Connect with us

Ελλάδα

Πιέρια: Η φωτιά έκαψε μεγάλες εκτάσεις στο πέρασμά της

Published

on

Την πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά του 2024 καλείται να αντιμετωπίσει, πριν καν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Η φωτιά που ξεκίνησε από ανεξιχνίαστη ακόμη αιτία το πρωί της Κυριακής, 31 Μαρτίου, πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας, έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του βουνού, σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης.

Στη μάχη με τις φλόγες την Τρίτη (02/04) ρίχτηκαν 131 πυροσβέστες με οκτώ πεζοπόρα τμήματα – μεταξύ των οποίων και ομάδες δασοκομάντος- ενώ μαζί τους είναι 35 οχήματα της Πυροσβεστικής. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν μέχρι τη δύση του ηλίου είναι 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Ήδη έχει γίνει στάχτες το «Λαπούσι», μία καταπράσινη κορυφή των Πιερίων. Το δυσπρόσιτο της περιοχής δυσκολεύει στο μέγιστο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης ενώ αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για «έλλειψη επαρκούς συντονισμού των επίγειων δυνάμεων» αλλά και αργοπορημένη συνδρομή των εναέριων μέσων τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς.

 

Προβληματισμένος από το μέγεθος της πυρκαγιάς εμφανίστηκε (enikos.gr) ο δήμαρχος Κατερίνης που βλέπει για πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη φωτιά στα Πιέρια Όρη, τέτοια εποχή.

Τραυματίστηκε εθελοντής δασοπυροσβέστης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθυντή δασών Πιερίας, Πέτρο Παπαπέτρου, «η πυρκαγιά είναι επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά».

Οι φλόγες καταπίνουν το πράσινο/odelalis.gr

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται έκκληση από κατοίκους για αλυσοπρίονα και φτυάρια αλλά και νερά, κρύα σάντουιτς, μάσκες, σταγόνες για τα μάτια και κρέμες εγκαύματος που θα διατεθούν σε όσους έχουν ριχτεί με αυταπάρνηση στη μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η φωτιά, που εξελίσσεται μέσα σε χαράδρες, κατευθύνεται δυτικά από το σημείο εκκίνησης της, «τυλίγοντας» στο πέρασμά της δασικές εκτάσεις, ενώ λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου ΟΤΑ και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Μάλιστα, ένας από αυτούς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Ο εθελοντής προσπαθούσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να κόψει κορμούς δέντρων, στην προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Σημαντική και καθοριστική πολλές φορές αποδείχθηκε η παρουσία και η εθελοντική συνδρομή των κατοίκων της Ρητίνης που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν γνωρίζοντας τα σημεία που υπάρχει διαθέσιμο το νερό, γνωρίζοντας τη μορφολογία του εδάφους και τους δασικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά αργά το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται σε ύφεση με τα εναέρια μέσα να κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Κρύφτηκε ο ήλιος/odelalis.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement