Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαθητές Πεύκης: «Αυτό που βιώνουμε να τελειώσει το συντομότερο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τοπική κοινότητα της Πεύκης του δήμου Πύργου βρέθηκε την Πέμπτη, η εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» συναντώντας του μαθητές και τον πρόεδρο πάνω στους οποίους έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Πέρα από τη δημοσιότητα -και τις πάσης φύσεως ανακοινώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα- αυτό που μένει μετά τη συνομιλία με τα παιδιά είναι το παράπονο.

Παράπονο στα λόγια και πιο πολύ στο βλέμμα, στα μάτια… παράπονο που πηγάζει από το γεγονός πως –έτυχε- να ζουν σε χωριό, χωρίς να έχουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουν οι συνομήλικοί τους στα αστικά κέντρα…

Στον ημι-υπαίθριο χώρο του (κλειστού λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας), καταστήματος του πρόεδρου της κοινότητας, Γρηγόρη Ξουλεή, από προχθές που ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης προσέρχονται τμηματικά (το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου, το μεσημέρι αυτοί του Δημοτικού), περί τα 20 παιδιά-μαθητές από την Πεύκη αλλά και το γειτονικό χωριό της Αγίας Άννας…

«Κάνει κρύο το πρωί, δεν γίνεται μάθημα έτσι. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για εμάς. Άλλα παιδιά είναι σίγουρα πιο τυχερά αφού δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουμε εμείς. Όλοι οι μαθητές πρέπει να είναι ίσοι. Να μην συμβαίνει αυτό επειδή εμείς μένουμε σε μια ορεινή κοινότητα», λένε με νόημα οι μαθητές…

Ο χώρος που επιλέχθηκε – με πρωτοβουλία του φιλότιμου πρόεδρου της κοινότητας- δεν αποτελεί κάτι άλλο από μια προσωρινή λύση. Το κρύο γίνεται καθημερινά πιο έντονο αφού ο χειμώνας πλησιάζει και οι μαθητές δηλώνουν «Αυτό που βιώνουμε να τελειώσει το συντομότερο»…

«Έκανα το μαγαζί μου σχολείο»…

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ξουλεής τονίζει πως «Λόγω του ότι στο χωριό δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, ούτε στο κοινοτικό Γραφείο, επειδή το κατάστημα που έχω διαθέτει δορυφορική και ασύρματη σύνδεση,  τα παιδιά-μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, συνολικά 17, 11 από το χωριό μας και τα υπόλοιπα από τη γειτονική κοινότητα της Αγίας Άννας προσπαθούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. Δεν έχουν τάμπλετ ούτε λάπτοπ και δασκάλα από το Γούμερο δάνεισε ένα μικρό τάμπλετ σε έναν μαθητή. Κάλεσα τα παιδιά να `ρθουν στο μπαλκόνι του καταστήματός μου που υπάρχει χώρος για να παρακολουθήσουν –όσο μπορούν- μάθημα γιατί αλλιώς θα πάρουν απουσίες. Έκανα το μαγαζί μου σχολείο… νιώθω σαν πατέρας και δάσκαλος – καθηγητής. Τα παιδιά ήρθαν γιατί δεν έχουν εναλλακτική. Και κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο…»

«Το κρύο θα γίνεται πιο έντονο»…

Αν και σχεδόν 11 η ώρα η θερμοκρασία ήταν χαμηλή στην Πεύκη… «Το πρωί κάνει ακόμα περισσότερο κρύο κι όσο περνούν οι ημέρες θα γίνεται πιο έντονο. Δεν θα μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν εδώ το μάθημα… πρέπει κάτι να γίνει. Αν τους δοθούν τάμπλετ θα μπορούν να πάνε στο Κοινοτικό Γραφείο μερικά να κάνουν εκεί μάθημα είτε από τα σπίτια τους κάποια που μένουν εδώ δίπλα», λέει ο κ. Ξουλεής.

«Να ενδιαφερθούν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας»…

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της κοινότητας σχολιάζει πως «Είναι ένα αδύνατο σημείο του προγράμματος τηλεκπαίδευσης αφού δεν μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση. Έπρεπε από πριν να υπάρχει μια πρόβλεψη γι` αυτό. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σίγουρα… εμείς είχαμε ζητήσει σύνδεση ίντερνετ για το κτίριο που στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ας επισπευθούν οι διαδικασίες. Ενημερώθηκα ότι ο δήμαρχος που είναι καλός και μας υποστηρίζει έκανε μια προσφορά για να προμηθευτούν τα παιδιά τάμπλετ. Μένει να γίνει πράξη και σύντομα. Στην κα Κεραμέως θα έλεγα πως τα παιδιά εδώ είναι πίσω, πρέπει όμως να προχωρήσουν. Και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ενδιαφερθούν με την τοποθέτηση μιας κεραίας για ίντερνετ για να υπάρχει σε όλα τα σπίτια για όλα τα παιδιά του χωριού μας. Να μπορούν να διαβάζουν… εμείς θα κάνουμε δεκτή αυτή τη πρόταση χωρίς αντίρρηση».

Πρωινό στα παιδιά από τον πρόεδρο της κοινότητας
«Να μας βοηθήσει η κα Κεραμέως»…

Ξεχωριστή σημασία σε όλα τα παραπάνω έχουν τα λόγια των παιδιών. Φορώντας εκτός από τις μάσκες προστασίας από τον Covid 19 και τα μπουφάν τους αφού το κρύο είναι έντονο…

Ο Παναγιώτης (Α` Γυμνασίου), είπε ότι «το σύστημα μπλοκάρει και δυσκολευόμαστε. Δεν μου αρέσει που κάνουμε μάθημα εδώ, στο σχολείο είναι καλύτερα αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς. Κάνει και κρύο…».

Ο Κώστας (Α` Γυμνασίου) ανέφερε ότι «και τις δύο ημέρες καταφέραμε να παρακολουθήσουμε μάθημα πολύ λίγο. Δεν θ` αντέξουμε με τόσο κρύο, πρέπει ν` αποκτήσουμε ίντερνετ και συσκευές. Στην υπουργό θα έλεγα ότι πρέπει να μας βοηθήσει».

Η Αρετή (Β` Γυμνασίου), ανέφερε ότι «Το πιο δύσκολο είναι το κρύο το πρωί. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα κάνω μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Χρειαζόμαστε ίντερνετ και τάμπλετ για να παρακολουθούμε μάθημα στη ζεστασιά του σπιτιού μας».

Ο Χρήστος (Ε` Δημοτικού) σχολίασε πως «Το σήμα του ίντερνετ δεν είναι δυνατό και δυσκολευόμαστε. Ο πρόεδρος μας βοήθησε και πρέπει να τον ξαναψηφίσουν. Έκανε το καλό σαν πρόεδρος. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε μέσα στο μαγαζί αλλά θα πληρώσει πρόστιμο αν το δει η Αστυνομία. Στα παιδιά της ηλικίας μου λέω να αντέξουν και να δουν ότι εμείς στο χωριό προσπαθούμε με πολύ λιγότερες δυνατότητες».

Η Μαρία (ΣΤ` Δημοτικού) είπε πως «Φοράμε τα μπουφάν μας ανοίγουμε τα βιβλία και προσπαθούμε να κάνουμε μάθημα κι ελπίζουμε να δοθεί μια λύση. Να μας βοηθήσουν».

Εξωτερική άποψη του καταστήματος ιδιοκτησίας του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Πεύκης που -πλέον- έχει μεταβληθεί σε χώρο εκπαίδευσης..
«Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες»…

Η μεγαλύτερη της ομάδας των μαθητών, η Όλγα (Β` Λυκείου), τόνισε πως «Αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα εδώ γιατί αλλιώς θα μείνουμε από τις απουσίες. Θέλω να πω πως τα παιδιά που έχουν τις δυνατότητες για να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση χωρίς πρόβλημα είναι τυχερά. Τους λέω να το σέβονται αυτό γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα και μας τρώει το κρύο. Στους πολιτικούς θα έλεγα ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να είμαστε ίσοι και όχι αυτοί που μένουν στην πόλη να έχουν περισσότερες δυνατότητες από αυτούς που βρίσκονται σε χωριό».

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από επικοινωνία του αντιδήμαρχου Πύργου -αρμόδιου για θέματα Παιδείας- Γιάννη Παπαδημητρίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Μάνδαλο, δόθηκε άδεια στον πρόεδρο της κοινότητας, ώστε η παρακολούθηση των μαθημάτων να γίνεται εντός του καταστήματος που είναι ιδιοκτησία του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Πεύκης…

Μαθητές Πεύκης: «Αυτό που βιώνουμε να τελειώσει το συντομότερο» (vid)

Εκκλησιαστικά

Εορτή της Πεντηκοστής-Πανηγυρίζουν οι Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πατρών, Ζαρουχλεϊκων και Αλισσού

Δημοσιεύθηκε

στις

Την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, την Πεντηκοστή ή της Αγίας Τριάδο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών όπου σήμερα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία και ο εσπερινός της γονυκλισίας, το απόγευμα ο Επίσκοπος Κερνίτσης θα τελέσει εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, θα ακολουθήσει αγρυπνία από τις 10 μ.μ. έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Αύριο το πρωί την αρχιερατική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ στις 7 το απόγευμα στον μεθεόρτιο εσπερινό θα βρίσκεται και πάλι ο κ. Χρύσανθος.

ΣΤΑ ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΑ

Επίσης με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεΐκων Πατρών. Σήμερα το πρωί, την θεία λειτουργία και την ακολουθία της γονυκλισίας θα τελέσει ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Στις 7: 30 μ.μ. τον εσπερινό θα τελέσει ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Πατρών π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος. Αύριο το πρωί τη θεία λειτουργία και το κήρυγμα θα τελέσει ο Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας, ενώ τον εσπερινό θα τελέσει ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Γηροκομειού, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής. Παράλληλα, η ενορία σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι θα προχωρήσει σε εθελοντική αιμοδοσία για την συγκέντρωση φιαλών αίματος που είναι τόσο πολύτιμες για τις ζωές συνανθρώπων μας που υποφέρουν.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΣΣΟ

Παράλληλα εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αλισσού και το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία μετά του εσπερινού της γονικλισίας και το απόγευμα στον εσπερινό θα παραστεί ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και θα ομιλήσει. Αύριο το πρωί, την πανηγυρική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και θα ομιλήσει.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς μέχρι 25 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναφορικά με τις εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων για το σχολικό έτος 2021-2022 έγινε γνωστό πως,

1. Την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφών μέσω μοριοδότησης η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 25 Ιουνίου και αφορά νήπια ηλικίας 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
2. Ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων θα συμμετέχει και φέτος στη δράση ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 2021-2022» για Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 2021-2022» για Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η φετινή Πρόσκληση με τα δικαιολογητικά και το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων.
Σημειώνεται ότι η εγγραφή μέσω των voucher είναι εντελώς δωρεάν για τους ωφελούμενους.
Οι γονείς μπορούν να βρούνε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής και τα προγράμματα με voucher σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς στην ιστοσελίδα: www.kodip.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Φούντωσε εν κινήσει φορτηγό στην Περιμετρική

Δημοσιεύθηκε

στις

Φορτηγό έπιασε φωτιά την ώρα που ήταν εν κινήσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το όχημα κατευθυνόταν προς την έξοδο του Γλαύκου για την Περιμετρική.

Σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα