Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βραχνάς» τα ετοιμόρροπα-Ένα εκατομμύριο ευρώ στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για την κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς να υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένος ο αριθμός των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, μία βόλτα στην Πάτρα αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα που αποτελούν κίνδυνο- θάνατο για τους διερχόμενους πολίτες βρίσκονται διάσπαρτα σ’ όλη την πόλη, καθώς κάποια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και απαγορεύεται να κατεδαφιστούν, ενώ αρκετά άλλα έχουν πολλούς ιδιοκτήτες καθιστώντας χρονοβόρα την διαδικασία «απαλλαγής» από σοφάδες, σκεπές και εξωτερικούς τοίχους που καταρρέουν.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πατρέων, ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης είχε κάνει ειδική αναφορά στα ετοιμόρροπα κτίρια με αφορμή και τον πρόσφατο φονικό σεισμό στη Σάμο.

Όπως είπε ο Δήμαρχος «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων ετοιμόρροπων κτιρίων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατεδαφίσουν.

Όπως τόνισε , οι κυβερνήσεις έχουν μεταφέρει από το 2013 αυτή την αρμοδιότητα στους Δήμους, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση και με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό τους, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να έχει τεράστιες δυσκολίες στο να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα.

«Επιβάλλεται να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενός προγράμματος κατεδάφισης, ετοιμόρροπων κτιρίων», τόνισε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά ήδη η δημοτική Αρχή έχει διαθέσει πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ και έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση ορισμένων επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 έχει υπολογιστεί για τον ίδιο λόγο, ποσό 1.000.000 ευρώ.

«Τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια είναι μία μεγάλη πληγή για την πόλη, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός αυτών των κτιρίων, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός για την καταγραφή τους.

Όποιος πολίτης διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα τέτοιο ακίνητο, ενημερώνει τον Δήμο, ο οποίος μέσω της Πολεοδομίας ερευνά αν πρόκειται για διατηρητέο οίκημα ή μη.

Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε την δυνατότητα να επέμβουμε, την δεύτερη όμως, τοποθετούμε προστατευτικά κιγκλιδώματα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναζήτησης των ιδιοκτητών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν οικονομική αδυναμία κατεδάφισής τους.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα με αποτέλεσμα η κατεδάφιση τέτοιων εγκαταλελειμμένων ακινήτων να είναι χρονοβόρα», τόνισε ο κ. Κορδάς.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Αχαΐα: Η μεγάλη επένδυση και το ενδιαφέρον από Αυστρία

Δημοσιεύθηκε

στις

– Ένας ταξιδιώτης από την Αυστρία θα φτάσει τις επόμενες μέρες στην περιοχή.

Η παρουσία του θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα κρίνει το μέλλον μιας σημαντικής επένδυσης στη Δυτική Αχαΐα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Ζωντάνεψαν” τα παραδοσιακά καφενεία

Δημοσιεύθηκε

στις

-Πλήθος κόσμου τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και στις συνοικίες, όπου «ζωντάνεψαν» πολλά παραδοσιακά καφενεία.

Μέσα και έξω από τα μαγαζιά. Χαίρονται τη νέα κατάσταση, τη μικρή «ελευθερία» και ελπίζουν πως όσο περνάει ο καιρός θα είναι καλύτερα. Έστω και αν τα νούμερα των τελευταίων ημερών δεν είναι ευχάριστα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πόσα κρούσματα κατέγραψε η Πάτρα την Τρίτη(11/5)

Δημοσιεύθηκε

στις

253 κρούσματα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ για την Τρίτη 11 Μαΐου στους 3 νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αχαΐα εντοπίζονται 72 νέα κρούσματα και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο κατανέμονται ως εξής:

Πάτρα: 49

Κάτω Αχαΐα: 4

Αίγιο: 11

Διακοπτό: 1

Ερυμάνθεια: 4

Κλειτορία: 1

Χαλανδρίτσα: 1

Κουλούρα: 1

 

 

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα