Connect with us

Υγεία

Λεύκανση δοντιών: 3 τρόποι να την κάνετε φυσικά στο σπίτι

Published

on

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 80% των ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών θέλουν πιο λευκά δόντια. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για να διαλέξετε όταν πρόκειται για τη λεύκανση δοντιών.

Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα λεύκανσης χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για τη λεύκανση των δοντιών σας, κάτι που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για πολλούς ανθρώπους. Εάν θέλετε πιο λευκά δόντια αλλά θέλετε επίσης να αποφύγετε τις χημικές ουσίες, παρακάτω θα βρείτε κάποιες επιλογές που είναι και φυσικές και ασφαλείς.

3 φυσικοί τρόποι για λεύκανση δοντιών

Πλύσεις με έλαια
Βούρτσισμα με μαγειρική σόδα
Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου

1. Πλύσεις με έλαια

Οι πλύσεις με έλαια είναι μια παραδοσιακή θεραπεία, με καταγωγή από την Ινδία, με σκοπό τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η πρακτική περιλαμβάνει την περιστροφή λαδιού στο στόμα σας για την απομάκρυνση των βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε πλάκα και να κάνουν τα δόντια σας να φαίνονται κίτρινα.

Το λάδι καρύδας είναι μια δημοφιλής επιλογή γιατί έχει ευχάριστη γεύση και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι επίσης υψηλό σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να σκοτώνει τα βακτήρια. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές πλύσεις με έλαια μειώνει τα βακτήρια στο στόμα, μαζί με την πλάκα και την ουλίτιδα.

Ο Streptococcus mutans είναι ένας από τους κύριους τύπους βακτηρίων στο στόμα που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το καθημερινό πλύσιμο με λάδι καρύδας μείωσε σημαντικά τον Streptococcus mutans μετά από δύο εβδομάδες και ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα

Για να κάνετε τις πλύσεις, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λάδι καρύδας στο στόμα σας και σπρώξτε και τραβήξτε το λάδι μέσα από τα δόντια σας. Το λάδι καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε ίσως χρειαστεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να λιώσει. Συνεχίστε τη διαδικασία για 15-20 λεπτά.

Φροντίστε να φτύσετε το λάδι καρύδας στην τουαλέτα ή τον κάδο απορριμμάτων, καθώς μπορεί να ξαναγίνει στέρεο μόλις μπει στους σωλήνες αποχέτευσης και να τους φράξει. Σε αντίθεση με πολλές άλλες μεθόδους λεύκανσης, οι πλύσεις με λάδι καρύδας δεν εκθέτουν τα δόντια σε οξύ ή άλλα συστατικά που διαβρώνουν το σμάλτο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές να το κάνετε καθημερινά.

2. Βούρτσισμα με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει φυσικές λευκαντικές ιδιότητες, γι’ αυτό και είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις εμπορικές οδοντόκρεμες. Είναι ένα ήπιο λειαντικό που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων στα δόντια. Επιπλέον, η μαγειρική σόδα δημιουργεί ένα αλκαλικό περιβάλλον στο στόμα σας, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν θα λευκάνει τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα παρατηρήσετε μια διαφορά στην εμφάνιση των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικές στη μείωση της πλάκας, της φλεγμονής των ούλων και της αιμορραγίας από τις οδοντόκρεμες χωρίς μαγειρική σόδα.

Επιπλέον, μια άλλη ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην αφαίρεση λεκέδων και στη λεύκανση δοντιών από άλλους τύπους οδοντόκρεμας.

Για να το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό (5 ml) και βουρτσίστε τα δόντια σας με την πάστα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα.

3. Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας φυσικός λευκαντικός παράγοντας που σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα σας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου εδώ και χρόνια για την απολύμανση των πληγών λόγω της ικανότητάς του να σκοτώνει τα βακτήρια.

Πολλά προϊόντα λεύκανσης του εμπορίου περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, αν και σε πολύ υψηλότερη συγκέντρωση από αυτή που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα που περιέχει υψηλότερη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου ήταν πιο αποτελεσματική στη λεύκανση δοντιών μετά από 12 εβδομάδες από εκείνες που περιείχαν μικρότερη ποσότητα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου ήταν πιο αποτελεσματική από άλλους τύπους οδοντόκρεμας -όπως αυτές που περιέχουν άνθρακα και λειαντικών  στη μείωση του αποχρωματισμού των δοντιών που προκαλείται από τον καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Ενώ οι πολύ αραιές συγκεντρώσεις φαίνονται ασφαλείς, οι ισχυρές συγκεντρώσεις ή η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και ευαισθησία των δοντιών. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Ένας τρόπος να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ως στοματικό διάλυμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διάλυμα 1,5% ή 3% για να αποφύγετε παρενέργειες. Η πιο κοινή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου στο φαρμακείο είναι ένα διάλυμα 3%. Αραιώστε τη συγκέντρωση στο 1,5% αναμειγνύοντας ίσα μέρη υπεροξειδίου και νερού.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι να το αναμίξετε με μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια οδοντόκρεμα. Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου με 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα και βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας με το μείγμα.

Περιορίστε τη χρήση αυτής της σπιτικής πάστας σε μερικές φορές την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement