Connect with us

Ελλάδα

Ρεύμα: Τον Μάρτιο θα δούμε τα φθηνότερα πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα

Published

on

Το κίτρινο θα παραμείνει το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και για τον Μάρτιο με τις προβλέψεις των παρόχων να αναφέρουν ότι τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά θα δούμε μονοψήφια νούμερα και στο πράσινο τιμολόγιο.

Σύμμαχος των καταναλωτών είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που κρατούν χαμηλά την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 23,8 ευρώ η μεγαβατώρα, οι αθρόες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αλλά και η μειωμένη ζήτηση για αέριο από την Ασία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν άμεση επίπτωση στην τιμή  της χονδρεμπορικής, η οποία καθορίζει τα τιμολόγια που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή και μέχρι χθες 26 Φεβρουαρίου διαμορφώνονταν στα  73 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στελέχη των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυτές θα οδηγήσουν σε τιμολόγια Μαρτίου κάτω από 10 λεπτά ανά  κιλοβατώρα. Πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το Γενάρη όπου η αντίστοιχη χονδρεμπορική τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 92 ευρώ, διαμορφώνοντας το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 12,8 λεπτά και τον μέσο όρο τιμών στους «πράσινους» λογαριασμούς στα 13,3 λεπτά έναντι 14,7 λεπτών το Γενάρη. Αν οι τιμές της χονδρικής  διατηρηθούν μέχρι το τέλος του μήνα στα ίδια επίπεδα (κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταβληθεί), τότε δεν θα αποτελέσουν έκπληξη τιμολόγια ακόμη και κάτω από τα 9 λεπτά.

Ανώτατα στελέχη από τον κλάδο της προμήθειας αναφέρουν ότι οι χαμηλές τιμές στα κίτρινα λόγω της συνεχούς πτώσης της  τιμής της χονδρεμπορικής, αποτελούν και ένα ισχυρό παράγοντα μετακινήσεων από το ειδικό τιμολόγιο.

Το τελευταίο, συνεχίζει να κρατά τα  σκήπτρα της αγοράς σε αναλογία 75% -25% με το κίτρινο να κερδίζει συνεχώς πόντους. «Για να κατέβει το ποσοστό του πράσινου τιμολογίου θα χρειαστούμε 1,5 χρόνο», επισημαίνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται να μετακινηθούν σε άλλα  προγράμματα. Το κάνουν όπως λέει αν τους κεντρίσει το ενδιαφέρον μία εταιρεία και εφόσον πειστούν ότι τους δίνει την καλύτερη τιμή.

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στα μπλε σταθερά τιμολόγια, ως αποτέλεσμα των πολύ ανταγωνιστικών κίτρινων και πράσινων τιμών. «Σήμερα αν πας να πουλήσεις ένα μπλε τιμολόγιο στον καταναλωτή καταλαβαίνεις ότι τρως το χρόνο σου», αναφέρει χαρακτηριστικά πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ξεκίνησαν πάνω από τα 17 λεπτά η κιλοβατώρα, τον Δεκέμβριο, έπεσαν ραγδαία μέσα στο Γενάρη, «βραχυκύκλωσαν» με το οκτάμηνο τιμολόγιο που έβγαλε η Φυσικό Αέριο στην αγορά και έκτοτε οι «πειραματισμοί» τελείωσαν, με εξαίρεση το 6μηνο της Protergia με 9,75 λεπτά η κιλοβατώρα (με πάγιο 9,9 ευρώ) και το 8μηνο της ΉΡΩΝ με 13 λεπτά (με πάγιο 9,5 ευρώ).

Συνέβη δηλαδή το ανάποδο από αυτό που έγινε κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όταν περί τους 500.000 καταναλωτές βρήκαν διέξοδο στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ και προστατεύτηκαν από την εκτίναξη των τιμών!

Τους τελευταίους μήνες, έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τα τιμολόγια να είναι πιο διαφανή και συγκρίσιμα. Όμως οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση από την πολυπλοκότητα των μηχανισμών τιμολόγησης (ημερήσιο, νυχτερινό ρεύμα, καταναλώσεις κάτω και πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, υψηλά πάγια), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να υπολογίσει ένας συμβατικός οικιακός πελάτης πως διαμορφώνεται ο μηνιαίος λογαριασμός του. Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με τις ενδεικτικές μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος φτάνει να καταμετρά την κατανάλωση κάθε οκτάμηνο οδηγεί σε φουσκωμένους «έναντι» λογαριασμούς ρεύματος, κάτι που το ΥΠΕΝ επιχειρεί να ανατρέψει επιβάλλοντας μέσα στο επόμενο διάστημα μηνιαίες καταμετρήσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement