Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης-«Περιβαλλοντικά ορθή και απολύτως νόμιμη η επένδυση μας στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας»

Published

on

Με αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση και αποζημιώσεις απαντά το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης του Δ. Λιβαδάρου στη ΒΙΠΕ Πάτρας, με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε σχέση με την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων, καλώντας όσους έχουν αντιρρήσεις για την επένδυση να αναζητήσουν την… σωστή οδό μέσω της δικαιοσύνης αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Η διαδικασία για την κατασκευή της μονάδας έχει εδώ και ένα χρόνο περίπου περάσει στην τελική φάση και αφορά τη νέα επένδυση της εταιρείας «Λιπαντικά Αχαΐας Α.Ε.» η οποία αξιοποιεί τη σχετική εμπειρία της εδώ και τρεις δεκαετίες στην περιοχή, προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πάτρας.

Η εταιρεία η οποία έχει καταθέσει την μελέτη της (ΜΠΕ) εδώ και αρκετά χρόνια, προχώρησε σε αναθεώρηση αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε πρόσφατα για τα Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) που οδεύουν προς αποτέφρωση.

Τα ΕΥΑΜ μεταφέρονται εκτός Αχαΐας με την Κυβέρνηση να κρίνει απαραίτητο, λόγω και της πρόσφατης εμπειρίας της πανδημίας, να προχωρήσει σε τοπική διαχείριση και επεξεργασία μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (τοπικά μέσω της 6ης Υ.Πε.) προκειμένου να ελέγξει το κόστος της διαχείρισης, να υπάρξει περιβαλλοντικό όφελος αλλά και μικρότερη έκθεση σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η εταιρεία του κ. Λειβαδάρου κατέθεσε μια αναθεωρημένη πρόταση, στην οποία περιλαμβάνεται πλέον και η αποτέφρωση ιατρικών αποβλήτων (επιλεγμένη μέθοδο για την αποτέφρωση είναι η πυρόλυση υψηλών θερμοκρασιών, μια διαδικασία καύσης η οποία περιορίζει σημαντικά την έκλυση τοξικών αερίων) γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εγερθούν αντιδράσεις και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εκφράσει ενστάσεις επί της διαδικασίας αναθεώρησης της ΜΠΕ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Αποκεντρωμένη ενέκρινε τελικά την εγκατάσταση της μονάδας η οποία περιλαμβάνει πλέον και τμήμα αποτέφρωσης ΕΑΥΜ, λαμβάνοντας το ‘πράσινο φως’ και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη. Έκτοτε προκλήθηκαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή.

«Η αλήθεια είναι όμως ότι ούτε οχληρή ούτε ρυπογόνος δραστηριότητα υπάρχει, ούτε θολή διαδικασία αδειοδότησης…» απάντησε χθες η εταιρεία του Δ. Λειβαδάρου. Σε σχέση με την εμπλοκή του κ. Σκυλακάκη στη διαδικασία αναθεώρησης της ΜΠΕ στην Αποκεντρωμένη διοίκηση αναφέρει: «Η επιχείρηση μας δεν ήταν δυνατόν να μην διαμαρτυρηθεί, προσφεύγοντας όπως ο νόμος προβλέπει στον αρμόδιο Υπουργό για το γεγονός ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη στοιχεί που μας είχαν ζητηθεί και είχαμε εγκαίρως και νομίμως προσκομίσει… η απολύτως νόμιμη ενέργειά μας -που οδήγησε τη διοίκηση να μην απορρίψει εν τέλει την αδειοδότηση της επιχείρησης μας- είναι αυτή που τώρα εμφανίζεται ως ‘σημείο αμφιλεγόμενο’». Η εταιρεία δηλώνει ότι αποδέχεται κάθε έλεγχο που θα γίνει αρμοδίως, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι ‘πίεση’ και ‘αντιδράσεις’ υπάρχουν ευρύτερα από άλλα συμφέροντα που θέλουν να εμπλακούν με τα ΕΥΑΜ.

«Κατηγορηματικά και απερίφραστα, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε οποιαδήποτε διερεύνηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας… Οι συκοφάντες μας προτιμούν να πετούν ολοένα και περισσότερη λάσπη στον ανεμιστήρα και να προσπαθούν να σύρουν πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες σ ένα γαϊτανάκι επίδειξης οικολογικής ευαισθησίας, προκειμένου να μην λοιδορηθούν τόσο για έλλειψη ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων όσο και για την συμπόρευση με το ‘επιχειρηματικό κεφάλαιο’» αναφέρεται στην ανακοίνωση από το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης το οποίο καταλήγει: «Η επιχείρηση μας έχει από μακρού χρόνου δώσει επιτυχείς εξετάσεις με όλη τη δραστηριότητα της στον συγκεκριμένο τομέα και ουδείς έχει να μας προσάψει το παραμικρό. Όταν αποκτάς την μία από τις τρεις πολυπόθητες άδειες επεξεργασίας στην Ελλάδα και δη την μοναδική προβλεπόμενη βάση κεντρικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, περιοχή στην οποία εδώ και πολλά έτη δραστηριοποιούμαστε, ενοχλείς εμφανώς τα επιχειρηματικά σχεδία κάποιων…».

Ροή ειδήσεων

Advertisement