Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Διεθνή

Τουρκία: Μια καρατόμηση και μια παραίτηση φέρνουν το απόλυτο χάος στο καθεστώς Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της γείτονος, αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις στο κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί ο 42χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους υγείας, θεωρείτο από πολλούς ως ο διάδοχος του Ερντογάν, που κρατά τα ηνία της χώρας είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος από το 2003.

Η παραίτηση ήρθε μια ημέρα μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Μουράτ Ουισάλ, προκαλώντας νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή στη χώρα που είναι ήδη αντιμέτωπη με μια βαθιά συναλλαγματική κρίση.

Ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω του λογαριασμού του στο Ινσταγκραμ την Κυριακή,  με αποτέλεσμα για περισσότερες από 4 ώρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος να μη έχουν αναφερθεί καθόλου στην είδηση, περιμένοντας να πάρουν «γραμμή» από τον πρόεδρο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι νέος κεντρικός τραπεζίτης ορίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νάσι Αγκμπάλ, πολέμιος της οικονομικής πολιτικής που ασκούσε ο Αλμπαϊράκ.

Η λίρα που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενισχύθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά 1,7% έναντι του δολαρίου, υποδεικνύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται τώρα, ίσως επιφέρουν και μια επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία».

Η θητεία του Αλμπαϊράκ έχει χαρακτηριστεί από -ως επί το πλείστον- μάταιες προσπάθειες για τον έλεγχο της αξίας του νομίσματος χωρίς να καταφύγει η χώρα στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς, σύμφωνα με την ευρέως παραγνωρισμένη άποψη του Ερντογάν, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο.

Στα δύο χρόνια που ήταν ο Τσάρος της τουρκικής οικονομίας, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική τόσο από διεθνείς επενδυτές, όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η παραίτησή του εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές που θεωρούσαν τον 42χρονο ως έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Ερντογάν και πιθανό συνεχιστή του.

Οικογενειακοί δεσμοί

Η επιθετική πολιτική του Αλμπαϊράκ και οι οικογενειακοί δεσμοί με τον πρόεδρο του είχαν πιστώσει μια βαρύνουσα θέση στο κυβερνών κόμμα, έγινε ωστόσο πολλές φορές και στόχος κριτικής, τόσο από πολιτικούς, όσο και από επενδυτές, που έβλεπαν την Τουρκία λιγότερο ως μια οικονομία με όρους ελεύθερης αγοράς και περισσότερο ως μια υβριδική οικονομία που τελούσε υπό τη διαχείριση και την επιμέλειά του.

Προηγουμένως ο Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Ενέργειας για τρία χρόνια μέχρι που ανέλαβε το υπ. Οικονομικών το 2018.Είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, Εσρα, από το 2004.

Η πρώτη «βόμβα» του Σαββατοκύριακου – η απόφαση για την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη – έπεσε, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, λόγω της ενόχλησης του Ερντογάν για τη χρήση δεκάδων δισ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθέματα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σωθεί η λίρα. Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε από την κεντρική τράπεζα με τη ισχυρή στήριξη του υπουργείου του Αλμπαϊράκ.

Αφού ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του ως τσάρος της οικονομίας τον Ιούλιο του 2018, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να ξοδεύουν επιθετικά τα αποθεματικά μέσω των πωλήσεων σε δολάρια από κρατικές τράπεζες σε περιόδους αστάθειας της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι αυτές οι παρεμβάσεις ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Με τον τρόπο αυτό όμως η τουρκική οικονομία έγινε πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ και απέτυχε να σταθεροποιήσει το νόμισμα που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά. Το τελευταίο 12μηνο η λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.

Ασυνήθιστη παραίτηση

Την ανακοίνωση του Αλμπαϊράκ επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Πάντως ήταν μια κίνηση που εξέπληξε ακόμα και κάποιους στενούς συνεργάτες του Αλμπαϊράκ, που είπαν ότι είχε κλειστό το τηλέφωνό του όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Την Κυριακή μάλιστα διέγραψε και τον λογαριασμό του στο Twitter.

Όσο για τον Μουράτ Ουϊσάλ, που χρημάτισε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μόλις για 16 μήνες έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε ο Ερντογάν. Μείωνε τα επιτόκια και αντιστάθηκε στην πίεση της αγοράς για αύξησή τους για να αποτρέψει μια πτωτική πορεία διαρκείας στη λίρα – ωστόσο, όπως φάνηκε, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να παραμείνει στη θέση του.

Ο Αγκμπάλ, ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, συχνά έχει ασκήσει κριτική κατά την πολιτικής που ακολουθούσε ο Αλμπαϊράκ να επεμβαίνει στις αγορές. Η τοποθέτησή του μπορεί να σημάνει αύξηση στα επιτόκια, όλ όμως εξαρτώνται από το πόσο έχει διαπραγματευτεί ώστε να έχει μια ανεξαρτησία στη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, περιμένουν ότι ο Αγκμπάλ θα αναλάβει άμεσα δράση να συσφίξει τη νομισματική πολιτιή ώστε να σταθεροποιήσει τη λίρα και σιγά – σιγά να αρχίσει να χτίζει συναλλαγματικά αποθέματα.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 21% φέτος, στα 84,4 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν πάνω από 50% στα 18,4 δισ. δολ. Η κεντρική τράπεζα δανείστηκε δεκάδες δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της 16μηνης θητείας του Ουϊσάλ, μέσω συμφωνιών swaps με εμπορικές τράπεζες.

Συναγερμός για τα αποθεματικά

Πριν από την καρατόμησή του, ο Ουισάλ έλαβε πολλές προειδοποιήσεις για την ταχεία εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, παράλληλα με εκκλήσεις από αξιωματούχους που ζητούσαν αναθεώρηση των πολιτικών του ΥΠΟΙΚ και του προέδρου.

Για μήνες, ο Ουισάλ δίσταζε να αμφισβητήσει τον υπουργό ή τον πρόεδρο. Τελικά, συμφώνησε και ο ίδιος με τις αυξανόμενες ανησυχίες της τράπεζας σχετικά με τις παρεμβάσεις του Ερντογάν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Και αυτό μάλλον του κόστισε και τη θέση του…

πηγή: newmoney

Διεθνή

Βρετανία: Πτώση- ρεκόρ 11,3% του ΑΕΠ το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τον προϋπολογισμό απέναντι σε μια «οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα εν μέσω της πανδημίας και πριν από το πλήρες σοκ του Brexit.

Σε μια ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Σούνακ ανακοίνωσε τις επίσημες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η βρετανική οικονομία θα καταγράψει μια πρωτόγνωρη πτώση 11,3% του ΑΕΠ το 2020 προτού ανακάμψει με ρυθμό 5,5% το επόμενο έτος και 6,6% το 2021.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια.

Η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη του 2022 προτού η οικονομία της επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την υγειονομική κρίση.

«Η υγειονομική έκτακτη κατάσταση είναι ακόμη εδώ και η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει μόλις αρχίσει. Ως εκ τούτου, η άμεση προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή και το επίπεδο διαβίωσης», είπε ο υπουργός παρουσιάζοντας ένα τεράστιο σχέδιο δημοσίων δαπανών.

«Οι οικονομικές ζημίες θα είναι πιθανόν μακροπρόθεσμες», είπε.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 394 δισεκ. λίρες για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, δηλ. 19% του ΑΕΠ, εξαιτίας των άνευ προηγουμένου προσπαθειών για στήριξη της απασχόλησης απέναντι στο σοκ της πανδημίας, διευκρίνισε ο Σούνακ.

Οι αριθμοί βασίζονται στις προβλέψεις του δημόσιου οργανισμού OBR (Office for Budget Responsibility) σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό της ανεργίας θα φθάσει την κορύφωσή του το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο 7,5%, δηλ. 2,6 εκατ. άνθρωποι θα είναι άνεργοι.

Απέναντι στις κολοσσιαίες αυτές δαπάνες, το βρετανικό χρέος υπερβαίνει εδώ και μερικούς μήνες τα 2.000 δισεκ. λίρες.

Ο Σούνακ επιβεβαίωσε νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, κυρίως έναν μηχανισμό που προβλέπει τη διάθεση 2,9 δισεκ. λιρών για περίοδο τριών ετών προκειμένου να βοηθηθούν «ένα εκατομμύριο και πλέον άνθρωποι που είναι άνεργοι να αναζητήσουν δουλειά».

Επίσης, θα παραταθεί έως τα τέλη Μαρτίου ένα πρόγραμμα μαθητείας που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να λάβουν 2.000 λίρες για κάθε νέα πρόσληψη εκπαιδευόμενου προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία άρχισε σαφώς να ξαναπαίρνει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες.

Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα την αεροπλοΐα, τον τουρισμό, τη διανομή, την εστίαση και τους χώρους νυκτερινής ζωής ή ακόμη τα γυμναστήρια.

Η Βρετανία είναι η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 55.000 θανάτους.

Λίγο πριν από την ομιλία του Σούνακ, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε χαρακτηρίσει τις προβλέψεις του OBR «κρύο ντους», προσθέτοντας πως «το (οικονομικό) κόστος θα ήταν πολύ πιο υψηλό αν δεν είχαμε αναλάβει δράση όπως το κάναμε».

Η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει γύρω στα 280 δισεκ. λίρες για να βοηθήσει «τη χώρα μας να περάσει την κρίση του κορονοϊού», ένα μέρος των οποίων για την παράταση του μηχανισμού αναστολής σύμβασης εργασίας έως τον Μάρτιο του 2021, συνέχισε ο 40χρονος υπουργός.

Η Βρετανία πρόκειται επίσης να μειώσει σημαντικά την αναπτυξιακή βοήθεια για το επόμενο έτος στο 0,5% από το 0,7% του ΑΕΠ συνήθως, ανακοίνωσε που προκάλεσε πλημμυρίδα επικρίσεων, κυρίως της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Εκτός από την προστασία των θέσεων εργασίας και 3 δισεκ. επιπλέον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο υπουργός είπε ότι 254 εκατ, λίρες θα διατεθούν για τη στήριξη των αστέγων, ο αριθμός των οποίων εκτοξεύθηκε από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος ανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου περιφερειακής «επανεξισορρόπησης» ύψους 4 δισεκ. λιρών για επενδύσεις στις υποδομές των πιο υποβαθμισμένων περιοχών, μια από τις μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Περισσότερα

Διεθνή

Χάος στους δρόμους της Αργεντινής, επεισόδια φιλάθλων για να πλησιάσουν το φέρετρό του Μαραντόνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Απόλυτο χάος επικράτησε στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, όπου οπαδοί του Ντιέγκο Μαραντόνα ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία, προσπαθώντας να πλησιάσουν και να αγγίξουν το φέρετρο του ποδοσφαιριστή.

Αιμόφυρτοι φίλαθλοι κατέρρεαν στο έδαφος ξεσπώντας σε κλάματα και έσπρωχναν με λύσσα τις ασπίδες των αστυνομικών, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν από το να έρθουν κοντά στην λευκή νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του αγαπημένου αστέρα του ποδοσφαίρου.
Κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά στο αυτοκίνητο, έχοντας σπάσει με κλωτσιές τα προστατευτικά κάγκελα που χώριζαν το κοινό από την πομπή.
όλις το φέρετρο βγήκε από το όχημα, καλυμμένο από μια σημαία στα χρώματα της Αργεντινής, οι φαν ξεκίνησαν να το ραίνουν με λουλούδια και φανέλες ποδοσφαίρου.
Το φέρετρο του Ντιέγκο Μαραντόνα μεταφέρθηκε τελικά στο προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες, όπου θα παραμείνει για τρεις μέρες πριν πραγματοποιηθεί η ταφή του, ενώ τρεις μέρες αναμένεται να διαρκέσει και το επίσημο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση της Αργεντινής προς τιμήν του ποδοσφαιριστή.

elefterostypos.

Περισσότερα

Διεθνή

Πάνω από 22.000 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία – Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 22.268 εκτοξεύτηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα έφτασε πλέον τα 983.588.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 389 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να ξεπερνά το όριο των δεκαπέντε χιλιάδων θανάτων και να φτάνει τους 15.160 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Χθες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη συνέχιση του «μερικού lockdown» μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, τονίζοντας ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Έπειτα από διαβουλεύσεις διάρκειας 7,5 ωρών με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει μεν ανακοπεί, αλλά «δεν μπορούμε να σε καμία περίπτωση να αρκεστούμε σε αυτή την μερική επιτυχία».

Η προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, τόνισε, «χρειάζεται ακόμη μια δυνατή προσπάθεια». Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά ωστόσο τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα