Διεθνή
Έκρηξη στην Κίνα: Νεκροί εντοπίστηκαν εννέα μεταλλωρύχοι που ήταν εγκλωβισμένοι δυο εβδομάδες
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις

Εννέα από τους 10 μεταλλωρύχους που βρίσκονταν ακόμα εγκλωβισμένοι στις υπόγειες στοές ενός ορυχείου χρυσού στην Κίνα εδώ και δύο εβδομάδες εντοπίστηκαν νεκροί, όπως μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο ορυχείο χρυσού στην Τσισιά, στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 22 μεταλλωρύχοι σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων.
Έκτοτε, 10 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, 11 απεγκλωβίστηκαν χθες ζωντανοί και ένας συνεχίζει να αγνοείται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σχετικά θέματα
-
Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο – Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός
-
Ομάδα χάκερ του Κιμ Γιονγκ Ουν επιχείρησε να υποκλέψει την τεχνολογία των εμβολίων της Pfizer
-
Τραγωδία στην Γιούτα: Τέσσερις νεκροί σκιέρ από χιονοστιβάδα
-
COVID-19: Σοκάρουν τα νέα κρούσματα- 1261 σε σύνολο – 244 στις ΜΕΘ και 22 θάνατοι
-
Θρίλερ στην Κρήτη με πτώμα σε αυτοκίνητο
-
Κίνα για Πομπέο: Διαβόητος για τα ψέματα και τις απάτες του, έχει κάνει τον εαυτό του περίγελο
Διεθνή
Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού
Δημοσιεύθηκε
21 ώρες πρνστις
28 Φεβρουαρίου 2021 20:15
Επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως μια νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση νέων στελεχών, αναφέρουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), που παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα.
Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων, με 2,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, (δηλαδή μείωση περίπου 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων θανάτων συνέχισε επίσης να μειώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με σχεδόν 66.000 νέους θανάτους που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνουν μια μείωση κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μόνο περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση κατά 2% και 7%, αντίστοιχα. Στην Αμερική συνεχίζει να παρατηρείται η μεγαλύτερη ελάττωση νέων περιπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς. Την περασμένη εβδομάδα, οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων περιπτώσεων εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ (480.467 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 29%), η Βραζιλία (316.221 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 1%), η Γαλλία (131.179 νέες περιπτώσεις, αύξηση 3%), η Ρωσια (92.843 νέες περιπτώσεις, μείωση 11%) και η Ινδία (86.711 νέες περιπτώσεις, αύξηση 10%).
Μεταλλάξεις και εμβόλια
Μια νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 που αφορά τρία νέα στελέχη (που αναφέρθηκαν αρχικά στο ΗΒ, στην Ν. Αφρική και στην Βραζιλία/Ιαπωνία) ενώ ένα νέο, τέταρτο, στέλεχος έχει περιγραφεί πρόσφατα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Για το στέλεχος 20I/501Y.V1(από τον Ηνωμένο Βασίλειο) η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά (36% – 75%), πιθανή αύξηση της σοβαρότητας και θνητότητας της νόσου όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων από την Pfizer, Moderna και Astra-Zeneca/Oxford. Για το στέλεχος 20H/501Y.V2 (της Νοτίου Αφρικής) η ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά περίπου 50%, αλλά μάλλον χωρίς επίπτωση στην σοβαρότητα και θνητότητα της νόσου. Όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και Pfizer-BioNTech φαίνεται να επηρεάζεται η δυνατότατα εξουδετέρωσης, αλλά είναι άγνωστο αν επηρεάζεται η προστασία από την εκδήλωση της νόσου. Σχετικά με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson & Johnson, φαίνεται να παρέχουν ελαττωμένη προστασία, ενώ όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca/ Oxford φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του. Τέλος, όσον αφορά το τρίτο στέλεχος (20J/501Y.V3- Βραζιλία /Ιαπωνία) φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αφορούν την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία που παρέχουν τα διάφορα εμβόλια εναντίον του.
Η εταιρεία Moderna αναφέρει ότι η μια νέα έκδοση του εμβολίου είναι προσαρμοσμένη για να εξουδετερώσει τη λοίμωξη από το στέλεχος από τη Νότια Αφρική. Ήδη μια ποσότητα του εμβολίου έχει σταλεί στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ώστε να δοκιμαστεί εάν το τροποποιημένο εμβόλιο θα διεγείρει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Η Moderna δοκιμάζει επίσης το υπάρχον εμβόλιο που χορηγείται σε δυο δόσεις για να προσδιορίσει εάν μια τρίτη δόση θα προσφέρει μια ισχυρή ενίσχυση της ανοσίας έναντι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η Pfizer, με εγκεκριμένο εμβόλιο mRNA, δήλωσε ότι λαμβάνει παρόμοια μέτρα ως προφύλαξη για να προσδιορίσει εάν πρέπει να παραχθούν εμβόλια που στοχεύουν την παραλλαγή ή εάν θα είναι επαρκής ο αρχικός εμβολιασμός. Τα αρχικά εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποδειχθεί ότι εξουδετερώνουν μεν την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στο εργαστήριο αλλά με ελαττωμένα ποσοστά ανταπόκρισης.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι το τρίτο εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης διάρκειας συζήτησης, οι ερευνητές της Johnson & Johnson υποστήριξαν ότι το εμβόλιο που χορηγείται σε μία μόνο δόση ήταν 66% αποτελεσματικό στην προστασία από περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής νόσου σε μια μεγάλη, παγκόσμια κλινική δοκιμή και 85% αποτελεσματική έναντι σοβαρών περιπτώσεων.
Ένα τέταρτο νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά και τώρα εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια, φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτικό και να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ και το θάνατο, σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα. Επιπλέον πιθανόν να εμφανίζει και κάποιου βαθμού αντοχή στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ πρώιμα, και σε μικρο αριθμό περιπτώσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συζητήσαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik -V και της από κοινού παραγωγής του εμβολίου.
Η Αυστρία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συζητάει με τη Ρωσία για το εμβόλιο. Και οι συζητήσεις, μάλλον δεν είναι εν αγνοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ήδη ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά της Ρωσίας, καθώς οι ρυθμοί των εμβολίων των άλλων εταιρειών, δεν «τρέχουν» με τον αναμενόμενο ρυθμό. Η ρωσική «ενίσχυση» δεν αποκλείεται καθόλου….
Διεθνή
Ακάρ: Όσα μαχητικά και πολεμικά πλοία κι αν αγοράσει η Ελλάδα, δεν φτάνουν
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
28 Φεβρουαρίου 2021 13:35
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας στη Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εμφανίστηκε ενοχλημένος με τον τρόπο που θωρακίζεται αμυντικά η χώρα μας, σημειώνοντας ότι «ακόμα και αν αγοράζει 3-5 μαχητικά αεροσκάφη ή 3-5 πολεμικά πλοία, δεν φτάνουν και δεν μπορεί να πετύχει κάτι, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα ναυπηγεί 4 φρεγάτες, 6 υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας, ενώ περιμένει και τα F-35, για τα οποία μάλιστα δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή. Μάλιστα, ο Ακάρ χτες σχολίασε αυτό το άτυπο εμπάργκο τονίζοντας ότι «πληρώσαμε και δεν παραλάβαμε αυτά που πληρώσαμε».
Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, Ερντογάν και Πούτιν θα θεμελιώσουν τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στις 10 Μαρτίου με μια κοινή τελετή, η οποία πιθανότατα θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρώτος αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023.
Ροή ειδήσεων
1176 νέα κρούσματα κορωνοϊού-81 εντοπίστηκαν στην Αχαΐα το τελευταίο 24ωρο
Αδέλφια δολοφονηθέντος από τη 17Ν: Ο Χρήστος Μάτης δεν μπορεί να κάνει απεργία πείνας απ’ τον τάφο
Πάτρα: Που θα γίνουν rapid test την Τρίτη(2/3)
Κορωνοϊός: Κοντά στα 1.200 τα κρούσματα σήμερα στη χώρα
Το πρόγραμμα των 3 επόμενων αγωνιστικών basketleague, ο Προμηθέας 4 ματς σε 15 μέρες
Άννα Διαμαντοπούλου: Αποχωρεί από την «κούρσα» για την προεδρία του ΟΟΣΑ
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα-παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας.
Έξαλλη η Κατερίνα Καινούργιου με τον Αλέξη Κούγια – «Ντροπή σας, δεν σας φοβόμαστε»
Αν έχετε λεπτά μαλλιά…
Το «μπράβο» που δεν ειπώθηκε ποτέ-Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού- Διδάχου
Αυτή την εβδομάδα
-
Ελλάδα5 ημέρες πρν
e-ΕΦΚΑ: Αύξηση 30% στον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων
-
Διεθνή4 ημέρες πρν
Πανδημία: Ο κίνδυνος που απειλεί όσους είναι όλη μέρα στα social media
-
Πολιτισμός3 ημέρες πρν
Μοντέρνος μετασχηματισμός για το Πατρινό Καρναβάλι
-
Πολιτισμός6 ημέρες πρν
Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι-Παραστάσεις θεάτρου σκιών θα προβληθούν στο διαδίκτυο στη σελίδα carnivalpatras.gr
-
Λοιπά Αθλήματα3 ημέρες πρν
Σήμερα η μεγάλη ημερίδα από τη «Γνώμη» και την Περ. Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή του υφυπ. αθλητισμού Λ. Αυγενάκη
-
Πολιτισμός5 ημέρες πρν
Διεκδικεί 80.000 ευρώ
-
Πολιτισμός4 ημέρες πρν
Έρχεται το «Καρτ ποστάλ»-Ανακοινώθηκαν οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές για τη σειρά της Βικτόριας Χίσλοπ
-
Λοιπά Αθλήματα3 ημέρες πρν
Ο Πατρινός Λ. Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος του ΣΕΠΥ