Connect with us

Διεθνή

Γάζα: Περιπλέκονται οι συνομιλίες για επίτευξη εκεχειρίας, λέει ο Μπάιντεν μετά τη «σφαγή του ψωμιού»

Published

on

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον ελέγχει τις αναφορές ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το περιστατικό θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Το ξέρω ότι θα συμβεί».

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια σκοτώθηκαν 112 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 750.

Ο Όστιν δήλωσε ότι «αναμένουμε ότι όταν παρέχουμε πυρομαχικά σε συμμάχους και εταίρους, αυτοί θα τα χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο»

Κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ελέγχει τις αναφορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αντικρουόμενες εκδοχές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη.

Στον αέρα η κατάπαυση πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναμένει πάντως να επιτευχθεί μέχρι τη Δευτέρα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα. «Μάλλον όχι μέχρι τη Δευτέρα, αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ-Ρισκ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν θα αποτελέσουν «κάλυψη για τον εχθρό να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

Στιγμιότυπο με θύματα στον δρόμο

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στην πόλη της Γάζας, ο αλ-Ρισκ δήλωσε ότι η Χαμάς δεν θα επιτρέψει ο διπλωματικός δρόμος «μέσω του οποίου επιδιώκουμε να τερματίσουμε τον ανθρώπινο πόνο του λαού μας, που προκαλείται από την κατοχή, να αποτελέσει κάλυψη για τα εγκλήματα του εχθρού εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Όταν δίνουμε όπλα σε συμμάχους μας περιμένουμε να τα χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε νωρίτερα ότι πάνω από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου (αποδεχόμενος έτσι τους αριθμούς που δίνουν οι αρχές στη Γάζα), αν και απέφυγε να πει ότι η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του Ισραήλ θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Όστιν δήλωσε ότι «αναμένουμε ότι όταν παρέχουμε πυρομαχικά σε συμμάχους και εταίρους, αυτοί θα τα χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο».

«Η απόφαση για τη διακοπή της παροχής βοήθειας ασφαλείας δεν θα ήταν δική μου», είπε, «αλλά περιμένω ότι χρησιμοποιούν τα όπλα που τους παρέχουμε με υπεύθυνο τρόπο».

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement