Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ε. Σώκος μιλάει στη «Γ» για το μπαράζ των δονήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Σώκος αναλύει τα σεισμικά  φαινόμενα και δηλώνει πως προς το παρόν  δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή

 

Η αφύπνιση του  Εγκέλαδου στην  περιοχή όπως πάντα, δημιούργησε και τώρα έντονη ανησυχία. Με δεδομένο το γεγονός των πολλαπλών ρηγμάτων του Κορινθιακού  κόλπου και τις κατ΄ επανάληψη  σεισμικές διεγέρσεις πού έχουν δώσει ισχυρούς σεισμούς, είναι αναμενόμενη η «διέγερση» της αγωνίας και του φόβου για το ενδεχόμενου ενός νέου  ισχυρού σεισμού. Ο λόγος των ειδικών είναι ο μόνος, που μπορεί να δώσει  απάντηση, στο πλαίσιο πάντα των πιθανοτήτων, για τις συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις αλλά και για την εξέλιξη του φαινομένου όσον αφορά τη σεισμική ακολουθία.

 

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ»

«Είναι γεγονός πως ο Κορινθιακός  κόλπος έχει πολλαπλά ρήγματα που κατά καιρούς διεγείρονται και παρουσιάζεται μια σεισμική  δραστηριότητα που εκφράζεται με μικρούς ή και μεγαλύτερους σεισμούς έως και  6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.. Εν προκειμένω σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών, τόσον  οι συνάδελφοι Σεισμολόγοι όσον και εγώ, με βάση τα δεδομένα που έχουμε συμφωνούμε ότι  ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Μαραθιά και η σεισμική του ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτ. Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια). Έως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι σεισμογράφοι του  Εργαστηρίου  Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών, παρακολουθούν  την εξέλιξη της σεισμικότητας  και έχουν καταγράψει  έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού Επίσης  τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες όμως έχουν εξασθενίσει», επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

«ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ»

Σε σχέση με το επίμαχο ερώτημα αν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επικείμενο ισχυρό σεισμό αναφορικά με την εξέλιξη της  σεισμικής ακολουθίας του συγκεκριμένου ρήγματος ο καθηγ. Σώκος απαντά: «Η συγκεκριμένη μικρή  περιοχή της οποίας το ρήγμα προκάλεσε τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις δεν έχει ξεκάθαρη προϊστορία ισχυρών σεισμών σε αντίθεση με την ευρύτερη περιοχή του Δ. Κορινθιακού. Παρότι συνεχίζει να παρουσιάζει  έντονη  δραστηριότητα δεν έχουμε   σαφείς ιστορικές ή  σύγχρονες μέσω των σεισμογράφων  πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το βέβαιο είναι ότι λόγω  της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται από τις 20 Δεκεμβρίου  η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί ασταθής. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχίσει με μικρούς  σεισμούς ακόμα  και να  προκαλέσει και άλλο σεισμό της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ή να υπάρξει σταδιακή εκτόνωση με συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΓΕΡΘΟΥΝ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ»

Σε ερώτηση για το ποια είναι η επίδραση σε τοπικά ρήγματα, ενός ισχυρού σεισμού που έχει πλήξει εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή ο ίδιος δηλώνει: «Είναι δεδομένο ότι  η ευρύτερη περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Επίσης έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί δυνητικά να διεγείρει ρήγματα σε περιοχές  που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα  η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο  επιρροών από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020 . Η Σεισμολογία αναλύει τα σεισμικά φαινόμενα επί τη βάσει των πιθανοτήτων. Συγκεκριμένα η ημερήσια καταγραφή σεισμικότητας από το σεισμολογικό σταθμό της Σεργούλας, μας έδειξε πως σεισμός της Κροατίας που έγινε την 29η Δεκεμβρίου 2020 , περίπου 11:19 UTC (παγκόσμια ώρα) επηρέασε την περιοχή αφού κατεγράφη έντονη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αμέσως μετά τη διέλευση των κυμάτων του συγκεκριμένου σεισμού».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

 

Ο Δρ. Ευθύμιος Σώκος είναι Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Παν. Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή, στο επιστημονικό αντικείμενο της Τεχνικής Σεισμολογίας. Το διάστημα 2002 με 2005 διατέλεσε ερευνητής, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμ. Γεωλογίας του Παν. Πατρών. Είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου το Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Παν. Πατρών, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει περισσότερες από 1000 ετεροαναφορές. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη της σεισμικής πηγής, η σεισμοτεκτονική, η σεισμική επικινδυνότητα, η αυτόματη επεξεργασία σεισμολογικών δεδομένων κ.ά. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

 

ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ηλιούλουστες μέρες στην Πάτρα… και απαγόρευση από τις 6

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζεστές και ηλιόλουστες μέρες στην Πάτρα, με την διάρκεια της ημέρας μάλιστα να έχει μεγαλώσει και τους πολίτες να αρχίζουν να αισθάνονται έντονη δυσφορία για το γεγονός πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει για τις 6 το απόγευμα, ενώ ακόμα είναι μέρα.

 

Και για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύουμε ότι έχουν δίκιο. Εφόσον ο καιρός «ανοίγει» και οι μέρες που έρχονται είναι πιο ζεστές, οι πολίτες θα είναι προτιμότερο να βγαίνουν για βόλτες και να απολαμβάνουν τη θάλασσα και τη φύση, παρά να κλείνονται μέσα στα σπίτια. Ακόμα και οι λοιμωξιολόγοι λένε πως ένα από τα «αγκάθια» του χειμώνα ήταν οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και γι’ αυτό είχαμε και μεγάλους αριθμούς ενδοοικογενειακών λοιμώξεων.  Αν πρέπει να περάσουμε ένα σημαντικό ακόμα διάστημα σε καθεστώς lockdown, ας εκμεταλλευτούμε την… ελληνική άνοιξη!

Περισσότερα

Λοιπά Αθλήματα

Διαδικτυακή ημερίδα για τον αθλητισμό, διοργανώνεται από την Γνώμη και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κύμα της πανδημίας της Covid-19 που σαρώνει τη χώρα μας έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής των πολιτών. Ο κορωνοϊός αφήνει βαρύ «αποτύπωμα» και στον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος δεν ξέφυγε από την δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Χιλιάδες μικρά παιδιά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αθλούνταν καθημερινά, συμμετέχοντας σε Ακαδημίες, βρέθηκαν «εγκλωβισμένα» στο σπίτι τους, απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα και έχασαν τα σημαντικά οφέλη του αθλητισμού και της άσκησης.
Είναι γνωστό ότι η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στο εκάστοτε άθλημα ενισχύει τη φυσική τους κατάσταση και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας όχι μόνο τώρα αλλά και στην ενήλικη ζωή τους, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, προασπίζει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία τους, αποτελεί μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων και επιβλαβών συνηθειών (π.χ. κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες).
Με βάση όλα τα παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την εφημερίδα «Γνώμη» θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αθλητισμός και κορωνοϊός: Από το …τέρμα στην εκκίνηση» στην οποία θα επιδιωχθεί ν’ ανοίξει ένας διάλογος για την μετά Covid εποχή στον αθλητισμό και τα νέα δεδομένα που εισάγονται για την επανεκκίνηση των αθλημάτων.
Στην εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά αύριο το απόγευμα (6-9 μ.μ.) θα μιλήσουν μεταξύ άλλων Έλληνες πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών κ.ά. καταθέτοντας την άποψή τους για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί στο youtube με τον εξής σύνδεσμο: https://youtu.be/nheei-YhkKM.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(26/2)

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 62)

Κηδεύουμε Παρασκευή 26-2-2021 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Β΄ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών.

Τα παιδιά του: Δημήτρης, Μαριέμη. Τα αδέλφια του: Κατίνα Ψωμά, Φώτιος και Τάνια Δημητροπούλου, Χρήστος Δημητρόπουλος, Σωτηρία και Χρήστος Σαβριάδης. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΚΙΑΦΑ. Γούναρη 173 & Αγ. Δημητρίου. Τηλ.: 2610-275.295 – Πάτρα, Κάτω Αχαΐα – τηλ.: 26930-22.077.

 

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΘΕΩΝΗ (συζ.) ΝΙΚ. ΖΑΝΝΗ

(ΕΤΩΝ 66)

Κηδεύουμε Παρασκευή 26-2-2021 και ώρα 12:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεΐκων Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Β΄ Κοιμητήριο Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.

Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά : Χρήστος και Σωτηρία Ζάννη, Χαρίκλεια και Εμμανουήλ Τζαβαλάς, Γεώργιος Ζάννης. Τα εγγόνια: Λυδία, Ελένη, Μυρσίνη. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Τελεταί ΑΝΤ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ή ΜΠΟΥΡΑΣ, 1) Πόρτες Αχαΐας, τηλ.: 26930-92.344, 2) Πατρών – Πύργου 59, τηλ: 2610-526.888, κιν.: 6974-607.640, 3) Πανόπουλο Ηλείας, τηλ.: 26240-61.930.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΜΠΟΡΟ – ΕΤΩΝ 84)

Κηδεύουμε Παρασκευή 26-2-2021 και ώρα 10:30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.

Η σύζυγος: Θεοδώρα. Τα παιδιά του: Παναγιώτης και Διονυσία Μελισσαροπούλου, Δήμητρα και Αναστάσιος Κόκκινος. Τα εγγόνια του: Ευανθία, Μιχάλης. Τα αδέλφια του: Ιωάννης και Κατερίνα Μελισσαροπούλου, Θεοφάνης και Γεωργία Μελισσαροπούλου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Την πολυαγαπημένη μας

ΒΙΚΤΩΡΙΑ (χήρα) ΠΑΝ. ΓΑΒΡΙΛΗ

(ΕΤΩΝ 85)

Κηδεύουμε Παρασκευή 26-2-2021 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Κοιμητήριο Μιντιλογλίου.

Τα τέκνα: Σοφία και Γεώργιος Θεοδωρόπουλος. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Παναγιώτα και Ιωάννης. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ. Α΄ Πανεπιστημίου 15 – Τηλ.: 2610-436.425. Τηλ. οικίας: 2610-641.360, κινητό: 6932-324.062. Β΄ Πατρών-Πύργου 214 (Βραχνέικα).

 

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, θείο και παππού

ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 81)

Κηδεύουμε Παρασκευή 26-2-2021 και ώρα 3:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεΐκων Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Β΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Γεώργιος και Παναγιώτα Μανωλοπούλου, Ευθυμία και Ανέστης Τσιμπιλιδάκης, Βασιλική και Γεώργιος Παυλίδης. Τα εγγόνια: Χρήστος, Ιωάννης, Νικόλαος, Ειρηναίος, Αλέξανδρος, Ζωή, Χρήστος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφεία Τελετών – Μνημοσύνων ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αγ. Ιωάννη Πράτσικα 165, Πάτρα. Τηλ.: 2610-361.555. Κιν.: 6979-140.091, 6975-730.357.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα