Connect with us

Ερασιτεχνικό

Πατρέας ή σελίδες ιστορίας από το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Published

on

Για όλους όσοι σχετίζονται και αγαπούν το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το όνομα «Πατρέας» ανακαλεί μνήμες.

Τα χρώματα ήταν μπλε-άσπρο, γειτονιά ήταν η Γούβα και η παρουσία της ομάδας στα τοπικά πρωταθλήματα ήταν αδιάκοπη από την ποδοσφαιρική σεζόν 1946-47 μέχρι τη σεζόν 2014-15 οπότε καταγράφτηκε η τελευταία συμμετοχή της ομάδας στην τοπική ποδοσφαιρική ζωή.

Στον Γιώργο Οδ. Βιδάλη οφείλουμε ένα χρονικό που καλύπτει όλη τη διαδρομή του Πατρέα από την ίδρυση μέχρι το τέλος του. Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση που διασώζει ένα πλούσιο αρχειακό υλικό με τους αθλητές και τους παράγοντες που υπηρέτησαν τον Πατρέα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση συνοδεύεται και από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Από όλο το χρονικό αξίζει να σταθούμε στην καλύτερη ίσως στιγμή του Πατρέα που σημειώθηκε τη σεζόν 1969-70. Ο Πατρέας συμμετέχει τότε στο τοπικό πρωτάθλημα με αντιπάλους τις ομάδες ΑΕΚ, Άρης, Ατρόμητος Λάππα, Αχαϊκή, Αχιλλέας Καμαρών, Διαγόρας και Ζαβλάνι. Στο τέλος του πρωταθλήματος ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Αχαϊκή. Γίνεται αγώνας μπαράζ στο Αίγιο, ο Πατρέας κερδίζει με 1-0 και μπαίνει σε όμιλο με την Α.Ε. Μεσολογγίου και τον Πανηλειακό διεκδικώντας την άνοδό στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

Την άνοδο τελικά κέρδισε ο Πανηλειακός σε ένα αγώνα κόντρα στον Πατρέα στο γήπεδο της Παναχαϊκής μπροστά σε 4.000 θεατές.

Σε εκείνο τον Πατρέα, που όφειλε πολλά στον προπονητή του Θανάση Ζαφειρόπουλο, έπαιζαν οι εξής ποδοσφαιριστές: Βερναρδής, Γρουζής, Αγγιούς, Αλευρής, Μαρνέρας, Μεντζελόπουλος, Λεβεντάκος, Ηλιόπουλος, Καλαφάτης, Κακολύρης, Κανελέτης, Φούκας, Χαρτάς, Ανδριόπουλος, Ρουγκάλας, Μαρίνος και Πατσιαβούρας.

Ευχής έργο θα ήταν αν είχαμε ανάλογες εργασίες για όλα ή έστω τα πιο ιστορικά, τοπικά σωματεία.

Δ. Σ. Αβραμίδη

Ροή ειδήσεων

Advertisement