Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ημερίδα της Γνώμης σε συνεργασία με την ΠΔΕ και το Πανεπιστήμιο

Με τίτλο: Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο της επιστήμης και οι επιπτώσεις του στην οικονομία

Published

on

Παρακολουθήστε ολόκληρη την χθεσινή επιστημονική ημερίδα της ΓΝΩΜΗΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.

Ο εμβολιασμός του 70% του γενικού πληθυσμού για να χτιστεί τείχος ανοσίας απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας, προβάλλει ως αναγκαιότητα για να δούμε φως στο τούνελ.

Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε κατά τη χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο κορωνοϊός στο μικροσκόπιο της επιστήμης & οι επιπτώσεις του στην οικονομία» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τρεις διακεκριμμένοι καθηγητές, λοιμωξιολόγοι, ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος προσέγγισαν επιστημονικά την λοίμωξη Covid -19 και τους τρόπους αντιμετώπισής της από την ιατρική κοινότητα.

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως έχουμε αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλλουν ο καθένας ξεχωριστά για να ορθοποδήσει η χώρα «για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι και του χρόνου να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι όπως  φέτος με μια οικογένεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως το εμβόλιο είναι σημαντικό «όπλο» με δεδομένο ότι «περίπου 11 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας δεν έχουμε τις αναγκαίες θεραπευτικές επιλογές για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τους ασθενείς μας», ωστόσο τόνισε πως είναι ελπιδοφόρα τα θεραπευτικά εργαλεία μέσω των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ο κ. Γαργαλιάνος-Κακολύρης εστίασε στην ανάγκη της συνέχισης της ττήρησης των μέτρων προφύλαξης «για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο το καλοκαίρι του 2021 για τους αισιόδοξους ή για τους απαισιόδοξους στο τέλος του 2021 και να έχουμε μια νίκη στην πανδημία».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία.

Ακολούθως, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, η οποία τόνισε πως και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα συμβάλλει στην εμβολιαστική προσπάθεια και τόνισε πως το στοίχημα είναι η κοινότητα να πειστεί.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η επιστημονική ιατρική κοινότητα δίνει πολυπίπεδη μάχη για να αντμετωπιστεί η λοίμωξη SAARS Covid 19. 

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ

Στο δεύτερο μέρος ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας – η οποία θα γίνει μέσα στην προσεχή τριετία- παρουσίασαν ο αθηγητής Οικονομικών (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τον συντονισμό της επιστημονικής συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του επιστημονικού ρεπορτάζ της «Γ» Τέτα Γιαννάρου.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement