Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ετοιμοπόλεμοι» οι σοκολατορίχτες-Πιστοί στο ραντεβού τους με τους καρναβαλιστές 

Published

on

Αναβιώνει κι εφέτος χάρη στο πείσμα, στο μεράκι και την αγάπη των σοκολατοριχτών της Πάτρας το πιο «γλυκό» έθιμο του Πατρινού Καρναβαλιού, ο σοκολατοπόλεμος.

Τα σωματεία των σοκολατοριχτών είναι έτοιμα να «ριχτούν» στη «μάχη» κάνοντας ρίψη 10.000 σοκολατών στο Καρναβάλι των Μικρών και 60.000 στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής.

Παρά τις δυσκολίες, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, οι σοκολατορίχτες δεν το βάζουν κάτω, όπως άλλωστε διεμήνυσαν και στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησαν στην «Αγορά Αργύρη», υπενθυμίζοντας πως το έθιμο του σοκολατοπόλεμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πατρινό Καρναβάλι.

«Ελπίζουμε να μην ζήσουμε τα περσινά ευτράπελα, όπου τελευταία στιγμή μας απαγόρεψαν να ρίξουμε σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας από το άρμα του Δήμου ή που μας ανακοίνωσαν ότι θα πετάξουμε από αγροτικό όχημα. Το Καρναβάλι για εμάς είναι χαρά! Παρά τα εμπόδια, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, θα είμαστε κι εφέτος παρόντες στις παρελάσεις στο Καρναβάλι των Μικρών και της τελευταίας Κυριακής. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τη διάθεση 20.000 σοκολατών, που είναι συμπαγείς 25 γραμμαρίων και μπορούν να φθάσουν στα μπαλκόνια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των σωματείων Περικλής Δημητρόπουλος και προσέθεσε πως από φέτος επανέρχονται οι σοκολάτες 200 γραμ. και οι μπάρες δημητριακών που εξασφάλισαν οι σοκολατορίχτες, ενώ ακόμη θα γίνει ρίψη σε στυλ… «πεταλάτου», «βενταλάτου», «σακουλάτου», «μπαλκονάτου», «χουφταλάτου», και πολλών άλλων ειδών, όπως σοκοφρέτες, μικρές και μεγάλες, σοκολατάκια.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΗΠ

Ο κ. Δημητρόπουλος αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πατρέων για την κάλυψη του κόστους μετακίνησης των σοκολατοριχτών στην Αθήνα, για τις ανάγκες εμφάνισής τους στα αθηναϊκά τηλεοπτικά μέσα, (οι μόνοι που διαφημίζουν το Πατρινό Καρναβάλι) επανέλαβε πως η ΚΕΔΗΠ αφενός έχει «αποκλείσει» το έθιμο του σοκολατοπόλεμου από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού κι αφετέρου δεν διαθέτει σοκολάτες ώστε να διευκολύνει το έργο τους. «Πέρυσι ο Δήμος αγόρασε 25.000 σοκολάτες και σε εμάς παρέδωσαν 2.200. Στην επίσημη σελίδα του Καρναβαλιού δεν υπάρχει καμία αναφορά στο έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Κι όμως στην τελετή έναρξης που στήσαμε έξι καλάθια για να πετάξουμε σοκολάτες, ανέβηκαν όλοι στη σκηνή… Δυστυχώς δεν στηρίζουν το έθιμο και πολύ φοβάμαι ότι αν σταματήσουμε εμείς να αγωνιζόμαστε θα εκλείψει…», ανέφερε ο κ. Δημητρόπουλος και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμβάλουν στο να διατηρηθεί το έθιμο λέγοντας «το πέταγμα της σοκολάτας είναι μαγεία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοηθούν και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης του εθίμου του σοκολατοπόλεμου, που είναι ο κινητήριος μοχλός του Πατρινού Καρναβαλιού, όπως επίσης τα μέλη μας, τα οποία πολλές φορές μη φειδώμενα κόπου, χρόνου και εξόδων, συμβάλουν στην δημιουργία και επιτυχία του θεσμού, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement