Connect with us

Ταξίδι

City Βreak στο Ρέικιαβικ: Σπάζοντας τον πάγο με ομορφιά

Published

on

Το Ρέικιαβικ, η βορειότερη πρωτεύουσα του πλανήτη, κατορθώνει με τον συνδυασμό ηρεμίας, προσβασιμότητας, φυσικής ομορφιάς και πλούσιας πολιτιστικής ζωής να αποτελεί τον ιδανικό συγκερασμό δραστηριοτήτων για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει σε λίγα μόνο 24ωρα αστικό τοπίο και απόκοσμη ομορφιά.

Τι να είδε ο Βίκινγκ Ίνγκολφουρ Άρναρσον όταν σύμφωνα με το Landnámabók -σε ελεύθερη μετάφραση το Βιβλίο των Αποικισμών- πάτησε το πόδι του στην Ισλανδία; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ το βάθος και το εύρος των συναισθημάτων όσων πρωτοκατοίκησαν τον τόπο. Αυτό που είναι εις γνώση μας ωστόσο αιώνες μετά, είναι ότι η νησιωτική χώρα έχει υπερβεί κατά πολύ τη μοίρα που της επιφύλασσε η γεωγραφική και κλιματολογική της θέση. Μάρτυρας στεντόρειος αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλος από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Από τη Hallgrímskirkja στο σπίτι της punk και του παγανισμού

Κατεβαίνοντας από το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ και στην προσπάθειά σας να εξερευνήσετε την πόλη, το πρώτο της τοπόσημο δεν είναι άλλο από την την περίφημη λουθηρανική εκκλησία Hallgrímskirkja. Αν και δικαίως ο αιχμηρός πύργος του ναού κερδίζει εκ πρώτης όψεως τις εντυπώσεις, είναι οι πλαϊνές «γλώσσες» του βασάλτη που μοιάζουν με καταρράκτη και δίνουν τη δέουσα προοπτική στο μεγαλοπρεπές κτήριο που συμπληρώνεται από το άγαλμα του θρυλικού θαλασσοπόρου Leif Erikson.

Πάρτε στη συνέχεια την Οδό του Ουράνιου Τόξου, τον δρόμο που «ξεκλειδώνει» μεγάλο μέρος της πόλης και πήρε τα χρώματά του από το πρώτο Pride που διοργανώθηκε σε αυτήν για πρώτη φορά το 1999. Κάντε μια στάση επίσης στο Ισλανδικό Μουσείο Punk, που έχει φτιαχτεί εν είδει φόρου τιμής στη σκανδιναβική punk σκηνή, καταγράφοντας την παρουσία της από τη δεκαετία του 70′ έως το τέλος των 90s και φιλοξενείται εκεί που πριν ήταν οι δημόσιες τουαλέτες. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε στην περίπτωση των Sugarcubes, του διασημότερου ισλανδικού ροκ συγκροτήματος, καθώς το μουσείο περιβάλλει τον μύθο τους με ξεχωριστή αφοσίωση.

Στο δρόμο για το λιμάνι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε δύο από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης. Το πρώτο είναι το Φαλλολογικό Μουσείο, που στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή φαλλών του κόσμου. Σε μια αποθέωση της χιουμοριστικής ειρωνείας του πράγματος μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτείτε το καφέ «The Phallic», όπου μπορείτε να απολαύσετε βάφλα σε σχήμα πέους με καραμελωμένες μπανάνες και παγωτό.

Δεύτερο σημείο αναφοράς το εκθεσιακό και συναυλιακό κέντρο Harpa, που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης με την χαρακτηριστική γυάλινη, κελυφωτή του πρόσοψη. Πέρα από το πλήθος μουσικών events και πάσης φύσεως εκδηλώσεων μια βόλτα στα «σπλάχνα» του Harpa θα σας προσφέρει μοναδική θέα στο λιμάνι του Ρέικιαβικ.

Τελειώστε την περιήγησή σας στο Ρέικιαβικ με μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο, όπου εκτίθενται πλήθος αντικειμένων από την εποχή των Βίκινγκ σε τέλεια διατηρημένη κατάσταση και στη συνέχεια κάντε μια στάση στον υπό κατασκευή ναό της νεοπαγανιστικής κοινότητας Ásatrú, που προσπαθεί να αναβιώσει τη λατρεία για το αρχαίο σκανδιναβικό πάνθεον και τις θεότητές του.

Στάση για φαγητό

Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της που την τοποθετεί κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο και στο απώτατο άκρο του Ατλαντικού Ωκεανού, η Χώρα των Πάγων έχει το προνόμιο να βρίσκεται στο μέσο των ρευμάτων που συγκεντρώνονται τα μεγάλα ωκεάνια ψάρια στα ταξίδια τους στα αχανή αλμυρά νερά. Γαρίδες, σολομός, αστακός και μπακαλιάρος πρωταγωνιστούν στο γαστρονομικό σκηνικό της πρωτεύουσας που φλερτάρει με κάθε μαγειρική παραλλαγή των ψαριών με το κρέας όμως να μην υποτιμάται γευστικά σε καμία περίπτωση.

Κάντε λοιπόν μια πρώτη στάση στο La Primavera Ristorante, για ψητή πεσκανδρίτσα με ριζότο και μπέικον, σταματήστε για σούπα κοτόψαρου στο Dill, ενώ στο Anna Jóna θα γευτείτε ομελέτα με χαβιάρι. Στα θετικά της γαστρονομίας της πόλης είναι ότι σχεδόν σε κάθε εστιατόριο θα βρείτε καλή σούπα αστακού. Αν πάλι προτιμάτε το κρέας, περάστε από το Matur og Drykkur για ταρτάρ αλογίσιου κρέατος με σπόρους αγγελικής.

Εκτός των εστιατορίων που δίνουν έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες και γεύσεις υπάρχουν διαθέσιμες και international γεύσεις, με το Ρέικιαβικ να διαθέτει την επιλογή του ταϊλανδέζικου φαγητού (Ban Thai) και της γαλλικής πατισερί (Sweet Aurora) σε πολύ καλό επίπεδο.

Αν πάλι έχετε διάθεση να γευτείτε καλό ψωμί, τα ξεχωριστά και πεντανόστιμα cinnamon rolls του Braud and Co ακολουθούν την τοπική εκδοχή της ψωμένιας λιχουδιάς, την οποία αγαπούν να παντρεύουν με σοκολάτα.

Μπάνιο στις θερμές πηγές

Δεν νοείται επίσκεψη στην Ισλανδία δίχως αυτή να συνοδεύεται από μια βουτιά στις περιβόητες γεωθερμικές πηγές με τα αχνιστά νερά τους. Εγγύτερα στο Ρέικιαβικ -σε απόσταση ενός τετάρτου με το αυτοκίνητο ή τις πολύ λειτουργικές συγκοινωνίες- βρίσκεται το Sky Lagoon, ενώ και το Secret Lagoon απέχει περίπου μιάμιση ώρα με ΜΜΜ ή αυτοκίνητο. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές -Mývatn Nature Baths, Vök Baths, GeoSea- αλλά η επίσκεψή σε αυτές σας απομακρύνει αρκετά από το Ρέικιαβικ.

Η αντίφαση ανάμεσα στη χιονισμένη και παγερή ατμόσφαιρα και το καυτό νερό, του οποίου η μέση θερμοκρασία αγγίζει σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ίσως δημιουργήσει σε πρώτο επίπεδο φόβο στον επισκέπτη ως προς τον συντονισμό σώματος και περιβάλλοντος. Πρόκειται όμως για έναν φόβο που διαλύεται με την πρώτη καταβύθιση στο κοχλάζον ύδωρ, αφού ο καυτός ατμός που αναβλύζει δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη ζεστού αέρα μεταξύ νερού και παγωμένης ατμόσφαιρας, όπου πρακτικά δεν νιώθετε καμία αισθητή διαφορά θερμοκρασίας.

Επιλογές διαμονής

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, πλήθος πανσιόν και διαμερισμάτων διατίθενται στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για όσους δεν επιθυμούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για δύο ή τρεις ημέρες ταξιδιού.

Αν πάλι είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε ένα μεγαλύτερο μέρος του μισθού σας για το κατάλληλο κατάλυμα, οι επιλογές των τετράστερων Exeter, Reykjavik Residence Apartment Hotel και Grandi by Center Hotels θα καλύψουν απόλυτα τις απαιτήσεις σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement