Connect with us

Ελλάδα

Έφοδος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στο ΥΠΕΣ για το «Newsletter Gate»

Published

on

Φύλλο και φτερό έκανε επί τέσσερις ώρες το κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τα αρχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ερευνούσε τα αρχεία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βρει πώς, πότε και από πού διέρρευσε η λίστα με τα ονόματα εκλογέων του εξωτερικού που έφθασε στα χέρια της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το επίμαχο e-mail έλαβε και ο Δημήτρης Σαββίδης, Έλληνας απόδημος που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία.

«1η Μαρτίου του 2024, ώρα 08.37 το πρωί έλαβα ένα e-mail προς έκπληξή μας δίχως ποτέ να έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για επικοινωνία και χρήση από μια ευρωβουλευτή. Δεν μας ενδιέφερε σε ποιο κόμμα ανήκει μας εξέπληξε και μας εξόργισε το γεγονός ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό μας mail», είπε ο ίδιος.

«Το πιο εξοργιστικό ήταν ότι ο γραμματέας των απόδημων όχι μόνο δεν προθυμοποιήθηκε να ρίξει φως αλλά μας επιτέθηκε»

Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της διαρροής e-mails αποδήμων, που οδήγησε στις απομακρύνσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη όσο και του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου, δεκάδες είναι οι αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί από απόδημους κατά του Δημοσίου και κατά της ευρωβουλευτού.

«Το πιο εξοργιστικό ήταν ότι ο γραμματέας των απόδημων όχι μόνο δεν προθυμοποιήθηκε να ρίξει φως αλλά μας επιτέθηκε. Είπε σε γραπτά post ”εφευρίσκουν ιστορίες για να χτυπήσουν την κ. ευρωβουλευτή” είναι ο κ. Θεοδωρόπουλος ο άνθρωπος που ευθυνόταν για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων είναι ο άνθρωπος που μας κατηγορούσε φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Σαββίδης.

Μετά το κόψιμο της ευρωβουλευτού από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για αδικαιολόγητο λάθος.

«Είχε μια λαμπρή διαδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να πω, γιατί μην την αδικήσουμε και σε όλα. Έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο δεν δικαιολογείται για ευρωβουλευτή. Δεν δικαιολογείται και γι’ αυτό δεν είναι μέσα στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας».

Σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τη διαρροή των emails από το ΥΠΕΣ

Όπως εξήγησε η δημοσιογράφος του MEGA, Άννα Κανδύλη, τα στοιχεία που πήραν οι ελεγκτές από το σύστημα του ΥΠ.ΕΣ μπορούν να δείξουν από ποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή έφυγαν τα στοιχεία, ποιος ήταν ο χρήστης και να προσδιοριστεί και ο χρονικός ορίζοντας κατά τον οποίο έλαβε χώρα η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των απόδημων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την δημοσιογράφο δεν αποκλείεται να διεξαχθεί έρευνα και στα γραφεία της ΝΔ.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement