Connect with us

Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε live τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου

Published

on

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό του Tae Kwo Do, στο Φάληρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, μεταξύ αυτών και ο Διονύσης Τεμπονέρας, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση Τσίπρα με πολλούς αποδέκτες αλλά και την ομιλία του Στέφανου Κασσελακη, ο οποίος προανήγγειλε τετραπλές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτές, όπως ξεκαθάρισε, θα αφορούν εκτός από τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος.

Ο κατάλογος των ομιλητών θα κλείσει σήμερα Παρασκευή στις 18:00. Ο χρόνος ομιλίας του κάθε ομιλητή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, είναι τα 6 λεπτά.

Δείτε live τις εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου:

Μετά και το χθεσινό μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα του Συνεδρίου «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», έχει ξεκινήσει η ονοματολογία στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ουδείς να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα στελέχη που ακούγονται θα διεκδικήσουν τελικά την προεδρία του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στο βήμα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου έχουν ανέβει μέχρι στιγμής η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, o Αντώνης Κοτσακάς και ο Γιώργος Τσίπρας, που παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με τους τομείς ευθύνης τους. Ο κ. Κοτσακάς από την πλευρά μίλησε για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ακολουθούν στο βήμα σύνεδροι από ολόκληρη την επικράτεια.

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της δεύτερης μέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κλειστό του Tae Kwo Do που διεξάγεται το συνέδριο έχει λίγα άτομα και πολλές κενές καρέκλες.

Δείτε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Άδειο το κλειστό του Tae Kwo Do

Δούρου: Οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες

Συνέδριο καμπής αλλά και αντεπίθεσης χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες».

Ανέφερε ότι το κείμενο ξεκινά με την παρουσίαση των θέσεων για την Εξωτερική Πολιτική. Έκανε εκτεταμένη μνεία στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει ότι το νήμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετέτρεψε την Ελλάδα σε «πρόθυμο εταίρο» και την κατηγόρησε για έλλειψη εθνικής συνεκτικής στρατηγικής είτε πρόκειται για την Τουρκία ή για τα Βαλκάνια.

Ακολούθως ανέφερε: «Διατρανώνουμε ότι η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία άκρως επικίνδυνη πολιτική. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ενώ θα επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Λειτουργούμε σαν χώρα ήπιας ισχύος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές, δίχως συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών και αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση εντός των 12 μιλίων». Επίσης σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά το Κυπριακό και υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που το άφησε στο Κραν Μοντανά.

Για τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι στο πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ της κυβέρνησης δεν υπάρχει συμμετοχή της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται καθαρά υπέρ της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας και στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «απέναντι στον ζόφο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και στα τείχη ξενοφοβίας της άκρας δεξιάς, απέναντι στην επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι δυνάμεις της αριστεράς έχουμε ισχυρό και ιστορικό καθήκον: να υπερβούμε εσωστρέφεια και παθογένειες και να χτίσουμε κοινό μέτωπο επί τη βάσει ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου».

Η Ρένα Δούρου

Παππάς: Να κοπεί ο βήχας του 41% και του κάνω ό,τι γουστάρω

Το κείμενο θέσεων που έχει να κάνει με την οικονομία παρουσίασε ο Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εν λόγω κείμενο χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την οικονομία και την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τέλος το κράτος δικαίου, με «καθαρό» στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη. Σχολίασε, δε, ότι αν δεν υπάρχει «κοινωνική προστασία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» αλλά για «απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ».

Ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά την «υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις της εποχής» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν προστατεύει το περιβάλλον», ούτε την «πρωτογενή παραγωγή» και δεν μπορεί να απαντήσει στη δημογραφική κρίση. «Η ΝΔ υποθηκεύει το μέλλον με την πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώτη κατεύθυνση, παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, μεταξύ άλλων για ένα «σταθερό φορολογικό σύστημα», στήριξη του «κοινωνικού κράτους», «νέους πόρους για το ασφαλιστικό», «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», «δημόσια παρέμβαση στη στεγαστική κρίση», «νέο ρόλο για την αναπτυξιακή τράπεζα» και «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως και «επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο» και «προστασία της πρωτογενούς παραγωγής».

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, που αφορά το περιβάλλον, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ανάγκη διασφάλισης μιας «δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο, που όπως είπε, φάνηκε στο περιφερειακό συνέδριο της δυτικής Μακεδονίας, η οποία «δοκιμάζεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των υποδομών καθώς και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «απεντάσσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία».

Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου, παρέπεμψε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της «θεσμικής» και «δημοκρατικής λειτουργίας» και «επαναθεμελίωσης των σχέσεων κρατικού μηχανισμού και κοινωνίας», καθώς και, μεταξύ άλλων, «εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων» και «βελτίωσης του δικαστικού συστήματος».

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και εξωγενείς διαταραχές» ανέφερε συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αλλά τις πολλαπλασιάζει». «Υπάρχει ανάγκη ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού, εναλλακτικού, προοδευτικού σχεδίου το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και τόνισε ότι «ξεκινάμε από την επόμενη του Συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος και με με στόχο στις ευρωεκλογές να κοπεί ο βήχας του 41% και του «κάνω ό,τι γουστάρω»».

Ο Νίκος Παππάς

Ξενογιαννακοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία

Το συνέδριο μας λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και το λαό, με μια κρίση σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, ενέργεια, κινητοποιήσεις αγροτών, πραξικοπηματική αντιμετώπιση στα θέματα κράτους δικαίου και συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, απαξίωση του ΕΣΥ, περιθωριοποίηση μικρομεσαίων), είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «σήμερα προβάλλει η πολιτική και κοινωνική ανάγκη για ισχυρή, αξιόπιστη, εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτό που βιώνει η κοινωνία».

Ανέφερε ότι το συνέδριο έχει μια διπλή σημασία: Μετά από μια περίοδο μεγάλων και δύσκολων εξελίξεων αποφασίσαμε όλοι μαζί να γυρίσουμε μια σελίδα και να κάνουμε μια επανεκκίνηση, είπε, σημειώνοντας ότι οι 150.000 συμμετέχοντες στις εσωκομματικές εκλογές έδειξαν ότι υπάρχει μια ζωντανή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Τόνισε ότι την αγωνία της κοινωνίας είναι κρίσιμο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να την εκφράσει με σύγχρονους όρους και να δώσει διέξοδο με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι το δεύτερο σημαντικό είναι ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία». Το τρίτο, συνέχισε, είναι ότι μέσα από τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν από το συνέδριο για όλα αυτά που είπε ο πρόεδρος. «Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοκρατικές διαδικασίες του είναι παρών», σημείωσε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το κείμενο των θέσεων δεν είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι ένα πολιτικό κείμενο. Σημείωσε ότι έχει σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ήττα και την εσωστρέφεια, έρχεται με αυτό να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, που απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό δημοκρατικό πολίτη που θέλει μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα. «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας κοινωνικής και οικονομικής, της αλληλεγγύης, τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση των κοινωνικών μας αναφορών, στον κόσμο της εργασίας, τη νέα γενιά, τον αγροτικό κόσμο, την υγιή επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικά αδύναμους, τους συνταξιούχους».

Ενόψει της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, «ημέρα μνήμης για το έγκλημα των Τεμπών και της μεγάλης απεργίας της ΑΔΕΔΥ», κάλεσε να συμμετέχουν όλοι ενεργά μαζί με τους εργαζόμενους, όπως και στις 17 Απριλίου στη μεγάλη 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. «Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτή τη νέα κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να είμαστε όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι με τις Θέσεις «κάνουμε και κάτι άλλο, αυτοκριτική, που δεν σκοπεύει να αυτομαστιγωθούμε αλλά είναι μια πολιτική διαδικασία αναστοχασμού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη».

Καταληκτικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι είναι μια «κρίσιμη συγκυρία για τον χώρο μας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο» και πως ποτέ από τη Μεταπολίτευση ο χώρος δεν είχε υποστεί τέτοια καθίζηση. Σημείωσε ότι συνεπώς: είναι κρίσιμο μέσα από τις διαδικασίες μας που θα αποφασιστούν στο τέλος του συνεδρίου, μέσα από τη συμμετοχή μας τις ιδέες και τις θέσεις μας και με τη ζωντανή σχέση επικοινωνία, να βαδίσουμε σε μία ουσιαστική προοδευτική αντεπίθεση, ενωμένοι στις ευρωεκλογές.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Γ. Τσίπρας: Να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια

Για το πού βρίσκεται η χώρα και οικονομία της, αλλά και για το «τι κόμμα θέλουμε» μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας. Είπε ότι είναι επίπλαστη η εικόνα πως η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο όπως διατείνεται η κυβέρνηση, και πως «αυτό που συμβαίνει είναι ότι διευρύνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απαξιώνονται και ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά, καταλύεται το κράτος δικαίου, στοχοποιείται η νέα γενιά και τα δικαιώματά της. Όλοι οι δείκτες δείχνουν την Ελλάδα να μοιάζει με τις περιπτώσεις της ανατολικής Ευρώπης».

Είπε ότι «το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα είναι το μοντέλο της φτηνής μισθωτής εργασίας, χαμηλοί μισθοί και χαμηλού κόστους κοινωνικές υπηρεσίες. Συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου γιατί η φθηνή εργασία γίνεται φθηνότερη εξαιτίας της εκρηκτική άνοδο τιμών και της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη των μισθών εξανεμίζεται και τα υπερκέρδη μερικών εκατοντάδων εταιρειών εκτοξεύονται». Σημείωσε ότι «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα και το πρόσφατο ψήφισμα κόλαφος του ευρωκοινοβουλίου είναι επιβεβαίωση όλων αυτών», προσθέτοντας ότι «η διαπλοκή αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και για την οικονομία».

Μιλώντας για το κόμμα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κεντρικός στόχος της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι «να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει στην κοινωνία, να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς εκπροσώπησης. Τόνισε ότι «πριν από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των Οργανώσεων Μελών σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί να βοηθήσει να συμμετέχει, από όποιο κοινωνικό χώρο κι αν ανήκει και όποιο πολιτικό παρελθόν κι αν προέρχεται». «Το φαινόμενο του face control και των κλειστών οργανώσεων μας ταλαιπώρησε παίρνει τέλος. Η λειτουργία των οργανώσεων μελών και του κόμματος συνολικά οφείλει να υπηρετεί αυτό το άνοιγμα και τη γείωση», είπε.

«Κόμμα των μελών λοιπόν», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτό σημαίνει λειτουργία από τα κάτω αλλά και λογοδοσία της κομματικής ηγεσίας για λάθη και παραλείψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό, μαζικό, λαϊκό και όχι κλειστό κλαμπ, είναι δημοκρατικός στην εσωτερική του λειτουργία.

«Η συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στο ηγετικό επίπεδο είναι κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής ενότητας και της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά και της αποτελεσματικότητάς μας. Κανένα στέλεχος δεν είναι πάνω από το κόμμα. Το κόμμα ταυτόχρονα σέβεται τις απόψεις κάθε μέλους και διασφαλίζει μία λειτουργία που αυτές οι απόψεις εκφράζονται και συντίθενται σε συλλογικά όργανα του κόμματος», συνέχισε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εν κινήσει που αδιάκοπα διορθώνει τα λάθη του, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φοβάται να θίξει τα κακώς κείμενα.

Ο κ. Τσίπρας είπε καταληκτικά ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καθήκον, να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασηκώσουμε το μπόι μας, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια μπροστά στις ευρωεκλογές. Δεν το έχουμε μόνο εμείς ανάγκη και η Ιστορία μας, αλλά η ελληνική κοινωνία».

Ο Γιώργος Τσίπρας

Η ομιλία του Αντώνη Κοτσακά:

Ο Αντώνης Κοτσακάς

Ροή ειδήσεων

Advertisement