Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με υπερηφάνεια και δόξα-Η Αχαΐα τιμά σήμερα την 28η Οκτωβρίου διαφορετικά, αλλά όχι αθόρυβα

Published

on

Χωρίς παρελάσεις, αλλά με Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων εορτάζεται σήμερα και στην Αχαΐα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
Μάλιστα, παρά την απόφαση για απαγόρευση των παρελάσεων ομάδα χρηστών του διαδικτύου θα βγει στους δρόμους της Πάτρας με ελληνικές σημαίες, όπως θα γίνει και σε άλλες πόλεις.

Η μηχανοκίνητη πορεία αναμένεται να ξεκινήσει μπροστά από τη Βέσο Μάρε, όπου και έχει δοθεί το ραντεβού στις 11 το πρωί.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Στην Πάτρα, στις 11.00 το πρωί θα τελεστεί η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ.), ενώ στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων των Πατρών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων. Αντίστοιχα, εκδηλώσεις θα γίνουν και στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Την εθνική μας επέτειο τιμούν και οι Δήμοι του Νομού.
-Στην Αιγιάλεια στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αιγίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη) και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Ιωάννα Γκιώνη. Στη συνέχεια μετάβαση του Ιερού Κλήρου και δημοτικής αρχής, στο Μνημείο Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τις αρχές της πόλης
-Στα Καλάβρυτα, στις 10.00 π.μ θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει εκπαιδευτικός του Σχολικού Συγκροτήματος Δ.Ε. Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός». Στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Καλαβρύτων σιγή ενός λεπτού
-Στη Δυτική Αχαΐα στις 11 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας. Αντίστοιχα, εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες Τ.Κ., όπου στο Λάππα η δημοτική Αρχή θα εκπροσωπηθεί από τον Κ. Ταπεινό, στα Λουσικά από τον Θ. Πουλίδα, στα Σαγέικα από τον Κ. Παλαιολόγο, στα Καρέικα από τον Αν. Βερόπουλο, στο Ριόλο από τον Κ. Ορλώφ, στη Λακκόπετρα από τον Β. Γκοτσόπουλο και στο Μαζαράκι από Πην. Παναγιωτοπούλου.
-Στον Ερύμανθο, στην έδρα του Δήμου στη Χαλανδρίτσα, στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας κ. Σοφία Πασχαλίδου, επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Τα μηνύματα για το «ΟΧΙ»

-Ο βουλευτής Αχαΐας, Ι. Φωτήλας αναφέρει μεταξύ άλλων «σήμερα, 80 χρόνια μετά, η πατρίδα μας αποτελεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγήθηκαν στη φυλακή και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι επίδοξοι εγχώριοι μιμητές του φασισμού και νεοναζισμού. Ο αγώνας για ευημερία και την προκοπή της πατρίδας μας, με προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στον γείτονα ταραξία συνεχίζεται, παρά τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού».
-Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, Ν. Φαρμάκης επεσήμανε «το έπος του ‘40 καταγράφηκε στην ιστορία ως το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στο ναζισμό, στον ολοκληρωτισμό, αλλά και σε κάθε μορφή αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, τιμούμε το ΟΧΙ και είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε, εάν και όποτε χρειαστεί, απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον της πατρίδας που μας κληροδοτήθηκε, με ενότητα, με αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας»
-Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας δήλωσε «κάθε επέτειος, ιδίως κάθε ιστορική επέτειος μας οδηγεί στον αναστοχασμό εννοιών που βρίσκονται στον εσώτερο πυρήνα της, όπως η έννοια «συλλογικότητα» ή η έννοια «φασισμός». Μόνο αν ο καθένας μας μετατραπεί σε «πατριώτη όλων των καταπιεσμένων πατρίδων» μπορεί ο φασισμός να νικηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έξοδος από την αδράνεια και την αποστασιοποίηση όπου έχει εγκλωβιστεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη αλλά και διαφορετική. Με μεγαλύτερη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και ομοψυχία θα τα καταφέρουμε».
-Ο Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τ. Σταυρογιαννόπουλος ανέφερε πως «εμείς οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στη μεγιστοποίηση της διδαχής από την ιστορική επέτειο. Καλούμαστε να συμβάλουμε, ώστε η νέα γενιά να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να βροντοφωνάξει το δικό της ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία».
-Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Ν. Παπαδημάτος υπογράμμισε «στη δύσκολη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του Covid-19 και με την Τουρκική προκλητικότητα, όλοι οι Ελληνες οφείλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια των ηρωικών μας προγόνων, να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και να έχουμε πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, αλλά και στον μεγαλοδύναμο Θεό και την Παναγία που με την Αγία της Σκέπη φροντίζει το ελληνικό έθνος».
-Ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Σπ. Μυλωνάς είπε «τα χρόνια περνούν, οι κοινωνίες μεταβάλλονται και οι άνθρωποι αλλάζουμε. Όμως κάποιες στιγμές διασχίζουν το χρόνο και φωτίζουν ολόκληρη την πορεία του έθνους μας. Μια τέτοια κορυφαία στιγμή είναι η 28η Οκτωβρίου του 1940 που φωτίζει σήμερα κι εμάς δίνοντας νόημα στην πιο σπουδαία ιδιότητά μας. Την ιδιότητα του πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας».
-Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής επεσήμανε «αυτή η επέτειος είναι διαφορετική. Ογδόντα χρόνια μετά οι
Έλληνες όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και ομοψυχία «πολεμάμε» έναν νέο, αόρατο αυτή τη φορά, εχθρό. Με οδηγό τον αγώνα των προγόνων μας και το Έπος του Σαράντα που αποτελεί την περίτρανη απόδειξη ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή και περίσταση σήμερα λέμε όλοι μαζί ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στον κορωνοϊό».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement