Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Τουρκία: Μια καρατόμηση και μια παραίτηση φέρνουν το απόλυτο χάος στο καθεστώς Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της γείτονος, αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις στο κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί ο 42χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους υγείας, θεωρείτο από πολλούς ως ο διάδοχος του Ερντογάν, που κρατά τα ηνία της χώρας είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος από το 2003.

Η παραίτηση ήρθε μια ημέρα μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Μουράτ Ουισάλ, προκαλώντας νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή στη χώρα που είναι ήδη αντιμέτωπη με μια βαθιά συναλλαγματική κρίση.

Ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω του λογαριασμού του στο Ινσταγκραμ την Κυριακή,  με αποτέλεσμα για περισσότερες από 4 ώρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος να μη έχουν αναφερθεί καθόλου στην είδηση, περιμένοντας να πάρουν «γραμμή» από τον πρόεδρο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι νέος κεντρικός τραπεζίτης ορίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νάσι Αγκμπάλ, πολέμιος της οικονομικής πολιτικής που ασκούσε ο Αλμπαϊράκ.

Η λίρα που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενισχύθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά 1,7% έναντι του δολαρίου, υποδεικνύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται τώρα, ίσως επιφέρουν και μια επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία».

Η θητεία του Αλμπαϊράκ έχει χαρακτηριστεί από -ως επί το πλείστον- μάταιες προσπάθειες για τον έλεγχο της αξίας του νομίσματος χωρίς να καταφύγει η χώρα στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς, σύμφωνα με την ευρέως παραγνωρισμένη άποψη του Ερντογάν, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο.

Στα δύο χρόνια που ήταν ο Τσάρος της τουρκικής οικονομίας, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική τόσο από διεθνείς επενδυτές, όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η παραίτησή του εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές που θεωρούσαν τον 42χρονο ως έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Ερντογάν και πιθανό συνεχιστή του.

Οικογενειακοί δεσμοί

Η επιθετική πολιτική του Αλμπαϊράκ και οι οικογενειακοί δεσμοί με τον πρόεδρο του είχαν πιστώσει μια βαρύνουσα θέση στο κυβερνών κόμμα, έγινε ωστόσο πολλές φορές και στόχος κριτικής, τόσο από πολιτικούς, όσο και από επενδυτές, που έβλεπαν την Τουρκία λιγότερο ως μια οικονομία με όρους ελεύθερης αγοράς και περισσότερο ως μια υβριδική οικονομία που τελούσε υπό τη διαχείριση και την επιμέλειά του.

Προηγουμένως ο Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Ενέργειας για τρία χρόνια μέχρι που ανέλαβε το υπ. Οικονομικών το 2018.Είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, Εσρα, από το 2004.

Η πρώτη «βόμβα» του Σαββατοκύριακου – η απόφαση για την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη – έπεσε, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, λόγω της ενόχλησης του Ερντογάν για τη χρήση δεκάδων δισ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθέματα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σωθεί η λίρα. Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε από την κεντρική τράπεζα με τη ισχυρή στήριξη του υπουργείου του Αλμπαϊράκ.

Αφού ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του ως τσάρος της οικονομίας τον Ιούλιο του 2018, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να ξοδεύουν επιθετικά τα αποθεματικά μέσω των πωλήσεων σε δολάρια από κρατικές τράπεζες σε περιόδους αστάθειας της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι αυτές οι παρεμβάσεις ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Με τον τρόπο αυτό όμως η τουρκική οικονομία έγινε πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ και απέτυχε να σταθεροποιήσει το νόμισμα που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά. Το τελευταίο 12μηνο η λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.

Ασυνήθιστη παραίτηση

Την ανακοίνωση του Αλμπαϊράκ επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Πάντως ήταν μια κίνηση που εξέπληξε ακόμα και κάποιους στενούς συνεργάτες του Αλμπαϊράκ, που είπαν ότι είχε κλειστό το τηλέφωνό του όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Την Κυριακή μάλιστα διέγραψε και τον λογαριασμό του στο Twitter.

Όσο για τον Μουράτ Ουϊσάλ, που χρημάτισε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μόλις για 16 μήνες έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε ο Ερντογάν. Μείωνε τα επιτόκια και αντιστάθηκε στην πίεση της αγοράς για αύξησή τους για να αποτρέψει μια πτωτική πορεία διαρκείας στη λίρα – ωστόσο, όπως φάνηκε, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να παραμείνει στη θέση του.

Ο Αγκμπάλ, ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, συχνά έχει ασκήσει κριτική κατά την πολιτικής που ακολουθούσε ο Αλμπαϊράκ να επεμβαίνει στις αγορές. Η τοποθέτησή του μπορεί να σημάνει αύξηση στα επιτόκια, όλ όμως εξαρτώνται από το πόσο έχει διαπραγματευτεί ώστε να έχει μια ανεξαρτησία στη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, περιμένουν ότι ο Αγκμπάλ θα αναλάβει άμεσα δράση να συσφίξει τη νομισματική πολιτιή ώστε να σταθεροποιήσει τη λίρα και σιγά – σιγά να αρχίσει να χτίζει συναλλαγματικά αποθέματα.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 21% φέτος, στα 84,4 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν πάνω από 50% στα 18,4 δισ. δολ. Η κεντρική τράπεζα δανείστηκε δεκάδες δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της 16μηνης θητείας του Ουϊσάλ, μέσω συμφωνιών swaps με εμπορικές τράπεζες.

Συναγερμός για τα αποθεματικά

Πριν από την καρατόμησή του, ο Ουισάλ έλαβε πολλές προειδοποιήσεις για την ταχεία εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, παράλληλα με εκκλήσεις από αξιωματούχους που ζητούσαν αναθεώρηση των πολιτικών του ΥΠΟΙΚ και του προέδρου.

Για μήνες, ο Ουισάλ δίσταζε να αμφισβητήσει τον υπουργό ή τον πρόεδρο. Τελικά, συμφώνησε και ο ίδιος με τις αυξανόμενες ανησυχίες της τράπεζας σχετικά με τις παρεμβάσεις του Ερντογάν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Και αυτό μάλλον του κόστισε και τη θέση του…

πηγή: newmoney

Διεθνή

Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου απαγορεύει σε ομοφυλόφιλους να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ομόφωνη υποστήριξή του παρείχε Ανώτατο Δικαστήριο, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, σε υπηρεσία Καθολικών που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μην συνεργαστεί με ομόφυλα ζευγάρια που ήθελαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Σε επιστολή που συνέταξε ο επικεφαλής του δικαστικού φορέα, γράφοντας εκ μέρους έξι άλλων νομικών, σημείωσε ότι η υπηρεσία από τη στιγμή που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, θα πρέπει να την τηρεί και στην περίπτωση της ανάδοχης οικογένειας.

Όπως έγραψε, συγκεκριμένα, η υπηρεσία Καθολικών ψάχνει στέγη για τα παιδιά που θα επιτρέψει να ακολουθήσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που έχουν διδαχτεί.

Η απόφαση εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα οπισθοδρόμησης εν μέσω συγκρουσιακού κλίματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ αποδεικνύεται ότι θρησκευτικές ομάδες επικρατούν στις νομικές αποφάσεις.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε με σειρά ανάδοχων γονέων να μηνύουν την πόλη για φίμωση της ελευθερία στην έκφραση και έλλεψη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Διεθνή

ΗΠΑ: Διεκόπη η λειτουργία site μεγάλων αεροπορικών εταιρειών το πρωί της Πέμπτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ιστότοποι των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών American AirlinesSouthwest Airlines, United Airlines και Delta Air Lines αντιμετώπισαν διακοπή της λειτουργίας τους νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης διακοπών λειτουργίας ιστοσελίδων Downdetector.

Περισσότερες από χίλιες αναφορές από χρήστες επισήμαναν προβλήματα στην Southwest Airlines, με περισσότερες από 400 αναφορές χρηστών να δηλώνουν το ίδιο για την Delta Air Lines, σύμφωνα με τον Downdetector. Για τις άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες οι αναφορές χρηστών που επισήμαναν προβλήματα ανέρχονταν σε περίπου 300

Η Southwest ακύρωσε σχεδόν 300 πτήσεις της χθες Τετάρτη και καθυστέρησε περισσότερες από 500, μια μέρα αφότου αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Τέξας: Εγκρίθηκε η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας ενέκρινε χθες Τετάρτη νόμο δυνάμει του οποίου θα επιτρέπεται σύντομα στην πολιτεία αυτή η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια, ακόμη ένα μέτρο που διευρύνει το δικαίωμα της οπλοφορίας σε συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε τον Μάιο από την πολιτειακή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ορίζει πως πλέον θα επιτρέπεται σε κάθε πρόσωπο ηλικίας 21 ετών και άνω σε βάρος του οποίου δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση να φέρει όπλο δημόσια χωρίς να διαθέτει άδεια.

Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι τα Συντάγματα των ΗΠΑ και του Τέξας επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και κατά συνέπεια πρέπει να εγείρονται λιγότερα εμπόδια ως προς αυτό.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ αναμένεται να προεδρεύσει σε τελετή για την επικύρωση του νόμου σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Texas Tribune.

Είχε κάνει γνωστό ότι θα υπέγραφε τον νόμο εάν εγκρινόταν από τα δύο σώματα του πολιτειακού Κογκρέσου. «Πρόκειται για κάτι που έχουν υιοθετήσει άλλες περίπου είκοσι πολιτείες, είναι καιρός να το υιοθετήσει και το Τέξας», δήλωνε τον Απρίλιο στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WBAP.

Όμως υπάρχουν πολλοί πολέμιοι του μέτρου, ειδικά οι Δημοκρατικοί στο Τέξας

και σε όλη τη χώρα, που τονίζουν ότι η χαλάρωση των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία θα φέρει ακόμη περισσότερη βία.

Επικαλέστηκαν ειδικά το επεισόδιο στο Όστιν την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 13, καθώς και αυτό μέσα σε σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο το 2019, όταν είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 23.

Η Βερόνικα Εσκομπάρ, εκλεγμένη στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, έκρινε χθες ότι ο κ. Άμποτ «επέλεξε να προδώσει τα θύματα της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων» επικυρώνοντας τον επίμαχο νόμο.

«Παρά την ευρεία υποστήριξη στις πρωτοβουλίες για να υπάρξει νομοθεσία που θα προλαμβάνει τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων, οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής έναν άνανδρο κυβερνήτη, ενδιαφέρονται περισσότερο να προσελκύσουν την προσοχή του λόμπι των όπλων παρά να αποτρέψουν τη βία των όπλων και να τιμήσουν τα θύματα και τους επιζήσαντες του Ελ Πάσο και όλου το Τέξας, ανέφερε η κυρία Εσκομπάρ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η βουλεύτρια Βίκι Γκούντγουιν ζήτησε τη Δευτέρα από τον κυβερνήτη να προβάλει βέτο στον νόμο, μετά το επεισόδιο στο Όστιν. «Πρέπει να επέμβουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε η τεξανή πολιτικός σε επιστολή της.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα