Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρώτη μέρα λειτουργίας- 12 ένστολοι στελεχώνουν το νέο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα  

Published

on

 

Πρώτη μέρα λειτουργίας η χθεσινή για το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας που στεγάζεται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας.

Η πρώτη βάρδια ξεκίνησε στις 6 το πρωί και η λειτουργία του γραφείου είναι 24ωρη και σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» η έναρξη της πρωινής βάρδιας νέας υπηρεσίας δεν συνοδεύτηκε από καταγγελίες για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Το γραφείο της Πάτρας είναι ένα από τα 12 που ιδρύθηκαν με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, μεταξύ αυτών και στην Πάτρα.

H εκπαίδευση των 12 αστυνομικών που στελεχώνουν τη νέα υπηρεσία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και πλέον οι ένστολοι (κυρίως γυναίκες) είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε καταγγελία από τυχόν θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι αρμοδιότητες του εν λόγω γραφείου θα είναι:

  • Να δέχεται καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, να αναλαμβάνει το χειρισμό και τη διερεύνηση αυτών.
  • Να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει στο σχηματισμό δικογραφιών τις οποίες θα υποβάλλει μετά το πέρας της προανάκρισης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
  • Να δέχεται τους πολίτες και να ενημερώνει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας για τα δικαιώματα τους.
  • Να προβαίνει σε προσαγωγές ή συλλήψεις των δραστών και την μεταγωγή αυτών ενώπιων του εισαγγελέα.
  • Να αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τα τοπικά Συμβουλευτικά Κέντρα, τις Δικαστικές Αρχές, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Νοσοκομεία, τους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων.
  • Να συμμετέχει σε δράσεις άλλων φορέων (ημερίδες, ομιλίες κ.α.) με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τις απαιτούμενες διαδικασίες καταγγελίας οποιουδήποτε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, για τα δικαιώματα των θυμάτων κακοποίησης, τους τρόπους προστασίας και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και του σεβασμού και της προστασίας της ανηλικότητας.

Η έδρα του Γραφείου είναι στο κτίριο της οδού Ερμού 95 στην Πάτρα (τηλ. επικοινωνίας 2610 695287).

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement