Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θεμελιώδες δικαίωμα το τεκμήριο αθωότητας»-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Θάνος Ζούπας στη δίκη Μπελέρη στα Τίρανα

Published

on

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας μαζί με τον Αθανάσιο Μακρυγιάννη, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας μετέβησαν ως εκπρόσωποι της Ολομέλειας στο Τίρανα.

Παρακολούθησαν την συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου, στο SPAK στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς, στην δίκη του Φρέντη Μπελέρη, η οποία ευρίσκετο στο στάδιο της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης και των απολογιών.

Στην συνεδρίαση παρίστατο και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) Wolff Rupert.

Ο κ. Ζούπας σε δήλωσή του στην «Γ» ανέφερε: «H παρουσία της CCBE και της Ολομέλειας υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι ο Φρέντης Μπελέρης παρότι εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας δεν του επιτράπηκε να ορκιστεί. Πιστεύουμε ότι έτσι παραβιάζεται το άρθρο 48 του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ σύμφωνα με τα οποία ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Το τεκμήριο της αθωότητος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του κατηγορουμένου και η παραβίασή του είναι αυτή που δημιουργεί υπόνοιες για την διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης. Ο Φ. Μπελέρης θα έπρεπε να ορκιστεί ως Δήμαρχος Χιμάρας αφού τον επέλεξε το εκλογικό σώμα και σε περίπτωση καταδίκης του, θα εξέπιπτε του Δημαρχιακού αξιώματός του».

Η δίκη διακόπηκε για τις 5 Μαρτίου 2024, οπότε θα γίνει η απολογία του Δημάρχου Χειμάρρας και το δικαστήριο θα διακόψει και θα εκδώσει την απόφαση του.

Να θυμίσουμε πως οι δύο εισαγγελείς πρότειναν την ενοχή του κατηγορούμενου με ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια και έξι μήνες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement