Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έντονος προβληματισμός για το μέλλον στους ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Published

on

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πράκτορες του ΟΠΑΠ και στην Πάτρα, καθώς παραμένουν εκτός λειτουργίας σε μια περίοδο, που παραδοσιακά ο τζίρος τους, σημείωνε μεγάλη αύξηση.

Η «Γ» μίλησε χθες με 7 ιδιοκτήτες πρακτορειών ΠΡΟΠΟ οι οποίοι μας μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα ο καθένας, καταθέτει και προτάσεις τους για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τους πράκτορες…

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ: “Χωρίς στήριξη, δύσκολο το μέλλον”

«Έχουμε σοβαρό ζήτημα και η πολιτεία δεν μας έχει στηρίξει. Το μέλλον θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Δεν μου λέει τίποτα η επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή ένα άτοκο δάνειο. Θα προτιμούσα να μου καλύψει το ενοίκιο μου ή να δώσει ένα επίδομα παρά την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για παράδειγμα η πολιτεία στηρίζει το προσωπικό όταν με τη αναστολή του δίνει επίδομα όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον επιχειρηματία. Στο εξωτερικό, ανάλογα με το τζίρο, η πολιτεία δίνει κάποια οικονομική ενίσχυση, εδώ όμως δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό για να στηρίξει το κλάδο».

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ «Είμαστε αβοήθητοι»

Κατερίνα Στραβοπόδη : «Τα έξοδα του πρακτορείου τρέχουν, το έχουμε σοβαρό πρόβλημα, είμαστε κλειστοί μέχρι 30 Νοεμβρίου αν και νομίζω πως αυτό θα παραταθεί. Μέχρι αυτή την στιγμή η πολιτεία δεν μας έχει δώσει κανένα βοήθημα όπως συνέβη στο 1ο lock down και την ίδια ώρα βλέπουμε το διαδικτυακό στοίχημα να συνεχίζεται κανονικά και εμείς να είμαστε κλειστοί. Καταλαβαίνει κανείς πως αν στο συνεχιστεί θα είναι νέο ζήτημα για εμάς.
Ανεξάρτητα όμως από αυτό, τους προηγούμενους μήνες που είμαστε ανοιχτοί, ο τζίρος μας ήταν πεσμένος και τα έξοδα τρέχουν. Το μοναδικό μέτρο της κυβέρνησης είναι η μείωση του ενοικίου κατά 40% αλλά κα αυτό δεν λέει τίποτα».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η κατάσταση είναι δύσκολη όπως και σε όλους τους κλάδους βέβαια. Ειδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι επειδή δεν εισαγόμαστε σε καθεστώς ΦΠΑ, δεν δικαιούμαστε όλοι την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως και την αποπληρωμή του ΦΠΑ αργότερα με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία ένεση ρευστότητας αυτήν την δύσκολη περίοδο. Στο πρώτο lock down με το επίδομα ελεύθερου επαγγελματία είχαμε κάποια ενίσχυση να ζήσουμε τα σπίτια μας και τα καταστήματα μας, αλλά τώρα ορισμένοι δεν θα πάρουν τίποτε!Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι το Ιντερνέτ όπου ο κόσμος πλέον βρίσκει διέξοδο σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, με τον ΟΠΑΠ να είναι βέβαια μέρος αυτής της πραγματικότητας και πολλοί φοβόμαστε ότι οι πελάτες θα αλλάξουν συνήθειες και τα πρακτορεία θα χάσουν μεγάλο τμήμα της δουλειάς τους».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ :«Να ενισχυθούμε στην ουσία»

«Χωρίς καμία υπερβολή όλο αυτό το διάστημα είναι μια δύσκολη διαδικασία για την κοινωνία και φυσικά για τους πράκτορες που δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε. Είμαστε αδικημένοι που είμαστε κλειστοί, δεν υπάρχει κανένα έσοδο για να καλύψουμε τα έξοδα μας και αυτό είναι πρόβλημα.
Την ίδια ώρα οι στοιχηματικές λειτουργούν και αυτό ζημιώνει όχι μόνο εμάς, αλλά και τον οργανισμό όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε συνολικά.
Πάντως η ουσία είναι πως η κυβέρνηση δίνει επιδόματα σε άλλους κλάδους για να τους στηρίξει και πιστεύω πως πρέπει να κάνει κάτι αντίστοιχο και σε εμάς ώστε να ενισχυθούμε στην ουσία».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:«Κρίσιμη και η διαπραγμάτευση»

«Εγώ δεν θα σταθώ αυτή την στιγμή στο lock down και τα έξοδα που τρέχουν, αλλά στο μεγάλο θέμα που είναι ανοιχτό για τους πράκτορες και αφορά τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΑΠ για το 2021.
Είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον μας τι θα αποφασιστεί σε αυτή την διαπραγμάτευση, το ύψος της προμήθειας για τους πράκτορες και τι θα γίνει με το διαδικτυακό στοίχημα όπου βλέπουμε πως κινείται η αγορά.
Όσον αφορά τον κορωνοϊο, έχουμε ήδη κλείσει 60 μέρες στην 1η φάση του lock down και βλέπουμε πως σύντομα θα πάμε για 30 μέρες ακόμα στο 2o lock down. Ας μην κρυβόμαστε η ζημιά είναι τεράστια, και μακάρι η πολιτεία να μας βοηθήσει αν και δεν είμαι αισιόδοξος.

Στην 1η φάση έκτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές στις οποίες άλλωστε δεν μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, υπήρχε ένα επίδομα από τον ΟΠΑΠ, κάτι που δεν έχει γίνει τώρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε η πολιτεία να μας βοηθήσει μέσω προγράμματος ενίσχυσης που τρέχει από την περιφέρεια αλλά με τον 2ο οδηγό είδαμε πως τα πρακτορεία είναι εκτός».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΟΥΡΔΗΣ: «Να δοθεί επίδομα ανάλογα με το τζίρο»

«Τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ είναι ένας κλάδος άμεσα πληττόμενος, αφού έκλεισαν με κρατική εντολή. Δεδομένων των εξόδων που υπάρχουν για να λειτουργήσει ένα πρακτορείο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και η απόφαση για αναστολή πληρωμών, δεν λέει κάτι αφού οι υποχρεώσεις μας παραμένουν και απλά θα τις πληρώσουμε αργότερα.
Στην 1η φάση του lock down είχε δοθεί ένα επίδομα στους πράκτορες ανάλογα κα με το τζίρο, αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα και η πολιτεία θα έπρεπε μέσω κάποιας αξιολόγησης να είχε κάνει κάποια κίνηση».

 

ΤΑΣΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:«Θέλουμε χρόνο για επιστροφή στην κανονικότητα»

«Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μετά το στραπάτσο που υποστήκαμε στο 1ο lock down, πάνω που είχαμε μπει σε μια σειρά και οι πελάτες μας επέστρεφαν σιγά σιγά, ήρθε το 2ο lock down να μας χτυπήσει ακόμα πιο πολύ καθώς από ότι εκτιμώ θα είμαστε κλειστοί όλο τον Δεκέμβριο.
Η πολιτεία, αν εξαιρέσεις το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που επί της ουσίας είναι δάνειο και τη μείωση του ενοικίου, δεν έχει κάνει κάτι να μας στηρίξει. Μακάρι να βρεθεί κάτι και για εμάς αλλά το μέλλον το βλέπω δύσκολο.
Σαφώς και προέχει η δημόσια υγεία όμως εκτιμώ πως θα χρειαστεί πολύ καιρό μέχρι να ανοίξουμε και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα…».

Ροή ειδήσεων

Advertisement