Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέσσερις κρίσιμες αλλαγές-Υπόμνημα στον Υπουργό Υποδομών απέστειλε ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας για την Πατρών- Πύργου

Published

on

Προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή απευθύνθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς με αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από τα όρια του Δήμου και θέτει τα τέσσερα κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη μελέτη κατασκευής του έργου.

Τα τέσσερα αυτά σημεία αφορούν στην σύνδεση της Αχαγιάς με τον αυτοκινητόδρομο, τα προβλήματα που θα προκύψουν στο ύψος του Αλισσού, στη μη πρόβλεψη σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με το αεροδρόμιο του Αράξου και στο σταθμό των διοδίων.
Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος δεν περιορίζεται στη διατύπωση των αιτημάτων αλλά τεκμηριώνει τεχνικοοικονομικά τις προτάσεις με στόχο αφενός μεν την αρτιότερη κατασκευή του έργου αλλά και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών.

Ο Δήμαρχος υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι μέχρι σήμερα και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου δεν έγινε καμία παρέμβαση στην υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τα προβλήματα κυκλοφοριακών συνδέσεων που δημιουργούνται στα όρια του Δήμου.
Αναλυτικά:

Α) Σύνδεση Κάτω Αχαΐας
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη η μοναδική κυκλοφοριακή σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου με την ευρύτερη περιοχή και την έδρα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας πραγματοποιείται μέσω του ανισόπεδου κόμβου Κάτω Αχαΐας, στην Χ.Θ. 17+735. Χιλιομέτρηση νέου αυτοκινητόδρομου.

Η χωροθέτηση του κόμβου Κάτω Αχαΐας στο σημείο που προ αναφέρθηκε, αποτελεί για την Κάτω Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής παράλιας ζώνης του οικείου Δήμου, μέγα πρόβλημα, καθώς εκτός των άλλων αυξάνεται το μεταφορικό κόστος, απομονώνεται η περιοχή, κ.α.
Ο Δήμος προτείνει, την κατασκευή ράμπας εξόδου από Πάτρα προς Κάτω Αχαΐα σε περιοχή προ του ποταμού Πείρου και μία ράμπα εισόδου στην ίδια περιοχή, με κατεύθυνση προς Πάτρα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός ημικόμβου για τις κατευθύνσεις, από και προς, Πάτρα οι οποίες θα συνδεθούν με το τμήμα της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου που παραμένει στην περιοχή λόγω της εκτροπής του νέου αυτοκινητόδρομου προς νέα χάραξη, πριν τον ποταμό Πείρο.

Β) Σύνδεση Δ.Δ. Αλισσού, Δ.Δ. Κάτω Αλισσού, Δ.Δ. Λουσικών , Δ.Δ. Αχαϊκού καθώς και των παρακείμενων σε αυτά οικισμών.
Σύμφωνα λοιπόν, με την μελέτη κατασκευής η σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο διακόπτεται εντελώς καθώς πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο και η πρόσβαση σε αυτόν επιτρέπεται μόνο από κόμβους, ενώ το Δημ. Διαμέρισμα Άνω Αλισσού και τα γειτονικά αυτού Δημ. Διαμερίσματα αποκόπτονται τελείως και από την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου.

Προτείνεται, η κατασκευή κάθετης οδού, με διάβαση του αυτοκινητόδρομου και σύνδεση αυτής με την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, σύνδεση με την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, μέσω αναβάθμισης μικρού μήκους τοπικού οδικού δικτύου, αναβάθμιση της υφιστάμενης Νότιας παράπλευρης οδού που θα επιτρέψει στους κατοίκους της περιοχής να προσεγγίζουν τον προτεινόμενο ημικόμβο που προαναφέρθηκε ώστε να εισέρχονται-εξέρχονται, στον αυτοκινητόδρομο, στην κατεύθυνση προς και από Πάτρα.

Γ) Αεροδρόμιο Αράξου – Δυτική παράλια ζώνη.
Από την μελέτη δεν προβλέπεται σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου και της ευρύτερης Δυτικής παράλιας ζώνης του Δήμου μας με τον νέο αυτοκινητόδρομο. Το αεροδρόμιο Αράξου αποτελεί σοβαρό έργο υποδομής της περιοχής.

Δ) Θέση σταθμού διοδίων
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και λειτουργία του σταθμού διοδίων, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η θέση του θα πρέπει να είναι στα όρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας για να αποφεύγεται η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του Δήμου που μετακινούνται καθημερινά εντός του Δήμου μας και προς Πάτρα ενώ θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τη μεταφορά των προϊόντων που φθάνουν η φεύγουν από την περιοχή μας.

«Πιστεύουμε ότι, οι βελτιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για το μέλλον των κατοίκων της περιοχής, εφ’ όσον ο νέος αυτοκινητόδρομος διέρχεται κατά περίπτωση από κατοικημένες περιοχές και θα τις χαρακτηρίσει για τις επόμενες δεκαετίες. Πιστεύουμε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή διέξοδο που χρειάζεται η περιοχή.

Θεωρούμε ότι είναι λογικές, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, καθότι συμπληρωματικές και δεν ξεφεύγουν από τα πεπραγμένα σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κατασκευής αυτοκινητοδρόμων. Θεωρούμε σημαντική επίσης την άμεση ενσωμάτωση αυτών των παρατηρήσεων στην μελέτη του έργου, ώστε να κατασκευαστούν παράλληλα με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Με το παρόν έγγραφό μας επικεντρώνουμε στα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο μας», καταλήγει ο Δήμαρχος.
Να σημειωθεί πως το υπόμνημα κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη καθώς και σε όλους τους βουλευτές του νομού.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement