Connect with us

Διεθνή

Βαλτιμόρη: Το λιμάνι και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Published

on

Ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο προσκρούει στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη. Η γέφυρα καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα και ο κόσμος παρατηρεί παγωμένος. Πρόκειται για μία καταστροφή που στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές αλλά φέρει μαζί και οικονομικές συνέπειες.

Η κατάρρευση της γέφυρας που οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων (τέσσερις παραμένουν αγνοούμενοι) έχει επίσης αποκόψει την πρόσβαση σε ένα από τα βασικότερα λιμάνια των ΗΠΑ από και προς το οποίο διακινούνται προϊόντα συνολικού κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κυκλοφορία των σκαφών έχει σταματήσει και τα συντρίμμια της γέφυρας βρίσκονται ακόμα στον ποταμό Πατάπσκο. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το κλείσιμο θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες διακυμάνσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Το 2023, 52,3 εκατομμύρια τόνοι ξένου φορτίου, αξίας 80,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέρασαν από τη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με στοιχεία από την πολιτεία του Μέριλαντ. Ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg το περιέγραψε ως το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης οχημάτων της χώρας, σημαντικό όχι μόνο για τις εισαγωγές και εξαγωγές αυτοκινήτων αλλά και για τον αγροτικό εξοπλισμό.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια τεράστια ποικιλία αγαθών όπως αυτοκίνητα, σόγια, φαρμακευτικά προϊόντα, μέταλλα, υφάσματα, ζωοτροφές, ακόμη και χαρτί εφημερίδων περνούν μέσα και έξω από το λιμάνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ όπως τονίζεται, το 2023, εξυπηρέτησε 444.000 επιβάτες.

Αυτοκίνητα και ορυκτά καύσιμα

Τα αυτοκίνητα είναι τα προϊόντα που διέρχονται πιο συχνά από το λιμάνι της Βαλτιμόρης. Σχεδόν 850.000 αυτοκίνητα και φορτηγά διήλθαν από το λιμάνι το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτείας του Μέριλαντ, περισσότερα από κάθε άλλο λιμάνι των ΗΠΑ.

Η πλειονότητα αυτών των αυτοκινήτων ήταν από γνωστές μάρκες όπως η Mazda, η Subaru και η Mercedes-Benz, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το κλείσιμο του λιμανιού έχει προκαλέσει επιπλοκές σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες ήδη αλλάζουν δρομολόγια μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Τα ορυκτά καύσιμα είναι επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγωγές που πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Βαλτιμόρης. Ο άνθρακας κατείχε τη μερίδα του λέοντος, με πάνω από 13,2 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών το 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Μεταφορών των ΗΠΑ. Μαζούτ, Φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα ορυκτών καυσίμων διέρχονται επίσης από το λιμάνι.

Αλλά και πολλά ακόμη αγαθά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή εισήχθησαν στις ΗΠΑ μέσω της Βαλτιμόρης το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Μεταφορών των ΗΠΑ. Πάνω από 106.000 τόνοι επίπλων, 738.000 τόνοι χαρτιού εφημερίδων, 36.000 τόνοι αλκοολούχων ποτών και 83.000 τόνοι κρέατος και θαλασσινών εισήλθαν στο λιμάνι εκείνη τη χρονιά. Οι εισαγωγές πλαστικών και καουτσούκ ανήλθαν συνολικά σε περισσότερους από 221.000 τόνους το 2022.

Παγκόσμια κρίση

Αλλά το οικονομικό κόστος της κατάρρευσης της γέφυρας ξεπερνά τα προϊόντα που διέρχονται από το λιμάνι της Βαλτιμόρης, καθώς αυτό δημιουργεί περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Μέριλαντ, και σχεδόν 140.000 θέσεις εργασίας συνολικά συνδέονται με τις δραστηριότητές του.

Η αναστολή λειτουργίας του λιμανιού, έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 8.000 θέσεις εργασίας προσώρας.

«Η κατάρρευση της γέφυρας Key Bridge δεν είναι απλώς μια κρίση στο Μέριλαντ. Η κατάρρευση της Key Bridge είναι μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Wes Moore. «Η εθνική οικονομία και η παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται από το λιμάνι της Βαλτιμόρης».

Ροή ειδήσεων

Advertisement