Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ελλάδα: Μια κοιμισμένη υπερδύναμη στον αγροτοδιατροφικό τομέα

Τα στοιχεία για την επάρκεια τροφίμων στην χώρα μας και οι δυνατότητες που υπάρχουν

Published

on

Παράγει τρόφιμα η Ελλάδα; Έχει διατροφική επάρκεια ή όχι; Κινδυνεύει από επισιτιστική κρίση; Τι γίνεται με το σιτάρι;

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις έχουν γίνει πολύ επίκαιρες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και πολλά έχουν ακουστεί ή γραφτεί ενώ κάθε νέα είδηση που προστίθεται στην «λίστα» του οικονομικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης – όπως η μετάδοση των δηλώσεων του Μεντβέντεφ προχθές για πιθανό εμπάργκο στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ρωσίας – επιφέρει μεγαλύτερο άγχος και ανησυχία στους πολίτες.

Άλλωστε, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πριν δύο χρόνια περίπου κατέδειξε πως το 79% των Ελλήνων θεωρεί πως δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα παραγωγής τροφίμων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό σε επίπεδο ΕΕ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (ποσοστό 94% – το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη) πιστεύει ότι η εθνική παραγωγή τροφίμων δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ωστόσο, έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αποκαλύπτει το ακριβώς αντίθετο και δείχνει πως οι φόβοι που διατυπώνονται είναι αδικαιολόγητοι ή εν πάση περιπτώσει, υπερβολικοί. Η έρευνα δείχνει πως πως ακόμα κι αν κοπούν τελείως οι εισαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα, η χώρα δεν πρόκειται να πεινάσει.

Το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μια σειρά βασικών αγροτικών-διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 94% περίπου. Ασφαλώς, πρόκειται για μία έρευνα 12 ετών. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές έχουν προκύψει έκτοτε – και οι όποιες μειώσεις της παραγωγής – δεν έχουν αλλάξει δραματικά τον «χάρτη» της ελληνικής παραγωγής.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στο 99%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές, τα οποία είναι βασικά είδη διατροφής, η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μιας και η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δυο αυτά προϊόντα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement