Connect with us

Πολιτισμός

Έρχονται οι «Μπεφάνες»

Θα ξορκίσουν το κακό του κορωνοϊού αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας

Published

on

 

 

Το κακό του κορωνοϊού θα ξορκίσουν αύριο Σάββατο στους δρόμους της Πάτρας, οι «Σφήκες», μια ομάδα Πατρινών που θα ντυθούν «Μπεφάνες». «Ήρθαν! Εθεάθησαν στην περιοχή του Κάστρου!» έγραψε στο facebook η γνωστή καρναβαλίστρια Βικτωρία Αγγελοπούλου, η οποία είχε και την ιδέα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Είμαστε οι Σφήκες μια άτυπη ομάδα Πατρινών που στοχεύει με ίδια μέσα, να επαναφέρει στην πόλη μας την χαμένη της αίγλη.

Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανώνουμε πρωτότυπα δρώμενα ή να αναβιώνουμε έθιμα που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν σε βάθος χρόνου Πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Ξεκινάμε με το έθιμο της Befana. Η καλόκαρδη, άσχημη γηραιά κυρία, με υπερφυσικές δυνάμεις, που τα χρόνια και η εμπειρίες της ζωής της φανέρωσαν την μία και μοναδική αλήθεια.

Για να τα βιώσεις αυτά, θα πρέπει στρέψεις τα μάτια σου άνωθεν και να πετάξεις πάνω από τις υλικές μικρότητες και κακίες. Γι΄αυτό, η befana δανείστηκε από τις μάγισσες των παραμυθιών το μυτερό προς τα άνω καπέλο και την σκούπα τη μαγική, σύμβολο υπέρβασης της υλικής βαρύτητας, σαν το μαγικό χαλί του Αλαντίν που συμβολίζει την αγάπη, την φιλία και την πίστη.

Οι «Σφήκες» θα βγούμε στους δρόμους τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για την πανδημία του covid-19, ντυμένες befana να ξορκίσουμε το κακό που μας βρήκε.

Στόχος μας, η εκδήλωση αυτή να γίνει έθιμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλες παρέες που θα την αγκαλιάσουν.

Ονειρευόμαστε στο μέλλον, να γεμίζει η πόλη ΜΠΕΦΑΝΕΣ (εξελληνισμένα) που με χαμόγελα, μουσικές και τραγούδια θα ξορκίζουν το κάθε τοπικό ή παγκόσμιο κακό, όπως παρόμοιες γιορτές οργανώνονται συμβολικά από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη τη χώρα μας, μωμόγεροι, ραγκουτσάρια, καλικάτζαροι, κλ.π.»

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα από καρναβαλιστές που έχουν μέσα τους το μικρόβιο της δημιουργίας. Τα πρώτα μηνύματα τα έστειλα σε φίλες και γνωστές λοιπόν που ήξερα ότι έχουν τη λόξα της δημιουργίας καθώς το έχουν αποδείξει. Στη συνέχεια μαθεύτηκε κι έδειξαν ενδιαφέρον κι άλλες γυναίκες. Φυσικά στόχος μας είναι στην ομάδα να προστεθούν και αγόρια. Μαζί θα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις οι οποίες στην πορεία θα γίνουν έθιμα. Αυτό είναι που λείπει από την Πάτρα»  δήλωσε η Βικτωρία Αγγελοπούλου,

Ροή ειδήσεων

Advertisement