιξη από τον παραγωγό στα 4,30-4,5 ευρώ/κιλό και από το περασμένο φθινόπωρο πωλείται σταθερά από 10-12 ευρώ/κιλό στο Σούπερ Μάρκετ!» αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Γιάχος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάχο, από την ανατίμηση της τιμής στο λάδι, παραγωγός που πώλησε, μέσα στο 2023 1,5 τόνο λαδιού, είχε πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ απώλεια εισοδήματος μέσα σ ένα έτος, από την οποία ωφελήθηκαν οι μεσάζοντες!
Για το θέμα της ακαρπίας της ελιάς οι παραγωγοί ζητούν από την Περιφέρεια να πιέσει ώστε η αποζημίωση που θα δοθεί να ανέλθει στα 200 ευρώ/στρέμμα έναντι 36 ευρώ/στρέμμα που έχει δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Το αίτημα για την ακαρπία στην Ε.Ε. θα εξεταστεί την άνοιξη, ένα χρόνο μετά οι παραγωγοί με 5-10 στρέμματα ελιάς θα λάβουν μια αποζημίωση έως 360 ευρώ!» σχολιάζει.
Από τα βασικά αιτήματα των αγροτών με τα οποία προσήλθαν στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια αλλά και στην Επιτροπή του Μπλόκου Αιγίου είναι να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες, να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να αντιμετωπιστεί το κόστος των καυσίμων και το ενεργειακό κόστος.
«Η Ε.Ε. δεν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές, οι έμποροι -λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής σε τρίτες χώρες εισάγουν λεμόνι με 12 λεπτά/κιλό όταν στην Αιγιάλεια μόνο το κόστος στον παραγωγό φτάνει στα 35 λεπτά/κιλό! Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά τα εισαγόμενα έρχονται χωρίς έλεγχο, ‘σερβίρουμε’ φτηνά τρόφιμα και καρκίνο για να κερδοσκοπούν κάποιοι και η τοπική παραγωγή μένει ανεκμετάλλευτη» σύμφωνα με τον κ. Γιάχο.
«Εμείς εδώ δεν έχουμε γεωργικά μηχανήματα, χρησιμοποιούμε τα ΙΧ δύο – τρεις φορές την ημέρα για να πάμε στο κτήμα, δεν έχουμε καμία απαλλαγή ενώ τα καύσιμα έχουν ανατιμηθεί έως και 30%» συνεχίζει επισημαίνοντας και τις «μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές με τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και τον περονόσπορο και την ‘θειαφασθένεια’ («στάχτωμα») του καλοκαιριού στην τοπική αμπελουργία και τη σταφίδα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement