Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Θεάτρου “Απόλλων” Πατρών έγινε σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, βάσει της οποίας, το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την υλοποίηση λειτουργικής αποκατάστασης του ιστορικού θεάτρου, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 12.791.126,71 ευρώ το έργο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και ο Δήμος Πατρέων, ως κύριος του έργου, θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον φορέα υλοποίησης για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών.

Στην υπογραφή της σύμβασης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Σκοπός είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου “Απόλλων” κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης, αλλά και ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο (ΦΕΚ 326/τ.Β΄/ 19.3.1975) που προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Στις επεμβάσεις περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Επίσης, οι χώροι του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, το οποίο είναι όμορο με το Θέατρο και ιδιοκτησίας επίσης του Δήμου Πατρέων, θα φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του θεάτρου.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, με την ευκαιρία υπογραφής της σύμβασης, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα για την Πάτρα και για όλους όσους έχουμε παρακολουθήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη συζήτηση για την ανάγκη αποκατάστασης του «Απόλλωνα». Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων, αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει το κατεξοχήν γόνιμο μέρος του έργου, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων».

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο θέατρο ή για ένα τυχαίο κτήριο στην Πάτρα. Πέρα από τη μνημειακότητα του χαρακτήρα του, είναι συνδεδεμένο με την αστική ιστορία των Πατρών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις υπηρεσίες του, εγγυάται ότι κάθε εργασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία αυτού του μοναδικού οικοδομήματος και να αποδοθεί ξανά, αποκατεστημένο, στους πολίτες της Πάτρας.

Η αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων», ένα έργο σχεδόν 13.000.000 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τεκμαίρεται με έναν σημαντικό αριθμό έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του συνόλου της Περιφέρειας».

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που θα υλοποιηθεί στην περιοχή, τόσο ως προς την αξία του ως χρηστικός χώρος πολιτισμού με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία, όσο και ως προς τον προϋπολογισμό του. «Οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και να το αποδεικνύουμε διαρκώς» επεσήμανε. Παράλληλα, μετά το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε: «Μια ακόμα μεγάλη εκκρεμότητα του χθες κλείνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο για ένα μνημείο που βρίσκεται στην Πάτρα αλλά η πολιτισμική αξία του ξεπερνάει τα όρια της περιοχής μας ή ακόμα και της Ελλάδας. Το μοναδικό δημιούργημα του Τσίλερ, ο “Απόλλωνας”, σύντομα θα αποκτήσει νέα ζωή. Με σεβασμό και προσήλωση στην αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία, κοινό μας στόχος είναι να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο που θα μπορεί παράλληλα να λειτουργεί και ως μουσική σκηνή ή αίθουσα συναυλιών. Περίπου 150 χρόνια μετά την κατασκευή του, ο «Απόλλων» θα… ξαναγεννηθεί!»

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεώτερων χρόνων στην Ελλάδα, μαζί με το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου (1863) και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης (1910). Διαθέτει αίθουσα, σκηνή, τρία επίπεδα θεωρείων, υπερώο, τους χώρους υποδοχής κοινού (φουαγιέ, χώρους εισόδου κλπ.) και χώρους υποστήριξης (καμαρίνια, αποθήκες, κλπ). Αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας. Είναι η μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), ενώ παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σημαντικές εργασίες ενίσχυσης έγιναν το 1969-1970, με μελέτες του αρχιτέκτονα Μ. Δωρή και του πολιτικού μηχανικού Δ. Μπαϊρακτάρη. Ωστόσο, το 2008 το θέατρο υπέστη βλάβες από σεισμικές καταπονήσεις. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκαν σημειακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών του κτιρίου και περιορίστηκε η χρήση αποκλειστικά για θεατρικές παραστάσεις, με τον αποκλεισμό του τρίτου ορόφου των θεωρείων.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δείτε την Πάτρα από ψηλά

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε την Πάτρα από ψηλά μέσα από το drone του Βασίλη Μαυρομύτη.

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Συνελήφθη ο συνεργός του δράστη για την δολοφονία του 32χρονου Μάριου Μετάι

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip ο συνεργός του δράστη που δολοφόνησε τον Μάριο Μετάι εχθές το απόγευμα στον κόμβο Κουρτέση.

Ο νεαρός κατηγορείται για συνέργεια ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμού του αυτουργού τα στοιχεία του οποίου έχει τακτοποιήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ασφάλεια Πατρών έχει συλλέξει δύο κάλυκες και μια βολίδα από το σημείο ενώ σφαίρες βρέθηκαν το πρωί σε εταιρεία που στεγάζεται σε παρακείμενο κτήριο οι οποίες διαπέρασαν τα τζάμια.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως κατά τον διαπληκτισμό των ατόμων ο φερόμενος ως δράστης πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και μετά σε βάρος του θύματος.

Το γεγονός έχει συγκλονίσει την οικογένειά του, φίλους και γνωστούς οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο σπίτι του και θρηνούν για την απώλειά του.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σύλληψη άνδρα για κλοπές σε παντοπωλεία και μίνι μάρκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του
οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπών.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, στις 25-1-2021, τα ξημερώματα, στην Πάτρα, διέρρηξε μίνι μάρκετ και αφαίρεσε από το εσωτερικό του καπνικά προϊόντα αξίας 500 ευρώ και 116 ευρώ από το ταμείο.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, ενώ βρήκαν στην κατοχή του και κατάσχεσαν διάφορες συσκευασίες καπνικών προϊόντων, το χρηματικό ποσό των 116 ευρώ και διαρρηκτικά εργαλεία, όπως φακός, κόφτης, κατσαβίδι, πένσα και εργαλείο θραύσης υαλοπινάκων.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο άνδρας στις 17-01-2021 και στις 24-01-2021, είχε διαπράξει ακόμη δύο κλοπές σε μίνι μάρκετ και παντοπωλείο,  απ΄όπου είχε αφαιρέσει καπνικά προϊόντα συνολικής αξίας 6.000 ευρώ, τέσσερις φιάλες οινοπνευματωδών ποτών και το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα