Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ζητούμενο η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση

Published

on

Γράφει ο ψυχολόγος Αντώνης Καλέντζης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και οι οικείοι τους.

Αυτή η ημέρα προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το πώς η κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Ο ορισμός αυτής της ημέρας από τα Ηνωμένα Έθνη το 2007 υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευση για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη της κοινότητας του αυτισμού.

Ο αυτισμός, που χαρακτηρίζεται από δυσκολία επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, επηρεάζει άτομα σε όλα τα έθνη, τις εθνότητες και τις κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις.

Η φύση του φάσματος του αυτισμού σημαίνει ότι κανένα άτομο με αυτισμό δεν είναι το ίδιο, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει ένα ξεχωριστό σύνολο δεξιοτήτων και προκλήσεων. Αυτή η ποικιλομορφία απαιτεί μια διαφοροποιημένη κατανόηση και προσέγγιση ως προς την υποστήριξη και την παρέμβαση, υποστηρίζοντας στρατηγικές που είναι τόσο μοναδικές όσο και τα ίδια τα άτομα.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό δεν έγκειται μόνο στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην εκπαίδευση.

Λειτουργεί ως ισχυρή υπενθύμιση στους εκπαιδευτικούς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύ κοινό για να πιέσουν για πρόοδο στην έρευνα, τις υπηρεσίες υποστήριξης και τις πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς.

Η ημέρα ενθαρρύνει τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αγκαλιάσουν τη νευροποικιλομορφία, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τη συμβολή των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.

Μέσω της αυξημένης ευαισθητοποίησης και κατανόησης, το στίγμα και οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τον αυτισμό μπορούν να εξαρθρωθούν, ανοίγοντας το δρόμο για μια κοινωνία που εκτιμά και περιλαμβάνει όλα τα μέλη της.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι ένα κάλεσμα για δράση για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να ζουν ποιοτικά ως αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας.

Υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και την ανάγκη για δια βίου υποστήριξη που προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό καθώς μεγαλώνουν.

Αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας και ένα βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι προς την ένταξη και τον σεβασμό της νευροποικιλομορφίας.

Μπορεί να είναι μια ημέρα μετά την Πρωταπριλιά, όμως ο σεβασμός προς το διαφορετικό πρέπει να είναι η αλήθεια μας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement