Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ακρίβεια και αγροτικά ζητήματα: Λύσεις στην πράξη για δύσκολα θέματα

Published

on

Γράφει ο Ανδρέας Τσώκος,

Πολιτευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία

Η ακρίβεια μας απασχολεί καθημερινά έντονα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους μας, το οποίο όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει και ιδιαίτερα για τους αγρότες, τους στυλοβάτες του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα.

Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιοριστούν, στο βαθμό που είναι εφικτό, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού. Έχουμε κάνει πολλά βήματα και υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει και προσπαθεί περισσότερο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με ελέγχους στην αγορά και αύξηση των μισθών, επιχειρείται να τηρηθούν οι ισορροπίες, στο πλαίσιο του ισχυρού κράτους δικαίου, που οικοδομεί η Νέα Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Από τη μία πλευρά, γίνονται συστηματικά έλεγχοι σε πολυεθνικές εταιρείες για τον τρόπο καθορισμού των τιμών, λαμβάνονται μέτρα και περιορισμοί στα περιθώρια κέρδους, όπως στο παραπάνω από απαραίτητο προϊόν, στο βρεφικό γάλα, το «μείον 5%», το «Καλάθι του Νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ. Τα πρόστιμα, που επιβάλλονται έπειτα από ελέγχους στην αγορά, είναι σημαντικά για πολυεθνικές εταιρείες, όταν παραβαίνουν τον νόμο.

Ιδιαίτερα στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού και το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από όταν ανέλαβε, έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%.  Δέσμευση είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Οι αγρότες έχουν πολλά και δικαιολογημένα αιτήματα για να φτάσουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το πρόβλημα «από το χωράφι στο ράφι» τίθεται γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους παραγωγούς. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, που όμως θέλουμε να το λύσουμε.

Ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακούμε τους αγρότες και τα αιτήματά τους, σε πολλά από τα οποία έχουμε ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα. Η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή μας είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες, με μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο πιο δίκαιο. Για το ρεύμα έγινε μια πολύ σημαντική κίνηση: Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα.

Η ακρίβεια και οι δυσκολίες είναι κοινά σημεία που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Ένα ισχυρό κράτος Δικαίου ξεκινά από την βελτίωση της καθημερινότητας και των οικονομικών όλων των πολιτών. Για αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει στην πράξη, με συγκεκριμένα μέτρα, δύσκολα και περίπλοκα θέματα. Για αυτό, είμαστε με τους πολίτες, στην πράξη και στην καθημερινότητα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement