Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο έλεγχος έγινε σε ένα μικρό δείγμα δανείων-Τι κατέθεσαν χθες τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος  στην δίκη της Αχαϊκής Τράπεζας

Published

on

Με την εξέταση δύο στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας και ενός ακόμη μάρτυρα που εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα συνεχίστηκε χθες η δίκη για την υπόθεση της Αχαΐκής Τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών.

Τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκαν στα στοιχεία που κατέγραψαν κατά τον στοχευμένο έλεγχο για την πορεία των χορηγήσεων που βρίσκονταν σε ρύθμιση ή σε καθυστέρηση το 2009 και την χρονική περίοδο 2010-2011, που ήταν μια δύσκολη συγκυρία. Όπως κατέθεσαν στο Δικαστήριο, εστίασαν στις εποπτικές προβλέψεις ώστε να διαπιστωθεί εάν η τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Συγκεκριμένα, ο ένας μάρτυρας ανέφερε πως το πρώτο 3μηνο του 2011 υπήρχαν προβλήματα με καθυστερήσεις, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η κατάσταση είχε βελτιωθεί.

Ρωτήθηκε για τα επιμέρους δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την Αχαϊκή Τράπεζα δηλώνοντας πως «δεν ελέγξαμε όλα τα δάνεια, παρά μόνο ένα δείγμα» και όταν ρωτήθηκε για τα επιμέρους δάνεια του κατηγορητηρίου τόνισε πως δεν είχε στοιχεία.

Η υπάλληλος της ΤτΕ που είχε κάνει τον έλεγχο για το 2009, ανέφερε πως «ελέγξαμε τις πιστοδοτήσεις και αξιολογήθηκε ένα τυχαίο δείγμα και ο δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας δεν έπεσε κάτω του 10% και στη συνέχεια ανέβηκε το ποσοστό» και παράλληλα ελέχθησαν και οι εξασφαλίσεις.

Οι δύο μάρτυρες ρωτήθηκαν επισταμένως για το εάν διαπίστωσαν ζημία τόνισαν πως «δεν καταγράψαμε καμία ζημία, ούτε προβήκαμε σε εκτίμηση αυτής».

Παράλληλα, ερωτήθηκαν από τους συνηγόρους υπερασπίσεως εάν η Τράπεζα της Ελλάδας εκείνο το διάστημα είχε λάβει εντολή για να κλείσουν οι τράπεζες με τον έναν μάρτυρα να δηλώνει πως έκλεισαν επτά συνεταιριστικές τράπεζες στην χώρα με εξαίρεση της Κρήτης. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων υποστήριξαν πάντως πως δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο προανήγγειλαν ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τελευταίος μάρτυρας της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ένας υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος κατέθεσε πως και η Εθνική Τράπεζα εκείνη την περίοδο είχε αρκετά «κόκκινα δάνεια», ότι χορηγούνταν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κλιμάκια ενέκριναν και αναχρηματοδοτήσεις προκειμένου η Τράπεζα μέσω της επιβίωσης των επιχειρήσεων να πάρει τα χρήματά της πίσω. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλες οι τράπεζες εκείνην την περίοδο λόγω των κλυδωνισμών της εθνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να γίνει ανακεφαλαίωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η δίκη διεκόπη για τις 17 Απριλίου με τη συνέχιση εξέτασης μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement