Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο… τρόμος του 1981

Συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες που άλλαξαν την αντισεισμική θωράκιση στην Ελλάδα

Published

on

Σαράντα τρία (43) χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο της Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο που συντάραξε τη μισή Ελλάδα, φυσικά και την Πάτρα, όπου πολλοί ακόμα θυμούνται με τρόμο εκείνες τις δύσκολες μέρες και νύχτες του Φεβρουαρίου του 1981. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως…

Η ώρα ήταν 22.59 της 24ης Φεβρουαρίου 1981. Η ΕΡΤ μετέδιδε το 12ο από τα 20 επεισόδια από το «Φως του Αυγερινού», μια νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της θεαματικότητας. Ξαφνικά η γη άρχισε να τρέμει. Η μεγάλη σεισμική δόνηση σήκωσε στο πόδι την μισή χώρα. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι το επίκεντρο βρίσκεται στις Αλκυονίδες και η ένταση του σεισμού ήταν 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Χούντας, ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να συντονίσει και να παρουσιάσει εκείνο το βράδυ το έκτακτο γεγονός. Πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον κόσμο να βγει έξω από τα σπίτια του. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ένας δεύτερος σεισμός 6,4 ρίχτερ ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησε ο πρώτος! Τον πανικό επέτειναν και οι διακοπές ρεύματος που «νέκρωσαν» ακόμη και τη Βουλή, στην οποία γινόταν συνεδρίαση.

Σταδιακά αποκαλύπτονται οι μεγάλες καταστροφές. Κορινθία και Βοιωτία σμπαραλιάζονται. Περαχώρα, Λουτράκι, Βραχάτι, Κιάτο, Κινέττα, Πλαταιές και Καπαρέλλι σχεδόν εξαφανίζονται από το χάρτη, ενώ καταρρέουν και δύο ξενοδοχεία σε Λουτράκι και Βραχάτι. Ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται. Για μέρες. Μεγαλύτερη ήταν εκείνη των 6,3 Ρίχτερ στις 4 Μαρτίου.

Ο απολογισμός εκείνου του σεισμού ήταν τραγικός. Είκοσι (20) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 22.500 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 60.000 υπέστησαν μεγάλες ή μικρότερες ζημιές.

Το διήμερο μεταξύ 24ης και 26ης Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλώβισαν εκατοντάδες άτομα, βοήθησαν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, μετέφεραν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομάκρυναν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επενέβησαν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Εκείνο το βράδυ ήταν που μπήκαν στη ζωή μας το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο καθηγητής Βαρώτσος και το ΒΑΝ, αλλά και ο πανικός για ένα νέο μεγάλο σεισμό που θα γινόταν σύντομα και θα ισοπέδωνε, τάχα, την Αθήνα.

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ωστόσο,  η σεισμική ακολουθία του 1981 είχε και κάποιες θετικές συνέπειες. Δίνοντας νέα στοιχεία στους μηχανικούς σχετικά με τη συμπεριφορά των κτιρίων, οδήγησε στη σύνταξη του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού του 1985, ο οποίος ανανεώθηκε το 1992 και μετά το 2000,λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις μέχρι τότε διεθνείς εξελίξεις.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement