Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Ιράν: Αμφιλεγόμενες θεωρίες για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Δημοσιεύθηκε

στις

Aποστάσεις από την εικόνα που παρουσίασαν τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ για την φονική ενέδρα που φέρεται να έστησαν οι άνδρες της Μοσάντ την 27η Νοεμβρίου στον άτυχο Ιρανό πυρηνικό φυσικό Μοσέν Φαχριζαντέχ κρατούν εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών.

Σε δηλώσεις τους στο CNN, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεωρία του τηλεχειριζόμενου όπλου το οποίο δολοφόνησε εξ αποστάσεως τον Ιρανό πυρηνικό φυσικό θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο. Ένα τηλεχειριζόμενο όπλο. Ένα όχημα που εξερράγη.

Σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Fars» του Ιράν, η χολιγουντιανού τύπου δολοφονία του επιστήμονα έγινε ως εξής: Ο Φαxριζαντέχ επέβαινε με τη σύζυγό του σε ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο στην πόλη Absard, ανατολικά της Τεχεράνης με συνοδεία τριών οχημάτων για την ασφάλειά τους.

Για το πρακτορείο «Fars», ο Φαχριζαντέχ άκουσε πυροβολισμούς. Και, όταν βγήκε από το όχημα στο οποίο επέβαινε, πυροβολήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από ένα αυτοκίνητο Nissan που βρισκόταν σε απόσταση 150 μέτρων. Στη συνέχεια, το Nissan εξερράγη. Όλη η επίθεση διήρκεσε τρία λεπτά, όπως ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από την πλευρά του, το ημι-επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων «Ιρανοί Φοιτητές» ανέφερε ότι το αυτοκίνητο του Φαχριζαντέχ δέχτηκε πυρά, ακολούθησε έκρηξη και ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί.

Το IRIB, ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε πρώτη, ενώ ακολούθησαν πυροβολισμοί των δραστών.

Ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενο όπλο, όπως μετέδωσε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η τεχνολογία πράγματι έχει προχωρήσει πολύ, ωστόσο εμπειρογνώμονες πληροφοριών και ασφάλειας που μίλησαν με το CNN, εκφράζουν την δυσπιστία τους για το πώς μια τόσο ευαίσθητη επιχείρηση που απαιτεί ακρίβεια, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από μία τέτοια απόσταση.

Μια επιχείρηση που εκτελείται από απόσταση έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της, αλλά τρεις εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ενέχει περισσότερους παράγοντες κινδύνου .

«Σε γενικές γραμμές, ένα τηλεχειριζόμενο όπλο είναι μια συσκευή που μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε Ισραηλινός εμπειρογνώμονας ασφαλείας, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

«Λύνεις το πρόβλημα όταν πλησιάζεις πολύ κοντά στον στόχο», εξήγησε. «Είναι αρκετά ακριβές. Πρέπει να εξασκηθείς πολύ»

Το Ιράν, πάντως, ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ενός εκ των κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων της χώρας.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο του καθώς επίσης το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη για την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το θάνατο του Φαχριζαντέχ.

«Εάν η δολοφονία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, είτε από άλλη χώρα είτε από απόσταση μερικών χιλιομέτρων, θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, με μεγάλο μέρος του κινδύνου να προκύψει πριν από την ίδια τη δολοφονία», εκτιμά ο Ισραηλινός ειδικός.

Μια χώρα ή ένας ηθοποιός θα περάσουν λαθραία την πολύτιμη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων επικοινωνίας, των δορυφορικών δεκτών και ενός όπλου που θα μπορούσε να λειτουργήσει εξ αποστάσεως, λένε οι ειδικοί.

Για να αποφευχθεί η άμεση ανίχνευση, ο εξοπλισμός πιθανότατα θα έπρεπε περάσει λαθραία σε κομμάτια και να συναρμολογηθεί μία φορά στο Ιράν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο εξοπλισμός θα έπρεπε να είναι αποθηκευμένος κρυφά και σε ασφαλές μέρος.

Το ιρανικό πρακτορείο «Fars» ισχυρίζεται ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία εξερράγη, οπότε ένα είδος εκρηκτικού που ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως, θα έπρεπε επίσης να έχει αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ,τα τμήματα του εξοπλισμού δεν μπορούσαν να αποτύχουν, καθώς δεν θα υπήρχε κανείς επί τόπου για να τα διορθώσει.
Αποτυχία επικοινωνίας. Ένα μπλοκαρισμένο όπλο. Μια συσκευή αυτοκαταστροφής που δεν πυροδοτήθηκε.

Οποιαδήποτε αποτυχία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση δολοφονίας με την τεχνολογία να αναχαιτίζει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Δεν νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε (ένα τηλεχειριζόμενο όπλο)», υποστηρίζει ο ειδικός ασφαλείας. «Νομίζω ότι οι Ιρανοί έδωσαν αυτή την πληροφορία για να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της ομάδας που το έκανε και την κλίμακα διείσδυσης στη χώρα από επιχειρησιακά στοιχεία». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι μια δολοφονία εξ αποστάσεως «δεν είναι φαντασία, είναι μία καλή ιδέα».

«Η τεχνολογία του να εξολοθρεύεις έναν στόχο από ένα τηλεχειριζόμενο όπλο μέσα από όχημα, δεν είναι ιδιαίτερα νέα».

Η «Rafael», μια ισραηλινή αμυντική εταιρεία που ειδικεύεται στα όπλα, πωλεί το «Samson 30 Remote Weapon System» σε πάνω από 25 άλλες χώρες και, ενώ είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα Nissan, αυτό είναι σχεδόν το μόνο με τέτοιο σύστημα στην αγορά.

Η Γερμανία, η Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και άλλοι κατασκευάζουν παρόμοια συστήματα.

Ο στρατηγός Νιτζάλ Νουριέλ, πρώην διευθυντής του Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, επισημαίνει πως, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία.

«Έχουμε ένα πολυβόλο που ελέγχεται από μακριά», είπε. «Έχουμε ικανότητες να κάνουμε ελέγχους γύρω από τη Γάζα που έχουν επίσης τη δυνατότητα να πυροβολήσουν, και να ελέγξουν τους πυροβολισμούς από μακριά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι προηγούμενες δολοφονίες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί το Ισραήλ, έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ απλούστερες μεθόδους, όπως βόμβες που τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα από τους δράστες σε μοτοσικλέτες – όπως στην περίπτωση του Majid Shahriari το 2010 – ή πυροβολισμούς, όπως στην περίπτωση του Daryoush Rezaie το 2011. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ποτέ ευθύνη για τη δολοφονία του Shahriari ή του Rezaie», πρόσθεσε.

Ο Τζακ Γουέτλινγκ, ειδικός στον τομέα Άμυνας στο «Royal United Service Institute», υποστήριξε στο CNN ότι, η κύρια χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι η «άρνηση της περιοχής», το οποίο,όπως είπε, «σημαίνει ότι προσπαθούμε, για παράδειγμα, να δεσμεύσουμε όλους τους στόχους σε μια καθορισμένη περιοχή (όπου) δεν έπρεπε να είναι».

Ο ίδιος τόνισε ότι, τέτοια τεχνολογία δεν θα ήταν αποτελεσματική για να έχει ακρίβεια σε έναν μόνο στόχο.

«Αυτό δεν θα λειτουργούσε σε αυτήν την περίπτωση», είπε, εξηγώντας ότι ενώ η ικανότητα εντοπισμού ενός στόχου με ένα αυτόματο όπλο είναι «θεωρητικά δυνατή, θα μπορούσε ενδεχομένως να στοχεύσει κάτι που δεν θέλουμε».

«Μια δολοφονία, όταν εκτελείται, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη», εξήγησε ο Γουέτλινγκ.

«Πολλοί υπολογισμοί εμπλέκονται, πολλές πληροφορίες για την κίνηση του οχήματος και πότε μπορούν να το πλησιάσουν, αλλά έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν πολύ απλές μεθόδους στο παρελθόν».

«Υπάρχουν πάντα πολλές θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια σχετικά με αυτά τα γεγονότα, και αν δεν παρουσιαστεί υλικό, τότε νομίζω ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε αυτόματα ότι είναι όπως περιγράφεται (από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης)», είπε.

Το Ιράν υφίσταται μεγάλη ταπείνωση μετά την δολοφονία του «πατέρα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει: «Ωστόσο, κανείς δεν θέλει πόλεμο στην πιο εύθραυστη περιοχή του κόσμου».

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξει ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονία του πυρηνικού φυσικού «φέρει το λογότυπο και τις προδιαγραφές της ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία «Press TV» του Ιράν, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δείξει αυτά τα στοιχεία ή εικόνες που θα επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό τους, ότι το Ισραήλ συμμετείχε στη δολοφονία.

Ο επικεφαλής του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ο Ναύαρχος Aλί Σαμκχανί, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν περίπλοκη και χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει κανείς στο σημείο, δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια από πλευράς τεχνολογίας στην οποία στηρίζεται όλη η επιχείρηση.

Ο Φαχριζαντέχ προτίμησε να αφήσει την προστασία του αλεξίσφαιρου αυτοκινήτου του, αφότου δέχτηκε πυροβολισμούς, όπως ισχυρίζονται τα ιρανικά πρακτορεία «Fars» και άλλα και μόνο όταν βγήκε από το όχημα, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

«Μια περίπλοκη δολοφονία, η οποία απαιτεί μήνες σχεδιασμού και χρόνια συλλογής πληροφοριών, θα μπορούσε να είχε αποτύχει εντελώς εάν ο Φαχριζαντέχ είχε μείνει μέσα στο όχημά του».

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα, Γιόσο Μελμάν, και συγγραφέας του βιβλίου «Spies Against Armageddon», απέρριψε τους ιρανικούς ισχυρισμούς για τη δολοφονία.

«Σταμάτησα να πιστεύω τις πληροφορίες των επίσημων και ημι-επίσημων μέσων ενημέρωσης στο Ιράν σχετικά με τις περιστάσεις γύρω από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter.

«Δημοσιεύουν διαφορετικές ακόμη και αντιφατικές λεπτομέρειες: Δολοφόνοι; Μοτοσυκλετιστές; Ένα αυτοκίνητο που παγιδεύεται; Ένα πολυβόλο που πυροβολεί αυτόματα; Θεωρίες που σχετίζονται με ψυχολογικό πόλεμο, παραπληροφόρηση και αδυναμία προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων».

Διεθνή

Γερμανία: Η κυβέρνηση Μέρκελ κρούει τον κώδωνα για τη βρετανική μετάλλαξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία η βρετανική μετάλλαξη, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Έχουμε ένα σκοτεινό νέφος πολύ σοβαρού κινδύνου στο παρασκήνιο», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ από το Βερολίνο.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπήρξε μια ικανοποιητική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο 6.729 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch (RKI).

«Αυτές είναι οι πρώτες μας επιτυχίες σε αυτό το δεύτερο πανδημικό κύμα», είπε τονίζοντας ότι «ταυτόχρονα, διατρέχουμε τον μεγάλο και πολύ πραγματικό κίνδυνο ότι η βρετανική μετάλλαξη θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες και ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά. Δεν περιμένουμε ότι η Γερμανία θα ξεφύγει από την περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού».

Ως εκ τούτου, ο Ζάιμπερτ τόνισε πως, κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης του Βερολίνου παραμένει η περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων της νόσου Covid – 19. «Πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων το συντομότερο δυνατό», υποστήριξε. «Εάν μειωνόταν ο αριθμός των κρουσμάτων , τα πρώτα που θα άνοιγαν θα ήταν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και, πρώτα απ ‘όλα, να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους περιορισμούς που αποφασίζουν οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Περισσότερα

Διεθνή

Κορωνοϊός – Αυστρία: Η χρήση μάσκας FFP2 καθίσταται υποχρεωτική στη χώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Αυστριακοί αντικατέστησαν σήμερα τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε», λέει η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά της Βιέννης, τη Νάσμαρκτ.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στη χώρα, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους» (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

Οι πολίτες πρέπει πλέον να φορούν αυτές τις μάσκες, που μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων (γύρω στο 0,6 μικρόμετρο), στα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα και το μετρό. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στα σούπερ-μάρκετ και στους χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως στα πάρκινγκ και στους επαγγελματίες της υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Εξαιρούνται οι έγκυες και τα πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους, όπως και όσοι δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν μειώνεται σ’ αυτή τη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο βρίσκονται γύρω στα 130 ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.

Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Παρών και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο 61ος γύρος εκκινεί από εκεί που είχε σταματήσει, το 2016, όταν η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και όχι στο ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτσίγες, διευθυντής Αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ. Στις διερευνητικές συμμετέχει επίσης ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή -γεγονός ενδεικτικό και της σημασίας που αποδίδει η Άγκυρα στις διερευνητικές.

Ενα μεγάλο ερώτημα είναι αν οι διερευνητικές επαφές της Δευτέρας ανάμεσα στην ελληνική διπλωματική αποστολή των πρέσβεων Παύλου Αποστολίδη και Αλέξανδρου Κουγιού και την τουρκική διαπραγματευτική αποστολή των Σεντάτ Ονάλ και Τσαγατάι Ερτσίγες θα παραμείνουν μυστικές και θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα που είχε συμφωνηθεί μέχρι το 2016.

Και αυτό διότι θεωρείται πιθανό η Αγκυρα να επιχειρήσει να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά αποκαλύπτοντας επιλεκτικά θέματα που τέθησαν ατύπως με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί το περιθώριο ελιγμών της Αθήνας ή ακόμη και να οδηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση διακοπής των συνομιλιών. «Οι Τούρκοι ενεργούν μακροπρόθεσμα. Τώρα αισθάνονται ότι χάνουν την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη στο πεδίο», παρατηρεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» λίγες ώρες πριν από τις διερευνητικές.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από πέντε χρόνια θα έχει έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προθέσεων. Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο οδήγησε τις δύο κυβερνήσεις στην επανάληψη των ήδη γνωστών θέσεών τους: η Αθήνα υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για επέκταση των χωρικών της υδάτων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της «σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» και η Αγκυρα, διά στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι «στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας»

, άρα πιθανή αύξηση του πλάτους της ελληνικής χωρικής θάλασσας στο Αιγαίο θεωρείται casus belli -δηλαδή αιτία πολέμου- από την τουρκική πλευρά.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα