Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κατά εκατοντάδες οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτρα για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 

Published

on

Προθεσμία 10 ημερών, έως και την μεθεπόμενη Πέμπτη 22 του μηνός, έχουν οι ιδιοκτήτες που ασφάλισαν τα ακίνητά τους ώστε να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να πάρουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Βασικές προϋποθέσεις για τον ιδιοκτήτη και ασφαλισμένο είναι,
– να έχει ασφαλίσει την κατοικία του για τις καλύψεις του σεισμού, της πλημμύρας και της πυρκαγιάς,
– η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ/τ.μ. των κυρίων χώρων και
– να είναι ασφαλισμένη για ολόκληρο το έτος 2023.
Αν οι προϋποθέσεις πληρούνται για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται αναλογικά. Κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 100.000 ευρώ τουλάχιστον για να λάβει την έκπτωση!
Δύο σημεία προσοχής:
1. Να συσχετίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στο ΑΦΜ τους με τις ασφαλισμένες κατοικίες του. Η συσχέτιση θα πρέπει να γίνει για όλες τις αποδείξεις που τους αφορούν.
2. Να δηλωθούν τα ΑΦΜ των συνιδιοκτητών.
Η διαδικασία
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και στην εφαρμογή myPROPERTY /Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ.
Στα απαραίτητα βήματα είναι η επιλογή τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία. Αν στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, επαναλαμβάνεται η διαδικασία όπως αν υπάρχουν και άλλες ασφαλισμένες κατοικίες.
Μετά την υποβολή της αίτησης και μέχρι τις 11-3-2024 η ασφαλιστική εταιρεία επιβεβαιώνει την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ επαληθεύει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και μόνο τότε, για χρονικό διάστημα ενός έτους χορηγείται μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στους ΑΤΑΚ της ασφαλισμένης κατοικίας.
Αν μετά την είσοδο στην πλατφόρμα, δεν υπάρχει το ασφαλιστήριό ή υπάρχει ζήτημα σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή. Αν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν δοθεί η έκπτωση, ο δρόμος είναι μόνο στη ΔΥΟ, η υποβολή της ένστασης με τα δικαιολογητικά…

«Προσοχή στα παλαιά και τα ενυπόθηκα ασφαλιστήρια»
“Οι ιδιοκτήτες των ασφαλισμένων ακινήτων θα πρέπει όμως να προσέξουν, και ιδίως των παλαιών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, για τις ασφαλισμένες αξίες τους καθώς και τις καλύψεις που έχουν. Διότι ένα ακίνητο όταν ασφαλίστηκε, πριν από χρόνια, είχε άλλη κατασκευαστική αξία και άλλη έχει σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αναμόρφωση στα συμβόλαια και ειδικά στα ενυπόθηκα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών που έχουν γίνει μέσω τραπεζών. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν πιο πολύ διότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι υπασφαλισμένα και δεν έχουν τις απαιτούμενες καλύψεις» επισημαίνει ο Ανδρέας Ντακόλιας από την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν.Δ. Ελλάδος.
«Επειδή η καταλυτική ημερομηνία στις 22 Φεβρουαρίου είναι κοντά και θα δημιουργήσει και θα δημιουργήσει και προβλήματα για όσους δεν προλάβουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, για να μη χαθεί το όφελος της προσπάθειας που έχει γίνει, θεωρώ ότι για φέτος η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την έκπτωση για όλους τους ιδιοκτήτες -ανεξαιρέτως -που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και πληρούν τα κριτήρια, αυτόματα!» καταλήγει ο κ. Ντακόλιας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement