Connect with us

Ελλάδα

«Άλλος Άνθρωπος»: Στο «μικροσκόπιο» οι έρανοι που έκανε ο Πολυχρονόπουλος – Τα «μαγειρέματα» με λογαριασμούς ρεύματος

Published

on

Οι έρανοι που έκανε κατά καιρούς ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, μετά την προκαταρκτική έρευνα για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για τον επικεφαλής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος».

α με όλες τις πληροφορίες, οι έρευνες των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής δεν επικεντρώνονται μόνο στις δωρεές για τα τρόφιμα, αλλά και στα χρήματα που συγκεντρώνονταν για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και ενοικίων αναξιοπαθούντων πολιτών. Τα ποσά αυτά συγκέντρωνε ο ίδιος ο Κ. Πολυχρονόπουλος με διάφορους τρόπους, είτε χέρι με χέρι από όλους όσοι τον επισκέπτονταν στις διάφορες δράσεις του ή στα γραφεία της κοινωνικής κουζίνας, αλλά και μέσω ηλεκτρονικών καταθέσεων σε διάφορους λογαριασμούς.

Οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα προσπαθούν να εντοπίσουν όλες αυτές τις δράσεις που διοργανώνονταν από τον «Αλλο Ανθρωπο» για δωρεές χρημάτων, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας. Μέρος των δράσεων αυτών καταγράφεται και στο ιστολόγιο που είχε δημιουργήσει ο Κ. Πολυχρονόπουλος, από το 2012 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να ενημερώνει το κοινό για τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις της κοινωνικής κουζίνας.

«Δώσαμε σπίτια»

Τον Μάιο του 2021 και εν μέσω πανδημίας ο Κ. Πολυχρονόπουλος έγραφε στην ιστοσελίδα ότι «έχουμε πληρώσει 145 λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ σε οικογένειες που δεν είχαν ρεύμα και νερό. Εχουμε πληρώσει σε 12 οικογένειες ενοίκια για να μην τους πετάξουν έξω στον δρόμο. Εχουμε δώσει σπίτια σε τέσσερις οικογένειες που ζούσαν στον δρόμο. Εχουμε δώσει 185 τάμπλετ σε παιδιά που δεν είχαν, για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Εχουμε δώσει, Χριστούγεννα και Πάσχα, δώρα σε 185 οικογένειες σε όλους τους νομούς της Ελλάδας».

Στην ίδια ανάρτηση αναφερόταν στη συνέχεια η παροχή 12.000 ευρώ σε συμπολίτη για ιατρικούς λόγους: «Δώσαμε 12.000 ευρώ και σώσαμε έναν άνθρωπο που θα έφευγε από κοντά μας, αν δεν έκανε άμεσα αφαίρεση χολής και δεν ξεκινούσε μετά χημειοθεραπείες. Δώσαμε σε τρεις οικογένειες χρήματα, για να κάνουν το δεδομένο: να κηδέψουν τους ανθρώπους τους με αξιοπρέπεια. Ολα αυτά τα κάνατε εσείς, απλοί άνθρωποι, δομές εργαζομένων, σωματεία εργαζομένων και δομές αλληλεγγύης που βοηθούν».

Ξέπλυμα

Σημειώνεται ότι η αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα ήταν το πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατά την έρευνα, εκτός από τα αδικήματα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της εγκληματικής οργάνωσης, θα αναζητηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της συνέργειας στο ξέπλυμα. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται, εκτός από τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας, Κ. Πολυχρονόπουλο και τα συγγενικά του πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ζητήσει έγγραφα τόσο από τράπεζες για τις κινήσεις των λογαριασμών, όσο και από στοιχηματικές εταιρείες, τα οποία και μελετούν. Οπως έχει γίνει γνωστό και σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάστημα δύο ετών φέρεται στους επίμαχους λογαριασμούς να έχει κατατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Από αυτούς στη συνέχεια γίνονταν αναλήψεις διαφόρων ποσών, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ φέρεται να επενδύθηκαν σε στοιχηματικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η συνέχεια, αν δηλαδή χάθηκαν ή αποδόθηκαν σε κέρδη.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κ. Πολυχρονόπουλος, μέσω του δικηγόρου του Νίκου Αλεξανδρή, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω -έστω- εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου». Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο όνομά του: «Δεν έχω εταιρείες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε “παπάκι” καν. Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του “Αλλου Ανθρώπου”», καταλήγει ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας που πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών, με τα αποτελέσματα της έρευνας να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως, παρά τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα, ο Πολυχρονόπουλος εξακολουθεί να επισκέπτεται τα γραφεία της οργάνωσης, η οποία συνεχίζει τη δράση της με τη βοήθεια εθελοντών. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, είχε δεχθεί την επίσκεψη Αμερικανών μαθητών που μαγείρεψαν και μοίρασαν φαγητό σε αστέγους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement