Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ε. Σώκος μιλάει στη «Γ» για το μπαράζ των δονήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Σώκος αναλύει τα σεισμικά  φαινόμενα και δηλώνει πως προς το παρόν  δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή

 

Η αφύπνιση του  Εγκέλαδου στην  περιοχή όπως πάντα, δημιούργησε και τώρα έντονη ανησυχία. Με δεδομένο το γεγονός των πολλαπλών ρηγμάτων του Κορινθιακού  κόλπου και τις κατ΄ επανάληψη  σεισμικές διεγέρσεις πού έχουν δώσει ισχυρούς σεισμούς, είναι αναμενόμενη η «διέγερση» της αγωνίας και του φόβου για το ενδεχόμενου ενός νέου  ισχυρού σεισμού. Ο λόγος των ειδικών είναι ο μόνος, που μπορεί να δώσει  απάντηση, στο πλαίσιο πάντα των πιθανοτήτων, για τις συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις αλλά και για την εξέλιξη του φαινομένου όσον αφορά τη σεισμική ακολουθία.

 

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ»

«Είναι γεγονός πως ο Κορινθιακός  κόλπος έχει πολλαπλά ρήγματα που κατά καιρούς διεγείρονται και παρουσιάζεται μια σεισμική  δραστηριότητα που εκφράζεται με μικρούς ή και μεγαλύτερους σεισμούς έως και  6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.. Εν προκειμένω σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών, τόσον  οι συνάδελφοι Σεισμολόγοι όσον και εγώ, με βάση τα δεδομένα που έχουμε συμφωνούμε ότι  ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Μαραθιά και η σεισμική του ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτ. Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια). Έως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι σεισμογράφοι του  Εργαστηρίου  Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών, παρακολουθούν  την εξέλιξη της σεισμικότητας  και έχουν καταγράψει  έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού Επίσης  τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες όμως έχουν εξασθενίσει», επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

«ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ»

Σε σχέση με το επίμαχο ερώτημα αν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επικείμενο ισχυρό σεισμό αναφορικά με την εξέλιξη της  σεισμικής ακολουθίας του συγκεκριμένου ρήγματος ο καθηγ. Σώκος απαντά: «Η συγκεκριμένη μικρή  περιοχή της οποίας το ρήγμα προκάλεσε τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις δεν έχει ξεκάθαρη προϊστορία ισχυρών σεισμών σε αντίθεση με την ευρύτερη περιοχή του Δ. Κορινθιακού. Παρότι συνεχίζει να παρουσιάζει  έντονη  δραστηριότητα δεν έχουμε   σαφείς ιστορικές ή  σύγχρονες μέσω των σεισμογράφων  πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το βέβαιο είναι ότι λόγω  της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται από τις 20 Δεκεμβρίου  η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί ασταθής. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχίσει με μικρούς  σεισμούς ακόμα  και να  προκαλέσει και άλλο σεισμό της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ή να υπάρξει σταδιακή εκτόνωση με συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΓΕΡΘΟΥΝ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ»

Σε ερώτηση για το ποια είναι η επίδραση σε τοπικά ρήγματα, ενός ισχυρού σεισμού που έχει πλήξει εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή ο ίδιος δηλώνει: «Είναι δεδομένο ότι  η ευρύτερη περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Επίσης έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί δυνητικά να διεγείρει ρήγματα σε περιοχές  που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα  η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο  επιρροών από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020 . Η Σεισμολογία αναλύει τα σεισμικά φαινόμενα επί τη βάσει των πιθανοτήτων. Συγκεκριμένα η ημερήσια καταγραφή σεισμικότητας από το σεισμολογικό σταθμό της Σεργούλας, μας έδειξε πως σεισμός της Κροατίας που έγινε την 29η Δεκεμβρίου 2020 , περίπου 11:19 UTC (παγκόσμια ώρα) επηρέασε την περιοχή αφού κατεγράφη έντονη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αμέσως μετά τη διέλευση των κυμάτων του συγκεκριμένου σεισμού».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

 

Ο Δρ. Ευθύμιος Σώκος είναι Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Παν. Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή, στο επιστημονικό αντικείμενο της Τεχνικής Σεισμολογίας. Το διάστημα 2002 με 2005 διατέλεσε ερευνητής, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμ. Γεωλογίας του Παν. Πατρών. Είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου το Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Παν. Πατρών, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει περισσότερες από 1000 ετεροαναφορές. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη της σεισμικής πηγής, η σεισμοτεκτονική, η σεισμική επικινδυνότητα, η αυτόματη επεξεργασία σεισμολογικών δεδομένων κ.ά. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

 

ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement