Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ομιλία του ΥΦ. Παιδείας, Άγγελου Συρίγου σε εκδήλωση του “ΑΡΔΗΝ”

Published

on

 

«Ελευθερία, το νόημα του 1821»

O υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σε  ομιλία του, χθες βράδυ, στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων του «Άρδην» επιχείρησε να εντοπίσει τα σημεία που σχετίζονται με την επανάσταση και την αυτοσυνειδησία μας.

Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η ελληνική επανάσταση ήταν δική μας υπόθεση, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο της θρησκείας και της Εκκλησίας, επεσήμανε-μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Τον δεσπόζοντα ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής  συνειδήσεως κατά τους 4 αιώνες δουλείας έπαιξε η Eκκλησία. Το 1821 επαναστάτησαν όσοι αισθάνονταν Έλληνες για να αποκτήσουν την ελευθερία τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Eκκλησία, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιούσε υπήρξε ο κύριος φορέας διατηρήσεως ελληνικού πολιτισμού, της εθνικής ταυτότητας αλλά και της εθνικής αφυπνίσεως των Ελλήνων.

Ποιοι ήσαν αυτοί που επαναστάτησαν: Οι επαναστάτες πρόγονοί μας δεν ήσαν ούτε πρίγκηπες, ούτε δούκες, ούτε καν βαρωνέτοι.  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήσαν κτηνοτρόφοι (κατά κυριολεξίαν τσομπάνηδες), ψαράδες, γεωργοί και αγωγιάτες. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να ήσαν έμποροι ή ιερείς. Σίγουρα πάντως δεν έφεραν τίτλους ευγενείας. Αυτοί οι ταπεινοί, απλοί και αγράμματοι ή ολιγογράμματοι άνθρωποι, οι χωριάτες όπως θα λέγαμε σήμερα, επαναστάτησαν εναντίον μίας πανίσχυρης αυτοκρατορίας και νίκησαν.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι «στην επανάσταση του 1821 έλαβαν μέρος όσοι αισθάνονταν Έλληνες», ενώ ανέφερε ότι «η ελληνική επανάσταση χρηματοδοτήθηκε από δικούς μας πόρους».

Καταλήγοντας ο κ. Συρίγος υπογράμμισε: «Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το έθνος των τσοπάνηδων, των ψαράδων, των γεωργών και των αγωγιατών. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίζουμε».

Στην έναρξη του τριημέρου των εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης, Α. Φίλιας κ.α.

Μίλησαν επίσης οι Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, ομότ. καθηγητής Φιλολογίας στο Παν/μιο Πελοποννήσου, πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας, λυκειάρχης Ιονίου Σχολής και Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος, Ιστορικός.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο συνεργάτης της «Γ», Νίκος Σουγλέρης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement