Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Γνωριμία με τα βιβλία του Αχαιού δικηγόρου – συγγραφέα Άγγελου Αρτ. Μπαρμπούνη

Published

on

Της Σοφίας Καυκοπούλου

 

Στο παρόν σημείωμα, θα γνωρίσουμε το συγγραφικό έργο ενός Αχαιού συγγραφέα, του γνωστού δικηγόρου Άγγελου Αρτ. Μπαρμπούνη. Ο Άγγελος Μπαρμπούνης, τα τελευταία χρόνια έχει μια συνεχή, πλούσια παρουσία στα γράμματα, με πολυσέλιδους τόμους ποικίλου ενδιαφέροντος. Ομολογουμένως το πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα, μας προϊδεάζει για το πολυσχιδές έργο του, μέρος του οποίου θα παρουσιάσουμε.

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΤ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 4-10-1969.Τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Μιλάει δύο γλώσσες, αγγλικά και ιταλικά. Υπήρξε γραμματέας του συλλόγου φοιτητών Νομικής Κομοτηνής «Κώστας Βάρναλης και εκπρόσωπος των φοιτητών στο Τμήμα ΔΕΠ Νομικής Κομοτηνής και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θράκης.

Από 15-12-1998 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Κάνοντας ελεύθερη μαχόμενη δικηγορία ως δικηγόρος Πατρών παρ΄ Αρείω Πάγω. Συνεργάστηκε ως εντολοδόχος νομικός σύμβουλος στον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού με την επωνυμία «Δήμος Παραλίας», καθώς και σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδίου φορέα Συνεργάστηκε με το 2ο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας, ως Εκπαιδευτής νομικών μαθημάτων στους σπουδαστές. Εργάστηκε ως δικηγόρος στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, έχοντας αποκτήσει μακρά εμπειρία και γνώση στο δίκαιο τοπικής αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης.

Υπήρξε ακόμη, νομικός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος. Τέλος, έχει παρακολουθήσει επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια του γνωστικού μου αντικειμένου. Παραιτήθηκε από μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στις 30/3/2017 λόγω διορισμού του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών. Είναι έγγαμος και πατέρας 27χρονου θήλεος τέκνου. Ήταν μέλος διοικήσεως του φιλανθρωπικού σωματείου Οίκος Τυφλών Πατρών και του Συλλόγου Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης «Αχαιών Μελωδοί».

Έχει δημοσιεύσει άρθρα επιστημονικού περιεχομένου σχετικά με τα γνωστικά του αντικείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια ιστορίας, όπου έχει προβεί σε εισηγήσεις- ανακοινώσεις σχετικά με την θεματολογία τους. Είναι συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο: 1) Η Οργάνωση της Δικαιοσύνης κατά την Καποδιστριακή και Οθωνική Περίοδο, 2)Ματιές στα Γεγονότα, 3) Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις, 4) Το παιδί του Πελαργού, 5) Έντεκα Ιστορικά Στιγμιότυπα του Ελληνικού Χώρου, 6)Δοκίμια πάνω στη περιπέτεια της ανθρώπινης σκέψης 7)Aλιέας Μαργαριταριών 8)Η παιδεία υπό την θέαση των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων 9)Το ημερολόγια μιας δύσκολης διαδρομής.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

 

  • Η Οργάνωση της Δικαιοσύνης κατά την Καποδιστριακή και Οθωνική Περίοδο, Καλαμάτα, 2019: Στο βιβλίο αυτό έχουμε μια αναδρομή στο Δίκαιο του ελλαδικού χώρου κατά την Τουρκοκρατία, τα Επαναστατικά χρόνια και με στόχευση ιδιαίτερα στην Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο. Με παράθεση πηγών και επιστημονική μεθοδολογία, ο συγγραφέας ανασύρει στην επιφάνεια όλο το Δικαιικό Σύστημα που χαρακτήρισε τη σύγχρονη Ελλάδα.
  • Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις, Πάτρα, 2021: Από τις απαρχές της Φιλοσοφίας έως τα σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα, ο συγγραφέας αντλεί τη θεματολογία του, υπό το πρίσμα του ανθρωπισμού. Καταλήγει μάλιστα στην Παιδεία -το μεγάλο ζητούμενο των φιλοσόφων- την εν γένει καλλιέργεια όπως ορίζεται από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
  • Το παιδί του Πελαργού, Πάτρα 2021: Πρόκειται για μια «στροφή» από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα, στη λογοτεχνία. Η αφήγηση, είναι πρωτοπρόσωπη και αυτοβιογραφική, γεμάτη εικόνες, αναμνήσεις, ιστορικές διαδρομές. Συμπεριλαμβάνει θα λέγαμε την ψυχογραφία μιας ολόκληρης γενιάς, στις σελίδες ενός βιβλίου.
  • Ματιές στην Ιστορία, Πάτρα 2021: Ένας τόμος 563 σελίδων, μεστός ιστορικής δράσης, με εμπεριστατωμένη αναφορά σε επιμέρους ζητήματα του ελληνισμού. Από το Πριγκηπάτο της Αχαΐας έως τους Αρβανίτες και από την Φιλική Εταιρεία έως τα ψυχροπολεμικά γεγονότα, ο συγγραφέας «βουτά» στα βαθιά νερά της έρευνας, φέρνοντας στο φως μαργαριτάρια ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement