Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κλειδί» η ετοιμότητα

Σεμινάριο στους λογιστές – φοροτεχνικούς της Αχαΐας ενόψει της υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1η Απριλίου

Published

on

Tης Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ξεκινά από την 1η Απριλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 100.000 επιχειρήσεις, με 600.000 εργαζόμενους σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ν. Αχαΐας πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο λογιστής – φοροτεχνικός Νικόλαος Φραγκιαδάκης, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο οποίο πολλές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις διανύουν περίοδο χάριτος, όμως από την 1η Απριλίου του 2024 πολλοί εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να «χτυπούν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας προσερχόμενοι και αποχωρώντας από την επιχείρηση. Οι εργοδότες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές που έρχονται και να συμβουλευθούν τους λογιστές –φοροτεχνικούς, οι οποίοι είναι πάντα στην διάθεσή τους για να τους υποστηρίξουν. Παράλληλα, θα πρέπει να εξοπλιστούν τεχνολογικά ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Καλό θα είναι να την εφαρμόσουν σε πιλοτικό στάδιο ώστε να είναι έτοιμοι από την 1η Απριλίου» δήλωσε στην «Γ» ο κ. Φραγκιαδάκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στόχος του Υπουργείου είναι εντός του 2024 να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, προκειμένου να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο η εικόνα της απασχόλησης και των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας με απώτερο σκοπό να πατάξει την υποδηλωμένη εργασία.

ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Πάντως, το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες οι επιχειρήσεις-εργοδότες από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο θα υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, αποτελεί «πονοκέφαλος».

Οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρήσουν

– στην προδήλωση αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών, αλλαγής βαρδιών ή

– στο απολογιστικό σύστημα καταχώρησης, στο τέλος κάθε μήνα, όπου δηλώνονται οι αλλαγές αφού γίνουν.

Αυτή η διαδικασία θα είναι δικαίωμα επιλογής του εργοδότη, δηλαδή, με βάση τις ανάγκες του, θα μπορεί να επιλέγει είτε την προδήλωση ωραρίων και υπερωριών (ότι ισχύει σήμερα), είτε την απολογιστική δήλωση.

Στην πρώτο επιλογή, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να προδηλώνουν κάθε αλλαγή στο ωράριο εργασίας, με όλες τις γραφειοκρατικές και δεσμευτικές ως προς τους χρονικούς προσδιορισμούς διαδικασίες, ενώ στη δεύτερη επιλογή γλυτώνουν κάθε γραφειοκρατική διαδικασία προαναγγελίας, με μόνη υποχρέωση να ενημερώνουν το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, στο τέλος κάθε μήνα, για τις αλλαγές των ωραρίων εργασίας που επήλθαν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα βοηθά και προστατεύσει τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του (ρεπό, υπερωρίες, υπερεργασία, βάρδιες κλπ), ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν ενιαίοι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Πάντως, στην απολογιστική δήλωση, όταν υπάρχουν μη σημάνσεις κάρτας, είτε κατά την είσοδο είτε κατά την έξοδο των εργαζομένων, ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ σε επιτόπιο έλεγχο.

Για ρυθμιστικές αγκυλώσεις κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και χαρακτηρίζουν την υπουργική απόφαση «έως και αναχρονιστική, καθώς δημιουργεί πάρα πολλές δυσκολίες, ιδίως σε περιπτώσεις εργαζομένων με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας (π.χ., φορτοεκφορτώσεις, εργοτάξια κτλ)».

«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ»

Ο κ. Φραγκιαδάκης υπογράμμισε επίσης πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου θα συμπαρασύρει και τις προσαυξήσεις των τριετιών και οι εργοδότες θα κληθούν να τις εφαρμόσουν υποχρεωτικά».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΑΓΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο βάρος που σηκώνουν στους ώμους τους οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί από το 2020 μέχρι και σήμερα είναι τεράστιο. «Ο λογιστής από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μονίμως επιταγμένος και είναι αναγκασμένος να εφαρμόζει τις διατάξεις που αποφασίζει το Υπουργείο, είτε είναι εφικτό είτε όχι. Αν μη τι άλλο, η πολιτεία αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει στον κλάδο μας, ο οποίος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις για αυτό το θέμα».

Τέλος, τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας Αλέξανδρος Μπογιάκης όσο και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Μπόκαρης ευχαρίστησαν τον κ. Φραγκιαδάκη για την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά τους, χαρακτήρισαν ουσιαστική την παρουσία του καθώς έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Αχαΐας και έλυσε αρκετές απορίες τους πάνω στα νέα δεδομένα που καλούνται να φέρουν σε πέρας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement