Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ε. Σώκος μιλάει στη «Γ» για το μπαράζ των δονήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Σώκος αναλύει τα σεισμικά  φαινόμενα και δηλώνει πως προς το παρόν  δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή

 

Η αφύπνιση του  Εγκέλαδου στην  περιοχή όπως πάντα, δημιούργησε και τώρα έντονη ανησυχία. Με δεδομένο το γεγονός των πολλαπλών ρηγμάτων του Κορινθιακού  κόλπου και τις κατ΄ επανάληψη  σεισμικές διεγέρσεις πού έχουν δώσει ισχυρούς σεισμούς, είναι αναμενόμενη η «διέγερση» της αγωνίας και του φόβου για το ενδεχόμενου ενός νέου  ισχυρού σεισμού. Ο λόγος των ειδικών είναι ο μόνος, που μπορεί να δώσει  απάντηση, στο πλαίσιο πάντα των πιθανοτήτων, για τις συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις αλλά και για την εξέλιξη του φαινομένου όσον αφορά τη σεισμική ακολουθία.

 

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ»

«Είναι γεγονός πως ο Κορινθιακός  κόλπος έχει πολλαπλά ρήγματα που κατά καιρούς διεγείρονται και παρουσιάζεται μια σεισμική  δραστηριότητα που εκφράζεται με μικρούς ή και μεγαλύτερους σεισμούς έως και  6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.. Εν προκειμένω σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών, τόσον  οι συνάδελφοι Σεισμολόγοι όσον και εγώ, με βάση τα δεδομένα που έχουμε συμφωνούμε ότι  ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Μαραθιά και η σεισμική του ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτ. Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια). Έως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι σεισμογράφοι του  Εργαστηρίου  Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών, παρακολουθούν  την εξέλιξη της σεισμικότητας  και έχουν καταγράψει  έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού Επίσης  τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες όμως έχουν εξασθενίσει», επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

«ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ»

Σε σχέση με το επίμαχο ερώτημα αν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επικείμενο ισχυρό σεισμό αναφορικά με την εξέλιξη της  σεισμικής ακολουθίας του συγκεκριμένου ρήγματος ο καθηγ. Σώκος απαντά: «Η συγκεκριμένη μικρή  περιοχή της οποίας το ρήγμα προκάλεσε τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις δεν έχει ξεκάθαρη προϊστορία ισχυρών σεισμών σε αντίθεση με την ευρύτερη περιοχή του Δ. Κορινθιακού. Παρότι συνεχίζει να παρουσιάζει  έντονη  δραστηριότητα δεν έχουμε   σαφείς ιστορικές ή  σύγχρονες μέσω των σεισμογράφων  πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το βέβαιο είναι ότι λόγω  της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται από τις 20 Δεκεμβρίου  η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί ασταθής. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχίσει με μικρούς  σεισμούς ακόμα  και να  προκαλέσει και άλλο σεισμό της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ή να υπάρξει σταδιακή εκτόνωση με συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΓΕΡΘΟΥΝ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ»

Σε ερώτηση για το ποια είναι η επίδραση σε τοπικά ρήγματα, ενός ισχυρού σεισμού που έχει πλήξει εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή ο ίδιος δηλώνει: «Είναι δεδομένο ότι  η ευρύτερη περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Επίσης έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί δυνητικά να διεγείρει ρήγματα σε περιοχές  που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα  η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο  επιρροών από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020 . Η Σεισμολογία αναλύει τα σεισμικά φαινόμενα επί τη βάσει των πιθανοτήτων. Συγκεκριμένα η ημερήσια καταγραφή σεισμικότητας από το σεισμολογικό σταθμό της Σεργούλας, μας έδειξε πως σεισμός της Κροατίας που έγινε την 29η Δεκεμβρίου 2020 , περίπου 11:19 UTC (παγκόσμια ώρα) επηρέασε την περιοχή αφού κατεγράφη έντονη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αμέσως μετά τη διέλευση των κυμάτων του συγκεκριμένου σεισμού».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

 

Ο Δρ. Ευθύμιος Σώκος είναι Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Παν. Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή, στο επιστημονικό αντικείμενο της Τεχνικής Σεισμολογίας. Το διάστημα 2002 με 2005 διατέλεσε ερευνητής, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμ. Γεωλογίας του Παν. Πατρών. Είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου το Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Παν. Πατρών, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει περισσότερες από 1000 ετεροαναφορές. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη της σεισμικής πηγής, η σεισμοτεκτονική, η σεισμική επικινδυνότητα, η αυτόματη επεξεργασία σεισμολογικών δεδομένων κ.ά. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

 

ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Απροστάτευτες οι επιχειρήσεις»-Παρέμβαση ΣΚΕΑΝΑ για τις νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεπείς στον αγώνα για την διεκδίκηση μέτρων δομικού χαρακτήρα, με στόχο την ανακούφιση από το βάρος του ενεργειακού, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ) παρενέβησαν πρόσφατα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την αλλαγή του τρόπου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος -στην χαμηλή τάση, για επαγγελματική χρήση- κατηγορία στην οποία εντάσσεται το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, για τους εμπορικούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh κατά τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/ΜWh, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Ο επόμενος μήνας Οκτώβριος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Τάσο Γιατρά, θα είναι ο πρώτος κατά τον οποίο δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ το όριο στις 2.000 KWh αφήνει εκτός του σύνολο των συναδέλφων του στην εστίαση.
«Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας των επιχειρήσεων καθώς και της αποκλιμάκωσης αυτών για τις επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τις 2.000 KWh αφήνουν απροστάτευτες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα. Όσο και αν προπαγανδίστηκε η στήριξη με αόριστα ποσά που δεν καλύπτουν τους τελικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών, η αλήθεια είναι πως το μέτρο δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις του κλάδου» αναφέρει ο ΣΚΕΑΝΑ προς τους κ.κ. Σκρέκα και Γεωργιάδη, τονίζοντας ακόμη ότι «η εστίαση επιβάλλεται να επιδοτηθεί για το μήνα Οκτώβριο χωρίς κλίμακα κατανάλωσης, στα 398 ευρώ/ΜWh για το σύνολο αφού η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι ενεργοβόρες λόγω της δραστηριότητάς τους».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κουβάρια» για την Κοινωφελή-Με… άρωμα εκλογών και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για τους συμβασιούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παροχή στήριξης ή μη στον δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων της Κοινωφελούς (2018) που διεκδικούν την παραμονή στις θέσεις τους αποτέλεσε για ακόμη μία φορά πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, το οποίο τελικά ενέκρινε με 22 ψήφους την πρόταση της παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά» έναντι 20 που έλαβε η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι συμβασιούχοι δια μέσω του δικηγόρου τους ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να «εγκρίνει» την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Πειραιά, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου και να δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να στηρίξει το αίτημά τους. Σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου απέκρουσε και χθες ομόφωνα τα αιτήματα των εργαζομένων. Ο Δήμαρχος, Κ. Πελετίδης στην εισήγησή του έκανε αποδεκτά τα δύο πρώτα αιτήματα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η απόφαση είναι πολιτική και δεν μπορεί να επέμβει στην εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ στην πρόταση που κατέθεσε η παράταξη Αλεξόπουλου πλην της αποδοχής των αιτημάτων των συμβασιούχων περιλαμβάνεται και η παρουσία του Δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου στο δικαστήριο για να στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Εξ άλλου, χθες σε ειδική συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 26 ψήφους υπέρ, 11 λευκά και 4 κατά, ο ισολογισμός και ο οικονομικός απολογισμός για το 2021, τον οποίο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Εξυπηρέτησης Πολιτών και Νομικής Υπηρεσίας, Διονύσης Πλέσσας.
Ο κ. Πλέσσας περιέγραψε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, αναφέροντας ενδεικτικά πως για το 2021 αντί για 91 εκατ. € που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους πήρε 25 εκατ. 808 χιλ. € για τη λειτουργία των Υπηρεσιών και για μισθοδοσία προσωπικού, η οποία όμως ανήλθε στα 32 εκατ. € δηλαδή 7 περίπου εκατ. παραπάνω.
«Έχουμε μειώσεις εσόδων στα ανταποδοτικά κατά 3 εκατ. 472 χιλ. € το -21 σε
σύγκριση με το -20 και 1 εκατ. 368 χιλ. € μείον από ίδια έσοδα για το -20 και -21.
Μπροστά μας όμως έχουμε άλλη μια κρίση και είναι οι τεράστιες ανατιμήσεις στη
ενέργεια, στα βασικά αγαθά που έχει ανάγκη ο λαός για την επιβίωση του, στα
καύσιμα για το στόλο της καθαριότητας και των οχημάτων του Δήμου, στο πετρέλαιο
θέρμανσης για τα παιδιά στα σχολεία μας, τις ανατιμήσεις σε κάθε υλικό που μέσω
των προμηθειών προμηθεύεται ο Δήμος. Είναι ζητήματα τεράστιων ανατιμήσεων με εξισώσεις που δεν βγαίνουν. Ήδη οι δαπάνες μας στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες στις 31/08/2022 είναι κατά 2.181.764 € αυξημένες σε σύγκριση με 31/08/2021 λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια και καύσιμα και έχουμε άλλους 4 μήνες ακόμα μετά τον Αύγουστο.
Είναι ασήκωτα τα οικονομικά βάρη που οι Δήμοι επωμίζονται και τώρα με τη νέα
κρίση οδηγούμαστε σε νέα και μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα στο Δήμο μας. Θα τα
πούμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ‘23», τόνισε ο κ. Πλέσσας.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Πέμπτη(28/9)

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΥΣΤΑΘΙΑ (χήρα) ΙΩΑΝ. ΚΡΙΛΗ
(ΕΤΩΝ 86)
Κηδεύουμε Πέμπτη 29-9-2022 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος. Η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο Λεοντίου.
Τα παιδιά της: Ανδρέας Κρίλης και Ευγενία Νικολοπούλου. Οι αδελφοί: Λουκάς και Sharon Βακράκου (εν Σικάγο), Ευαγγελία και Γκίνης Πολυδωρόπουλος (εν Αυστραλία). Οι εγγονοί: Γιάννης, Χριστίνα. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΣΑΜΙΩΤΗ. Πανεπιστημίου 83, Ζαβλάνι (πλησίον Α΄ Νεκροταφείου Πάτρας), τηλ.: 2610-454.184, fax: 2610-450.732, κιν.: 6944-320.495, τηλ.: 2610-455.151. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

Τον πολυαγαπημένο μας
ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΕΡΑΣ. ΜΕΝΑΓΙΑ
(ΕΤΩΝ 52)
Κηδεύουμε Πέμπτη 29-9-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Β΄ Κοιμητηρίου Πατρών.
Η μητέρα: Μαρία (χήρα) Γερασ. Μενάγια. Οι αδελφοί: Ανδρέας και Ιουλία Μενάγια. Ο εγγονός: Γεράσιμος. Οι θείοι. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφείο Τελετών ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ. Γερμανού 108, Πάτρα. Τηλ.: 2610-277.839, 2610-276.810, κιν.: 6944-269.704.

Την αγαπημένη μας
ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΣΑ) (χήρα) ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΜΟΥΓΚΟΓΙΑΝΝΗ
(ΕΤΩΝ 87)
Κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 29-9-2022 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Καλαμάκι (Χαρμπιλέικα) Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Τα παιδιά: Χρήστος και Δήμητρα Μουγκογιάννη, Γεώργιος και Αγγελική Μουγκογιάννη. Τα εγγόνια: Χρυσοβαλάντης-Παρασκευάς, Μαρία, Παρασκευή, Δωροθέα. Τα αδέλφια: Αθηνά και Αποστόλης Αυλωνίτης, Βάσω (χήρα) Αναστ. Μουγκογιάννη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
ΓΙΑΝΝ. ΛΥΡΑΣ. Αγίας Τριάδος 25 (πλησίον Πέντε Δρόμων), Πάτρα. Τηλ.: 2610-337.126, 340.873, κιν.: 6932-318.103, fax: 2610-340.871, e-mail: [email protected]

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο
ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
(ΕΤΩΝ 88)
Κηδεύουμε Πέμπτη 29-9-2022 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Β΄ Δημοτικού Κοιμητηρίου Λεύκας Πατρών.
Τα παιδιά: Μαρία και Χρήστος Ναστόπουλος. Τα εγγόνια: Ηλίας, Διονύσιος, Αλκιβιάδης. Τα αδέλφια: Ιωάννης και Δέσποινα Λαμπροπούλου, Θεοδώρα (χήρα) Γεωργίου Αθανασάτου, Βασιλική (χήρα) Σπυρίδωνος Λαμπροπούλου, Αιμιλία (χήρα) Γεωργίου Σκαρμούτσου. Οι ανιψιοί. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.
Γραφεία Τελετών – Μνημοσύνων ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αγ. Ιωάννη Πράτσικα 165, Πάτρα. Τηλ.: 2610-361.555. Κιν.: 6979-140.091, 6975-730.357.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα