Connect with us

Ελλάδα

Κασσελάκης: «Δεν θα αποφύγεις τις απαντήσεις» λέει η κυβέρνηση για την εταιρεία στο εξωτερικό – Επίθεση στη Δικαιοσύνη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό μετά και την εισαγγελική εντολή για έρευνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη, την ώρα που η κυβέρνηση δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη απαντά λέγοντας πως δεν πρόκειται να αποφύγει το να δώσει απαντήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζει πως «αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα πολύ σοβαρά ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, ύστερα και από τις καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε μία ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή αναπαράγει την πιο χυδαία εκδοχή της ρητορικής των fake news και του τοξικού λόγου που εξέφρασε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αλλά αν νομίζει ότι καταφεύγοντας στην τοξικότητα θα αποφύγει τις απαντήσεις, κάνει μεγάλο λάθος».

Νωρίτερα, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως όλα τα εισοδήματά του είναι φορολογημένα και εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα με βίντεο-ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ». Την ίδια ώρα λέει πως η Ελλάδα είναι η χώρα της ατιμωρησίας και υπόσχεται πως όλα αυτά θα αλλάξουν «από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο».

Δείτε βίντεο:

Υπενθυμίζεται πως ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, διέταξε ποινική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, διατάξεις του οποίου απαγορεύουν σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί μετά την απόλυση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ και όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό από την συγκεκριμένη εταιρεία δανείστηκε το κόμμα, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στον κόσμο:

Όταν αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που βοά για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Όταν αναλαμβάνει να στείλει σπίτι τους, αντί για τη φυλακή, βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους και στελέχη της ΝΔ που παρανομούν.

Όταν αναλαμβάνει να με στοχοποιήσει για το δάνειο που έδωσα στο κόμμα μου για να μη μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές οι εργαζόμενοι. Από τα δεδουλευμένα μου στις ΗΠΑ, όχι από σακούλες από επιχειρηματίες.

H ελληνική Δικαιοσύνη έχει τα πιο αργά αντανακλαστικά στον κόσμο:

Όταν οφείλει να διερευνήσει το έγκλημα, το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στα Τέμπη.

Όταν οφείλει να διερευνήσει το Predator και τις παράνομες παρακολουθήσεις του Μαξίμου.

Όταν οφείλει να δικάσει τις υποθέσεις κάθε απλού πολίτη που ψάχνει το δίκιο του χωρίς μέσον και «πλάτες».

Σε ό,τι με αφορά:
Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα της ατιμωρησίας:
Όλα θα αλλάξουν.
Από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο.»

Η απάντηση της ΝΔ για την έρευνα εισαγγελίας για off shore Κασσελάκη

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας πριν από τον κ. Μαρινάκη είχαν υποστηρίξει πως δεν υπάρχει διχογνωμία για τη συμμετοχή ή όχι σε εταιρεία του εξωτερικού «κάτι που άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχονται έμμεσα όταν αναφέρουν ότι θα μεταβιβάσει τις μετοχές του».

«Άραγε αν δεν τον καταλαμβάνει η διάταξη και δεν υπάρχει διχογνωμία γιατί θα τις μεταβιβάσει Επομένως ο κ. Κασσελάκης συνομολογεί για ακόμη μια φορά ότι έχει ακόμη την κατοχή του μετοχές αλλοδαπών εταιριών, άρα όλο αυτό το διάστημα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθεί η σχετική διάταξη

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρίες:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 και υπό τον τίτλο: «Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό́ φορολογικό́ καθεστώς», ορίζεται ότι:

1. Στον Πρωθυπουργό́, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή́ είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Σημειώνεται δε ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολο του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη Αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ.

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού

«Ο κ. Κασσελάκης αντιδρά στη διερεύνηση των καταγγελιών του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος ευθέως στη Δικαιοσύνη με μία δήλωση – ρεσιτάλ χυδαίοτητας και αντιθεσμικότητας!

Είναι θλιβερό αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται τόσο χυδαία στη Δικαιοσύνη! Δυστυχώς ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον Πολακισμός, όσες ηγεσίες κι αν αλλάξει, όσες μετακινήσεις κι αν «υποστεί» ο κ. Πολάκης».

Πού βρίσκεται η εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη

Σε ουρανοξύστη στο Μαϊάμι στεγάζεται η εταιρεία Osios LLC ιδιοκτησίας Στέφανου Κασσελάκη, από την οποία προήλθε το ποσό των 230.000 ευρώ που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως δάνειο στη Left Media, για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει ασυμβίβαστο του κ. Κασσελάκη με την εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή, ενώ ταυτόχρονα είναι πολιτικό πρόσωπο.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι θα ενημερωθεί για τους δικηγόρους του για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, αν και ο νόμος αφορά στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το άρθρο 8 του νόμου 3213 του 2003, όπως τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, ορίζει ότι απαγορεύεται σε βουλευτές – ευρωβουλευτές αλλά και σε αρχηγούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και στην Ευρωβουλή, να διαθέτουν μετοχές ή το σύνολο της ιδιοκτησίας εξωχώριας εταιρίας.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται ποινές φυλάκισης 2-5 ετών και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

osios_3
osios_2

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», λένε πηγές της Κουμουνδούρου για την εισαγγελική έρευνα για την εταιρία Κασσελάκη

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου μετά τη διαταγή εισαγγελικής έρευνας για αλλοδαπή εταιρία συμφερόντων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην ανάρτηση που έκανε ο κ. Κασσελάκης για το θέμα στις 23 Φεβρουαρίου, όπου ανέφερε ότι «θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών». «Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχε μια διχογνωμία αν ως εξωκοινοβουλευτικός είχε τις ίδιες υποχρεώσεις. Ωστόσο, από την στιγμή που αυτό ξεκαθαρίστηκε, ο κ. Κασσελάκης μεταβιβάζει άμεσα τις μετοχές, διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, όπως τονίζουν.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν παραπλάνησε κανέναν, γιατί δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί οι φορολογικές δηλώσεις του 2023, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, η πλατφόρμα του πόθεν έσχες δεν έχει καν ανοίξει, καθώς ακόμη ισχύει η παράταση για το έτος 2022, όποτε ο κ. Κασσελάκης ήταν στην Αμερική και δεν είχε καμία σχέση με την ελληνική πολιτική σκηνή.

Όπως, άλλωστε, σημειώνουν κομματικές πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης από την αρχή, όταν ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει -και ήταν γνωστό- στο βιογραφικό του ότι ήταν επιχειρηματίας με επιτυχημένη δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Οι εταιρίες του, σε αντίθεση με αυτές της οικογένειας Μητσοτάκη (σπίτι Βολταίρου, Panama Papers κτλ) ουδεμία σχέση έχουν με εξωχώριες – offshore εταιρίες που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, κατά τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον, όλα τα έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Κασσελάκη έχουν φορολογηθεί με συντελεστή 50%, στις ΗΠΑ. Είναι κάθε δολάριο καθαρό και αυτό εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, καταλήγουν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement