Connect with us

Πολιτισμός

Η τέχνη δίνει ζωή-στη γκαλερί Ωδείο έως τις 28/4 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Άκη Βασιλόπουλου

Published

on

Συναισθήματα, μορφές και φιγούρες που συνθέτουν έναν ονειρικό κόσμο δίνοντας ζωή σε άψυχα αντικείμενα ή νεκρές φύσεις αποτυπώνονται στα έργα του Πατρινού ζωγράφου, Άκη Βασιλόπουλου, τα οποία θα εκτίθενται  έως τις 28 Απριλίου στη γκαλερί Ωδείο Κέντρο Πολιτισμού Ολυμπισμού “Κωστής Παλαμάς” (Γερμανού 30).

Ο Άκης Βασιλόπουλος δήλωσε στη «Γ», για την τέχνη του «η ζωγραφική κυρίως, προσφέρει στον θεατή τη δυνατότητα να δει με ένα καινούριο βλέμμα τον κόσμο. Παίζει πολλούς ρόλους, διακοσμητικό, διδακτικό, ψυχαγωγικό, επενδυτικό. Πάνω από όλα όμως, καλείται μέσω της ζωγραφικής, ο δημιουργός να κάνει τον θεατή να δει την ομορφιά του σχήματος και του χρώματος, την απλότητα και την οικονομία στη διατύπωση της εικόνας και την ποιότητα της τεχνικής».
Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ
Η θεματολογία της ζωγραφικής του τέχνης, αναπτύσσεται σε ποικιλία θεμάτων αλλά επικεντρώνεται στην ανθρώπινη παρουσία ως μορφή ή ως φιγούρα.
Εξελικτικά στην πορεία του, ολοκληρώνει θεματικές ενότητες όπως απόψεις πόλεων, μέρες βροχής, νυχτερινή ζωή, ερωτικά έργα συναισθηματικής έκφρασης, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τραίνα εποχής, θέματα απόδοσης σε άσπρο/μαύρο, ιπποδρομίες, ιππείς και άλογα.
Η καλλιτεχνική του έκφραση καθορίζεται από τον εξπρεσιονισμό. Η αφαιρετική τάση σε συνδυασμό με τις έντονες αντιθέσεις των χρωμάτων και την ελευθερία της πινελιάς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Στην πλούσια θεματολογία που επεξεργάστηκε, εφάρμοσε και προσάρμοσε τεχνικές – ρεαλισμός, ιμπρεσιονισμός – για την μέγιστη και άρτια απόδοση της σύνθεσης.
Συχνά αποδίδει έναν ονειρικό κόσμο αποφεύγοντας να συγκρουστεί με τη φωτογραφική λεπτομέρεια των προσώπων ή των αντικειμένων. Κυρίαρχος στόχος του είναι το συναίσθημα, η μελαγχολική διάθεση που αποπνέει και που τείνει έναντι της λογικής. Η κίνηση των συνθέσεων είναι μαγευτική, συναρπάζει και δημιουργεί ενδιαφέρον, με μια αίσθηση οφθαλμαπάτης δίνοντας πνοή και ζωή ακόμα και σε άψυχα αντικείμενα ή νεκρές φύσεις. Για την τεχνική απόδοση χρησιμοποιεί λάδια αλλά και ακρυλικά. Ζωγραφίζει με πινέλο, λατρεύει τη σπάτουλα, που πιστεύει «ότι τον λατρεύει και αυτή».
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ, ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Πώς αντιλαμβάνεται όμως ο ίδιος τη ζωγραφική; Όπως λέει «η ζωγραφική είναι συγκεκριμένη, έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπορείς απλά να πετάς χρώματα στο καμβά και ότι βγει. Υπάρχουν κανόνες στο σχέδιο, στην χρωματολογία, στη δομή και στη σύνθεση. Όταν αυτά τα αγνοείς δεν είσαι ζωγράφος, ίσως είσαι ελαιοχρωματιστής. Στον εξπρεσιονισμό κατέληξα χωρίς να το σκεφτώ δηλαδή δεν το επιδίωξα, απλά ζωγραφίζοντας έφτασα εκεί και ανακάλυψα ότι μου αρέσει. Με ενδιαφέρει η ψυχή των αντικειμένων και η κίνηση, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος και το πως αισθάνεται. Λατρεύω τις έντονες αντιθέσεις από το φως στη σκιά. Λατρεύω τη σπάτουλα και τις μεγάλες φόρμες αν και θέλω να βελτιωθώ κι’ άλλο σ’ αυτό. Μου αρέσει το γρήγορο αποτέλεσμα, για να μπορώ να κάνω έναν πίνακα μου σε μερικές ώρες μου πήρε τριάντα χρόνια. Με εξιτάρει και με μαγεύει να μπορώ να εκφράζω συναισθήματα με λίγες πινελιές».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Άκης Βασιλόπουλος είναι ζωγράφος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι γιός του Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Γιώργου Βασιλόπουλου, από τον οποίο πήρε και τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής. Το 1993 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Anglia College of Cambridge.
Το Μάρτιο του 1994 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο της Lever Hellas. Έκτοτε δραστηριοποιείται επαγγελματικά μέχρι σήμερα. Πραγματοποιεί Ατομικές εκθέσεις, συμμετέχει σε θεματικές, Ομαδικές και συνάπτει συνεργασίες με καταξιωμένες γκαλερί σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Άκης Βασιλόπουλος ζει και εργάζεται στην Πάτρα όπου διατηρεί ιδιόκτητη γκαλερί Είναι αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Πατρινών καλλιτεχνών, εικαστικών τεχνών και μέλος του συλλόγου καλών τεχνών Κωστής Παλαμάς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement