Connect with us

Ελλάδα

Υπό το νέφος της αφρικανικής σκόνης

Τι μεταφέρει και γιατί συνιστάται προσοχή από τους επιστήμονες, δηλώσεις στη «Γ» από Α. Τζουβελέκη και Δ. Παπαλεξάτο

Published

on

 

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Γεγονός, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας θα βρίσκεται και σήμερα υπό το νέφος της Αφρικανικής σκόνης. Παράλληλα προβλέπεται ότι σε πολλές περιοχές θα βρέξει οπότε η αιολική ορυκτή σκόνη από την Σαχάρα, αναμένεται να συμπαρασυρθεί από την βροχή και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λασποβροχής.

Να σημειωθεί ότι έχει διακριβωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει από την Σαχάρα στην Ευρώπη, την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο και την μακρινή Ιαπωνία.

Το σημαντικό είναι πως η αιολική σκόνη ταξιδεύοντας μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο , ψευδάργυρο κ.α. μηδέ εξαιρουμένων και των ιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια εύκολα εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ερεθισμούς σε υγιή άτομα ή επιδείνωση ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά προβλήματα.

Με δεδομένη της επιστημονική παραδοχή περί επικινδυνότητας της Αφρικανικής σκόνης για την υγεία, η «Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Καθηγητή Πνευμονολογίας Αργύρη Τζουβελέκη, θέτοντας το συνθετικό ερώτημα τι μεταφέρει η Αφρικανική σκόνη, ποιους επηρεάζει και ποιοι οι τρόποι προστασίας;

 

 

AΡΓΥΡΗΣ ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ

«Παροξυσμοί σε παθήσεις αναπνευστικού και καρδιαγγειακού»

Άμεση επίδραση υφίστανται, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζουβελέκη, οι έχοντες ευπάθεια στο αναπνευστικό, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση ή έχουν καρκίνο του πνεύμονος. « Παράλληλα», τονίζει ο ίδιος, «επιδρά και στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο καθότι επηρεάζεται και η καρδιά γιατί τα συγκεκριμένα όργανα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται όταν υπάρχει Αφρικανική σκόνη, παρόξυνση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος καθώς και των προαναφερθεισών παθήσεων, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές ασθενείς με έντονες παροξυσμικές κρίσεις στο νοσοκομείο και απασχολούν το υγειονομικό σύστημα. Επιπρόσθετα αερομεταφέρονται ιοί και παρατηρείται αύξηση των αναπνευστικών κυρίως λοιμώξεων».

Ο καθηγητής Τζουβελέκης, κάνει επιπλέον λόγο για την επικινδυνότητα μεταφοράς μικρο σωματιδίων σκόνης τα ( pm2,5) τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα, γιατί εισπνεόμενα λόγω της μικρής διάστασής τους μπορεί να φτάσουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων δημιουργώντας προφανώς βλάβες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, τα οξείδια του αζώτου, τα οποία είναι επαυξημένα στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις ουσιαστικά συγκρατούν τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συγκρατούν μαζί και τη σκόνη συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων μικροσωματιδίων pm2,5, με αποτέλεσμα ο αέρας να παραμένει αδρανής μη μετακινούμενος ώστε να μην καθαρίζεται εύκολα η ατμόσφαιρα.

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ»

Τέλος, οι πάσχοντες από τα προαναφερθέντα νοσήματα και οι ευπαθείς γενικώς ομάδες θα πρέπει να μειώσουν τις μετακινήσεις. Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους χώρους, να κλείνουν τα παράθυρα ώστε να αποφεύγουν την αυξημένη εισροή μικροσωματιδίων και ιών»

 

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΑΤΟΣ
«Κίνδυνοι άμεσοι και απώτεροι»

Στην επισήμανση των άμεσων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών στην υγεία των πασχόντων από αναπνευστικά νοσήματα αλλά και του υγιούς πληθυσμού από τα μικροσωματίδια που μεταφέρει η Αφρικανική σκόνη, εστιάζει ο Διευθυντής ΕΣΥ πνευμονολόγος, Διονύσης Παπαλεξάτος, απαντώντας στα ερωτήματα της «Γ» πως και σε ποιους επιδρά βλαπτικά και ποια τα μέτρα προφύλαξης.

«Η αιολική ορυκτή σκόνη από την Σαχάρα μεταφέρει πολλαπλά μικροσωματίδια που αφορούν σε αλλεργιογόνα, όπως γύρεις δέντρων (π.χ.)περδικάκι και κυρίως μεταφέρει ιούς και μύκητες και κάποιες φορές και βαρέα μέταλλα μόλυβδο ψευδάργυρο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άμεσες και απώτερες παρενέργειες στην υγεία»

Αναφερόμενος στις οι άμεσες παρενέργειες προσδιορίζει πως κυρίως αφορούν: « στην παρόξυνση του χρόνιου βρογχικού ή αλλεργικού άσθματος, την παρόξυνση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και βεβαίως επηρεάζου τους καρδιαγγειακούς ασθενείς από τα τοξικά σωματίδια. Επιπλέον ως δεύτερη παρενέργεια είναι η αφορώσα στην μεταφορά ιών ή μυκήτων που μπορεί να προκαλέσει ιογενείς και λοιπές λοιμώξεις. Αυτές είναι οι άμεσες παρενέργειες». Όσον αφορά τις απώτερο χρόνο παρενέργειες ο ίδιος εξηγεί: «Αν έχουμε συνεχή και χρόνια έκθεση αυτής της σκόνης, μπορεί τα βαρέα μέταλλα είτε εισπνεόμενα να μπουν ακόμα και στην συστηματική κυκλοφορία μέσω των πνευμόνων, είτε να επικαθίσουν στο έδαφος, με τη βροχή και να επηρεάσουν σοβαρά τις καλλιέργειες και στην συνέχεια να επηρεάσουν την υγεία μας με την κατανάλωση των επιβλαβών τροφών λόγω της ύπαρξης βαρέων μετάλλων».

ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

«Τα άτομα λοιπόν που έχουν άσθμα ή που δεν έχουν άσθμα, αλλά πάθουν για πρώτη φορά παρόξυνση πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον ειδικό γιατρό. Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν στον γιατρό είναι όταν αναπνέοντας να κάνουν συριγμό, αν έχουν δύσπνοια, αν αρχίσουν να βήχουν, αν έχουν δακρύρροια ή ρινόρροια. Όλα αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να τους ανησυχήσουν και να συμβουλευτούν τον ειδικό, γιατί μπορεί να υπάρχει μια παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ ή να υπάρχει πρώτη εκδήλωση μιας τέτοιας νόσου που δεν το γνώριζαν. Ως προφύλαξη όλοι αυτοί οι ασθενείς οι οποίοι έχουν χρόνια προβλήματα, δεν πρέπει να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, πολλές φορές να φοράνε τη μάσκα και βεβαίως να αποφεύγουν τις αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικό περιβάλλον».

 

Νέες μετακινήσεις από την Κυριακή

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα επανέλθει από την Κυριακή, θα επιμείνει η αφρικανική σκόνη, με συννεφιές και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες λασποβροχές.

Το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα έρθει από την περιοχή της Ιταλίας, πιο ήπιο σε σχέση με το τωρινό, που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα αγγίξει τους 26-28 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς Κελσίου

Ροή ειδήσεων

Advertisement