Connect with us

Διεθνή

Σκηνές χάους στις ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Published

on

Πρωτόγνωρες σκηνές για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ εκτυλίσσονται εδώ και λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον ύστερα από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ που ενέτεινε τον διχασμό. Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την Αστυνομία, εξαιτίας των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.

 

Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

 

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόερος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα της Γερουσίας.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN δείχνουν να πέφτουν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Καπιτώλιου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε μήνυμα στο Twitter με το οποίο καλεί τους οπαδούς του να ηρεμήσουν και να μείνουν ήρεμοι. «Υποστηρίξτε την αστυνομία και την επιβολή του νόμου στο Καπιτώλιο. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ήρεμοι!».

 

Το διάγγελμα Μπάιντεν

“Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε σε διάγγελμα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».

Όπως είπε «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής»

 «Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», είπε και πρόσθεσε πως «τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία»

Για αυτό τον λόγο κάλεσε «τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε».

«Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε.

«Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

 

Εισέβαλαν μέχρι και στο γραφείο της Πελόζι –

Aφησαν σημείωμα «Δεν θα υποχωρήσουμε»

Μέχρι και στο γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μπούκαραν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι εισέβαλαν νωρίτερα στο Καπιτώλιο.

Η Πελόζι πρόλαβε και φυγαδεύτηκε από δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι οπαδοί μάλιστα άφησαν ένα μήνυμα γραμμένο με κόκκινο στυλό στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε», έγραψαν.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο συγκλονίζει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη τις τελευταίες ώρες, καθώς διαδραματίζονται πρωτόγνωρες σκηνές.

 

Τραμπ : Μας έκλεψαν, αλλά τώρα πρέπει να γυρίσετε σπίτι σας

Έκκληση στους οπαδούς του να απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο και να επικρατήσει η ειρήνη απεύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι είστε πληγωμένοι που μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πάτε σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπάρξει τάξη και πρέπει να σεβαστούμε τους νομοθέτες μας» είπε ο Τραμπ, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς».

Σκηνικό… πραξικοπήματος στις ΗΠΑ – Επεμβαίνει η Εθνική Φρουρά για να σταματήσει το χάος

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου. Ήδη, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

Μια γυναίκα είναι σοβαρά τραυματισμένη αλλά και αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Η Εθνική Φρουρά ειδοποιήθηκε να επέμβει, δείγμα του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Καπιτώλιο το οποίο τελεί υπό κατάληψη από οπαδούς του Τραμπ.

Ολόκληρη η Εθνική Φρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν.

Υπενθυμίζεται ότι διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και εισέβαλαν στο κτίριο θέλοντας να αρπάξουν τα χαρτιά που επικύρωναν την εκλογή Μπάιντεν.

 

ΝΕΚΡΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η γυναίκα που τραυματίστηκε είναι νεκρή.

 

Πληροφορίες από In.gr και Protothema.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement