Connect with us

Ταξίδι

Διασχίστε την Στερεά Ελλάδα με το αυτοκίνητο – 4 εκδρομές που τα συνδυάζουν όλα

Published

on

Λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να συγκριθούν με τον ποιοτικό χρόνο που περνά κάποιος σε ένα ταξίδι, όπως σε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο στην ελληνική φύση. Μέρη όπως η Στερεά Ελλάδα, η φημισμένη Ρούμελη, είναι από τους ιδανικούς τόπους για τέτοιες εξορμήσεις καθώς συνδυάζει την εγγύτητα στο Λεκανοπέδιο και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα τοπίων.

Παρακάτω ακολουθούν 4 εκδρομές που περιλαμβάνουν περίπου τα πάντα: σπουδαίους ορεινούς προορισμούς με εξαιρετικές επιλογές για φαγητό, πολιτιστικά και αρχαιολογικά τοπόσημα, αλπικά τοπία διασχίζοντας φιδωτούς δρόμους με στροφές, offroading αλλά και παραθαλάσσιες διαδρομές και στάσεις για όταν ο καιρός βελτιωθεί.

Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να εκδράμετε άμεσα, εάν βρεθείτε σε κάποια από τις περιοχές που αναφέρονται εδώ το επόμενο διάστημα αξίζει να ανατρέξετε σε αυτό το αφιέρωμα για μερικές επιπλέον ιδέες και προτάσεις εμπλουτισμού του ταξιδιού σας. Ειδικά, αν αγαπάτε την οδήγηση.

Αθήνα- Στενή Ευβοίας- Κύμη: Περίπου 160 χιλιόμετρα- Κάτι λιγότερο από 3 ώρες οδήγησης

Ξεκινάμε από την Αθήνα και ακολουθούμε το δρόμο προς Χαλκίδα και εν συνεχεία προς Νέα Αρτάκη. Αυτό είναι το άχαρο κομμάτι της διαδρομής, καθώς μετά τη Νέα Αρτάκη ξεκινάμε να ανεβαίνουμε στις πλαγιές της Δίρφης, ένα βουνό που ξεχωρίζει για το πολύ πράσινο στις πλαγιές του. Καρυδιές, πλατάνια, πεύκα σε χαμηλότερο υψόμετρα και έλατα όσο θα ανεβαίνετε. Να σημειωθεί πως η Δίρφη είναι ένα βουνό εκτεθειμένο σε ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα, επομένως οι χιονοπτώσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, είναι καλό να έχετε ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσετε αλλά και να έχετε μαζί σας αλυσίδες χιονιού, ακόμα και αν ο καιρός στην Αθήνα δεν προμηνύει για κάτι τέτοιο.

Η Στενή, σε υψόμετρο 400 μέτρων, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και βρίσκεται σε μια στενή ρεματιά, από όπου πήρε και το όνομά της. Σημείο αναφοράς του χωριού, είναι το νερό καθώς σε κάθε σημείο της Στενής θα βρει κανείς και μια πηγή με κρύο νερό. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 40 πηγές και η πιο διάσημη λέγεται «βρύση του γιατρού» και βρίσκεται έξω από το κέντρο του χωριού, κοντά σε μια πλατανοσκέπαστη ρεματιά. Τα Σαββατοκύριακα στο συγκεκριμένο σημείο στήνονται πάγκοι όπου μπορείτε να αγοράσετε βότανα της Δίρφης όπως μέλι, τσάι του βουνού, χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τραχανάς και χυλοπίτες. Το βέβαιο είναι πως σας προτείνουμε να καθίσετε για φαγητό σε μια ταβέρνα του χωριού, ειδικά αν αγαπάτε το κρέας. Ένα από τα «εναλλακτικά» ονόματα της Στενής είναι «κοψιδοχώρι». Όμως, η συγκεκριμένη εκδρομή δεν ολοκληρώνεται στο ορεινό της κομμάτι.

Η διαδρομή από τη Στενή έως την Κύμη διαρκεί κάτι παραπάνω από μια ώρα. Θα ανηφορίσετε και θα κατηφορίσετε σε δρόμους με ιδιαίτερο οδηγικό ενδιαφέρον που τελικά θα σας οδηγήσουν στην κωμόπολη της Εύβοιας που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Το αυτοκίνητο θα κινείται κυρίως σε ένα βραχώδες τοπίο το οποίο θα διακόπτεται κατά διαστήματα από δάση με έλατα.

Το εντυπωσιακότερο θέαμα είναι οι απότομοι γκρεμοί και τα βράχια στον ορίζοντα των οποίων -αν ο ουρανός είναι καθαρός- θα διακρίνετε το γαλάζιο του Αιγαίου. Τελικός προoρισμός σας θα είναι η Κύμη. Μία πόλη με υπέροχες παραλίες στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πασίγνωστη Χιλιαδού, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για ένα long weekend τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βέβαια αξίζει να έρθετε εδώ και την εποχή του χειμώνα ή της άνοιξης αν θέλετε να απολαύσετε καθαρό θαλασσινό αέρα και γεύσεις με βάση τα προϊόντα της θάλασσας. Φυσικά ένα must tip είναι να προμηθευτείτε τα υπέροχα σύκα για τα οποία η Κύμη είναι ξακουστή.

Αράχωβα- Δελφοί- Γαλαξίδι- 46 χιλιόμετρα- Κάτι λιγότερο από 1 ώρα οδήγησης

Άλλη μια διαδρομή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί έναν κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό. Αν το επόμενο διάστημα σκέφτεστε να επισκεφθείτε τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό, την Αράχωβα, σας προτρέπουμε να μην περιοριστείτε μόνο σε επισκέψεις στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ή στις ταβέρνες της περιοχής αλλά να αφιερώσετε ένα πρωινό της παραμονής σας για να επισκεφθείτε τον «ομφαλό της Γης» για τους αρχαίους Έλληνες, δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου των Δελφών. Κατά τη γνώμη μας είναι πολύ καλύτερο να έρθετε εδώ μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα γιατί οι Δελφοί δεν είναι μόνο τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που θα δείτε στο χώρο ή το πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε μία πλαγιά με κλίση, οπότε όσο ανεβαίνετε η θέα στα βουνά και στον ελαιώνα είναι μαγευτική. Έτσι, είναι σαφές γιατί οι αρχαίοι επέλεξαν αυτόν τον τόπο για να χτίσουν ένα μαντείο, γιατί είναι ένας τόπος με «μαγικές» ιδιότητες. Το πιο ψηλό επισκέψιμο σημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι το στάδιο και από εκεί η θέα είναι πραγματικά συγκλονιστική. «Επιβάλλεται» να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή έστω καλά φορτισμένο το κινητό σας.

Η διαδρομή από τους Δελφούς έως το Γαλαξίδι είναι κατά τη γνώμη μας από τις ωραιότερες στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσετε από ψηλά και κατηφορίζοντας σε διασκεδαστικούς δρόμους, θα βρεθείτε να διασχίζετε τον ελαιώνα της Άμφισσας. Είναι πανάρχαιος και πανέμορφος και όταν ο καιρός είναι καλός τα χρώματα που εμφανίζονται εδώ είναι ειδυλλιακά. Το τελευταίο παραλιακό κομμάτι της διαδρομής, από την Ιτέα έως το Γαλαξίδι, είναι επίσης διασκεδαστικό, δεν είναι τυχαίο πως η διαδρομή έχει περιληφθεί και σε ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις.

Για όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο αρχοντικό Γαλαξίδι σας προτείνουμε να διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα. Εδώ, θα αρκεστούμε να προτείνουμε να ανηφορίσετε προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (πολιούχος της πόλης, άλλωστε το Γαλαξίδι υπήρξε σπουδαίο ναυτικό κέντρο) και να θαυμάσετε τον επιβλητικό ναό με τα δύο καμπαναριά αλλά και να απολαύσετε θαλασσινές γεύσεις με θέα τον Κορινθιακό.

Τέλος, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, πριν την επιστροφή σας στην Αθήνα κάντε μια στάση στη Λιβαδειά, για να απολαύσετε καφέ ή φαγητό δίπλα στις πηγές της Κρύας, με τα γάργαρα νερά, τα πέτρινα γεφύρια και τους παλαιούς νερόμυλους. Κατά τη γνώμη μας, είναι το ομορφότερο σημείο της Ελλάδας που συνδυάζει νερό και ανθρώπινη μαστοριά.

Παύλιανη- Λίμνη Καλλίδρομου- Μενδενίτσα- Περίπου 40 χιλιόμετρα και 80 λεπτά

Η Παύλιανη της Φθιώτιδας σίγουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με κινητήριο μοχλό το φημισμένο πια πάρκο στην Παύλιανη, το χωριό σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης, έχει καταφέρει να γίνει από τους αγαπημένους weekend προορισμούς των Αθηναίων. Περισσότερα για το χωριό, τη φυσική ομορφιά του, τη γαστρονομία του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα εστιάζουμε περισσότερο στην εμπειρία της οδήγησης.

Η Φθιώτιδα και τα χωριά της είναι μάλλον η ελληνική πρωτεύουσα της αυτοκίνησης. Άλλωστε εδώ κάθε χρόνο γίνονται και οι περισσότερες ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις. Αν έχετε τετρακίνητο όχημα σας προτείνουμε μια off road διαδρομή πραγματικά απολαυστική.

Για να φθάσετε στη λίμνη Νεβρόπολη από την Παύλιανη θα οδηγήσετε για περίπου 40 λεπτά σε επαρχιακό δρόμο και θα ανεβείτε σταδιακά σε υψόμετρο 1.250 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομο. Το Καλλίδρομο χωρίς να είναι ιδιαίτερα ψηλό βουνό έχει μορφολογικά χαρακτηριστικά και βλάστηση που θυμίζουν πιο ψηλό όρος και φυσικά δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε εδώ για αλπικά τοπία. Η λίμνη πήρε την ονομασία της από τη λέξη «νέβρος», το νεαρό ελάφι.

Επόμενη στάση σε αυτή τη μικρή αλλά περιπετειώδη διαδρομή μπορεί να είναι στη Μενδενίτσα. Το ιστορικό και καταπράσινο χωριό με σημείο αναφοράς το μεσαιωνικό κάστρο. Το κάστρο υπήρξε ένα από τα πολλά οχυρωματικά έργα της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Μία επιβλητική κατασκευή της εποχής της Μαρκιωνίας της Βοδονίτσας, όπως λεγόταν τότε το χωριό. Η πρόσβαση στο εσωτερικό τμήμα του περιβόλου, που αποτελεί και το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του κάστρου, γίνεται από μία πύλη στη δυτική πλευρά. Το μνημείο είναι διαρκώς επισκέψιμο και το βέβαιο είναι πως σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να έρθετε εδώ καθώς εκτός από το ενδιαφέρον του μνημείου θα έχετε και καταπληκτική θέα στον Μαλιακό Κόλπο.

Τα σπουδαία νέα για όσους αγαπούν την περιπετειώδη οδήγηση δεν σταματούν εδώ. Λίγο πριν την είσοδο στην Μενδενίτσα ξεκινά ένας δρόμος προς τo μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Ακολουθώντας τον συγκεκριμένο χωματόδρομο θα βρεθείτε στην είσοδο του μοναστηριού. Από εδώ, στα δεξιά, ξεκινά ένας ανηφορικός και λασπωμένος ορεινός δρόμος μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Η εμπειρία της οδήγησης, τα απίθανα πράσινα τοπία, το χώμα, η λάσπη, οι πέτρες και το νερό λειτουργούν ξεσηκωτικά και καταπραϋντικά ταυτόχρονα.

Ναύπακτος- Άγραφα- Περίπου 120 χιλιόμετρα- 3 ώρες και 20 λεπτά

Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην ορεινή Ελλάδα η οποία περνά μέσα από φαράγγια και πλαγιές. Εδώ, θα συναντήσει κανείς εντυπωσιακές κορυφογραμμές, αλπικά τοπία, ξέφωτα και θα οδηγήσει σε επικές ανηφοροκατηφόρες.

Από τη Ναύπακτο, ανεβαίνετε στην Ορεινή Ναυπακτία, περνώντας από την Ελατού και την Άνω Χώρα και φθάνετε στον Πλάτανο για να συνεχίσετε έπειτα μέχρι τη Δομνίστα και το Κρίκελλο, καταλήγοντας στον κεντρικό δρόμο προς Καρπενήσι.

Αφήνοντας πίσω τη Ναύπακτο μπαίνετε από την αρχή σε μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς με προορισμό την Ελατού: έναν οικισμό κρυμμένο μέσα στα έλατα όπως λέει και το όνομά του. Λίγο μετά είναι η Άνω Χώρα, στην πλαγιά των Βαρδουσίων που ατενίζει τις απέναντι βουνοκορφές, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Εδώ κοντά βρίσκεται και ο Πλάτανος, το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι της περιοχής.

Πλησιάζοντας έπειτα στο φράγμα θα δείτε τα Ευηνοχώρια που μαγεύουν με την τρομερή τους θέα στην Ευηνολίμνη. Έπειτα, θα συναντήσετε την Αράχωβα (όχι τη διάσημη και κοσμική του Παρνασσού) στα 1.000 μέτρα, με συγκλονιστική θέα. Το χωριό έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ελληνικού προορισμού, πέτρινα σπίτια, δέντρα, καθαρό αέρα και ταβέρνες που θα αγαπήσουν οι κρεατοφάγοι.

Μετά θα συνεχίσετε τη διαδρομή σας περνώντας από το Κρίκελλο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, με τον Κρικελιώτη ποταμό, απέναντι από τη σχεδόν μόνιμα χιονισμένη κορυφή της Καλιακούδας, στα 2.100 μέτρα. Από εκεί περνά και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, μια διαδρομή που αποθεώνει την ελληνική φύση. Επιβάλλεται μια στάση στην κεντρική πλατεία του χωριού, που την περιτριγυρίζουν παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

Στη συνέχεια, στον κεντρικό δρόμο προς Καρπενήσι, στρίβετε αριστερά και περνάτε μέσα από την πόλη με κατεύθυνση προς Φραγκίστα. Σε λίγο θα βρίσκεστε στη διακλάδωση προς Κερασοχώρι, από την οποία αρχίζει μια φανταστική διαδρομή με θέα προς την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Mία τεχνητή λίμνη με ιδιαίτερη ιστορία για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement