Connect with us

Εκπαίδευση

Ισοπαλία… με προβάδισμα Μπούρα-Γιατί έχει προβάδισμα ο νυν πρύτανης

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πρωτιά για τον Καθηγητή Χρήστο Μπούρα ο οποίος ως υποψήφιος για Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και διεκδικών εκ νέου την θέση του Πρύτανη, ήρθε πρώτος σε ψήφους στην χθεσινή διαδικασία των Πρυτανικών εκλογών που διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά και ειδικότερα με την χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

Ακολούθησε στην 2η θέση ο διεκδικών επίσης την θέση Πρυτάνεως Νικόλαος Καραμάνος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» καθότι η Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

Ειδικότερα το στοίχημα… της εκλογής Πρυτάνεως θα «παιχθεί» από τον αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία του πολυνομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι ήδη κατατεθειμένο προς ψήφιση σύμφωνα με την οποία θα αποδοθεί ενισχυμένη ή διπλή ψήφος στο 1ο σε συγκέντρωση ψήφων εκλεγμένο μέλος.

Αν λοιπόν δεν διαφοροποιηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία και ψηφισθεί στις 8 Μαρτίου, η οποία πριμοδοτεί τον 1ο τότε αλλάζουν οι ισορροπίες για τα εκλεγέντα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης όσον αφορά στις ισορροπίες και στις επιλογές σύνθεσης. Προφανώς ο 1ος σε συγκέντρωση ψήφων με την ενισχυμένη ή την διπλή ψήφο που του δίνει η νέα υπό ψήφιση διάταξη, θα βρίσκεται σαφέστατα σε πλεονεκτική θέση με διπλό προνόμιο την ενισχυμένη ψήφο και την εύκολη και με ασφάλεια στήριξή του από τα εκλεγμένα Μέλη της ομάδας του.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συγκεκριμένα από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν περίπου 620 εκλέκτορες από τους 700, 1ος σε ψήφους ήρθε ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας με 130 ψήφους, 2ος ο Καθηγητής Νίκος Καραμάνος με 124, 92 ψήφους, 3η η Καθηγήτρια Ιατρικής Χριστίνα Καλογεροπούλου με 104,36 ψήφους, 4ος ο Καθηγητής Βασίλειος Βουτσινάς 101, 80 ψήφους, 5ος ο Καθηγητής Βασίλειος Κόμης και 6ος ο Καθηγητής Γεώργιος Σαλάχας.

Στην «ομάδα» Μπούρα προσμετρώνται οι δυο τελευταίοι, ενώ από την «ομάδα» Καραμάνου εξελέγησαν η 3η σε ψήφους Χριστίνα Καλογεροπούλου και ο 4ος Καθηγητής Βασίλειος Βουτσινάς.

Σημειωτέον ότι θα ακολουθήσει νέα διαδικασία στην οποία οι έξι εκλεγμένοι με την σειρά τους θα ψηφίσουν για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών και του Πρύτανη, η εκλογή του οποίου εκ του συγκεκριμένου νόμου θα προκύψει από την σύνθεση του Συμβούλιου και τις μεταξύ των μελών «συνθέσεις».

Η ψηφοφορία θα περιλάβει αρκετούς γύρους, τουτέστιν επανάληψη ψηφοφορίας ανάλογα με τα ποσοστά ενός εκάστου των υποψηφίων.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αβούρη, πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του Κτιρίου Βιβλιοθήκης.

ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών και του Πρύτανη θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, που αυτή την περίοδο βρίσκεται υπο συζήτηση.

Ειδικότερα οι νέες διατάξεις έχουν ως εξής στο πλαίσιο του άρθρου 40 «Διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης»: Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Πρύτανης του Α.Ε.Ι. συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη Δ.Ε.Π. που αναδείχτηκαν ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ., προκειμένου να αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί και να αναδείξουν τα εξωτερικά μέλη. Την ευθύνη για τον συντονισμό των εργασιών κατά τη συνεδρίαση έχει το πρώτο σε σειρά προτίμησης αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ., δηλαδή το εσωτερικό μέλος που εκλέχτηκε ως πρώτο σε σειρά εκλογής με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων πρώτης προτίμησης.

Ο υπηρετών Πρύτανης του Α.Ε.Ι. δεν συμμετέχει για πρύτανης αλλά ο κ. Μπούρας θα πάρει μέρος γιατί ο ίδιος έχει εκλεγεί εσωτερικό μέλος, οπότε θεωρείται ότι έχει νέα ιδιότητα.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

Τα εσωτερικά μέλη αξιολογούν τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για την πλήρωση θέσεων των πέντε (5) εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα πέντε (5) εξωτερικά μέλη επιλέγονται σε πέντε (5) γύρους, σύμφωνα με τη διαδικασία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 9, ως εξής:

«Στον πρώτο γύρο, το κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει μέσω μυστικής ταξινομικής ψήφου πέντε (5) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με έναν (1) βαθμό τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Στη συνέχεια αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως πρώτο εξωτερικό μέλος. Στον δεύτερο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή».

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1.Μπούρας Χρήστος Πολυτεχνική Σχολή

2 Καραμάνος Νικόλαος Σχολή Θετικών Επιστημών

3 Καλογεροπούλου Χριστίνα Σχολή Επιστημών Υγείας

4 Βουτσινάς Βασίλειος Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης

Επιχειρήσεων

5 Κόμης Βασίλειος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

6 Σαλάχας Γεώργιος Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ/Α

Ονοματεπώνυμο υποψηφίου Αριθμός ψήφων

Βαγενάς Δημήτριος 45.96 σταθμ. ψήφους (9ος γύρος – αποκλείστηκε)

Βενέτης Ιωάννης 77.74 σταθμ. ψήφους (12ος γύρος – αποκλείστηκε)

Βουτσινάς Βασίλειος 101.80 σταθμ. ψήφους (10ος γύρος – εκλέχτηκε)

Καλογεροπούλου Χριστίνα 104.36 σταθμ. ψήφους (3ος γύρος – εκλέχτηκε)

Καραμάνος Νικόλαος 124.92 σταθμ. ψήφους (2ος γύρος – εκλέχτηκε)

Κόμης Βασίλειος Διαδικασία παρ. 5 αρθρ. 9 Ν.4957/2022 (εκλέχτηκε)

Μπακάλης Νικόλαος 1.51 σταθμ. ψήφους (5ος γύρος – αποκλείστηκε)

Μπούρας Χρήστος 130 ψήφους (1ος γύρος – εκλέχτηκε)

Νικολάου Γεώργιος 38.89 σταθμ. ψήφους (8ος γύρος – αποκλείστηκε)

Νταβλούρος Περικλής 123.10 σταθμ. ψήφους (13ος γύρος – αποκλείστηκε)

Παπαθεοδώρου Γεώργιος 152.35 σταθμ. ψήφους (14ος γύρος – αποκλείστηκε)

Σαλάχας Γεώργιος Διαδικασία παρ. 5 αρθρ. 9 Ν.4957/2022 (εκλέχτηκε)

Τσιάμης Γεώργιος 25.84 σταθμ. ψήφους (7ος γύρος – αποκλείστηκε)

Φουσέκης Κωνσταντίνος 1.10 σταθμ. ψήφους (4ος γύρος – αποκλείστηκε

Ροή ειδήσεων

Advertisement