Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Αγρότες: «Άνθρακας ο θησαυρός» των εξαγγελιών

Published

on

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ (*)

H κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του αγροτoτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, με τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις να μαίνονται, δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα τους, επιδιώκοντας με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις να πείσει ότι προσφέρει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα τους.

Οι εξαγγελίες, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν έχουν ικανοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τον αγροτικό κόσμο ,ο οποίος μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον σε απόγνωση και αδιέξοδο.
Οι αλλαγές που επιβάλλονται προκειμένου ο αγροτικός κόσμος, να σταθεί στα πόδια του, απαιτούν:
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυσβάστακτου πλέον κόστους παραγωγής
-Ουσιαστική και στοχευμένη τροποποίηση της νέας ΚΑΠ
-Εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ
-Διαχείριση κόκκινων δανείων και προστασία της αγροτικής γης
-Αντιμετώπιση της πρακτικής των ελληνοποιήσεων και της νοθείας αγροτικών προϊόντων
-Οριστική και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος με τους εργάτες γης.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρακολουθεί με απάθεια την αύξηση του κόστους παραγωγής και συγχρόνως την αύξηση του κόστους διαβίωσης, χωρίς τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, καθώς τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το κόστος αγροτικής παραγωγής για το χρονικό διάστημα 2021 – 2023, αυξήθηκε κατά 25%.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση: «Άνθρακας ο θησαυρός». Η εξαγγελία περί επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 82.000.000 ευρώ για το έτος 2024, δεν αποτελεί επιδότηση αλλά φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης, ενώ χωρίς αντίκρισμα, αποτελεί και η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τους χειμερινούς μήνες.
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, διαχειρίζονται τη νέα ΚΑΠ, με προχειρότητα, καθώς το 2023, ήταν η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, εξαιτίας των λαθών και των αστοχιών με τις άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δρομολογήσει την ψήφιση νομοσχεδίου για τον μηδενισμό του ΕΦΚ, το ειδικό αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος με σταθερή τιμή κιλοβατώρας καθώς και το ειδικό χαμηλό Φ.Π.Α. σε αγροεφόδια, ώστε να μην επαιτεί ο αγροτικός κόσμος το αυτονόητο.
Έχει περηφάνια και αξιοπρέπεια ο Έλληνας αγρότης και το ΠΑΣΟΚ έτσι τον αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement