Connect with us

Πολιτισμός

Οι πολύτεκνοι της Επανάστασης

Published

on

Οι Εθνικές επέτειοι αποτελούν  σηματοδείκτες της ιστορικής πορείας μας   ως Έθνους.

Αποτελούν ασφαλή ορόσημα μνήμης και διδαχής του λαού μας.

Η  Εθνική μας γιορτή, της 25ης Μαρτίου είναι ένα παρόμοιο ορόσημο.

Η εκκλησία μας  αυτή τη συμβολική  μέρα ευλόγησε τα  ιερά όπλα των ραγιάδων και οι πρόγονοί μας ορκίστηκαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να σπάσουν τις αλυσίδες της ανελευθερίας τετρακοσίων χρόνων.

Λευτεριά η  Θάνατος  ήταν η ιαχή που αντήχησε  από την μια ως την άλλη άκρη της χώρας.

Το δίλημμα αυτό, κυριάρχησε στο σκλαβωμένο λαό μας μέχρι τέλους.

Ένα τέλος που είχε ως συνέπεια την ελευθερία της πατρίδας που βεβαίως  πληρώθηκε με ποταμούς αιμάτων.

Καλό είναι όμως να  εξακριβώσουμε  από ποια πληθυσμιακά στρώματα αναδείχθηκαν οι γενναίοι αγωνιστές της Ελευθερίας μας.

Αν διερευνήσουμε διεξοδικά το ζήτημα αυτό, θα διαπιστώσουμε πως στην πλειονότητά τους προέρχονταν από πολυμελείς οικογένειες.

Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι πρόγονοί μας αποκτούσαν πολλά παιδιά, ήταν ένα στοιχείο που κυριαρχούσε  σ’ ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου μ’ αυτή την παιδοπλημύρα να αποκτήσουν το ποθητό.

Συγκεκριμένα οι δύο από τις  πιο μεγάλες και ιδιαίτερα πολιτικές μορφές του αγώνα, ο  Καποδίστριας και  ο Υψηλάντης ανήκαν σε πολυμελείς οικογένειες.

Ο πρώτος ο οποίος τελικά. επιλέχθηκε  και ως  πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, είχε  οκτώ αδέλφια,  και ο Υψηλάντης  επτά.

Για να μην περιοριστούμε στους πολιτικούς άνδρες του αγώνα θα αναφερθούμε και στους πολέμαρχους οπλαρχηγούς του Μοριά και της Ρούμελης.

Ο Αρχιστράτηγος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε δώδεκα αδέρφια. Η συνολική γενιά των Κολοκοτρωναίων ετοιμοπόλεμη απαρτίζονταν από 150 μαχητές.

Παράλληλα ο  Αρχιστράτηγος της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν και εκείνος πολύτεκνος(είχε πέντε παιδιά) υπερπολύτεκνος ήταν επίσης και ο Πανουργιάς.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το Στρατηγό Μακρυγιάννη ο οποίος  ήταν και εκείνος υπερπολύτεκνος με δώδεκα παιδιά.

Πολύτεκνοι επίσης ήταν ο Μιαούλης με πέντε παιδιά, ο Κανάρης με επτά παιδιά και  ο Κουντουριώτης με πέντε παιδιά.

Επίσης και από την πλευρά των εκπροσώπων του κλήρου πολλοί αγωνιστές ιερωμένοι προήρχοντο από πολύτεκνες οικογένειες.

Συγκεκριμένα ο Μπουρλοτιέρης των ψυχών Παπαφλέσσας προέρχονταν από υπερπολύτεκνη οικογένεια  είχε 18 αδέρφια. Ο Αθανάσιος Διάκος, ο ήρωας της Αλαμάνας είχε δώδεκα αδέρφια.

Ο Ηγούμενος Σαμουήλ που με τη θυσία του υπερασπίστηκε την τιμή της Ελλάδας είχε ένδεκα αδέρφια.

Η πολύτεκνη οικογένεια στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα  του 1821 έκανε το χρέος της και προσέφερε τα παιδιά της, θυσία στο βωμό της λευτεριάς.

Αλλά και σήμερα, σε μέρες δύσκολες για τη χώρα η πολύτεκνη οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά το δρόμου του χρέους και χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες τον ακολουθεί.

Στις μεγάλες στιγμές του Έθνους η πολύτεκνη οικογένεια παρά την αντιπολυτεκνική  και αντιδημογραφική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, θα ξαναδώσει, αν χρειαστεί και πάλι το μεγάλο παρόν…

Ροή ειδήσεων

Advertisement