Σάββατο 6 Μαρτίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Yπαίθρια έκθεση

Έργα από την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης που έχουν σχέση με το καρναβάλι σε πλατείες της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δέκα έργα, από την μόνιμη ψηφιοποιημένη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, το περιεχόμενο των οποίων συνδέεται με το καρναβάλι, αποτελούν το υλικό της υπαίθριας έκθεσης, η οποία έχει στηθεί και λειτουργεί ήδη , στις πλατείες των Υψηλών Αλωνίων, της Αγίας Σοφίας, της πλατείας Κοσιώνη, της πλατείας Ελευθερίας και στην πλατεία Ομονοίας

Τα έργα αποτυπώθηκαν σε μεγάλες διαστάσεις και αναρτήθηκαν στις τέσσερις πλατείες, είναι ο «Αρλεκίνος» της Ντόρας Αντωνιάδου (Ελαιογραφία 70Χ104 εκ.) , «Μυθοπλασίες» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Σαράντη Καραβούζη (Παστέλ/ 60χ80 εκ.), «Καρναβάλι» του *Δημήτρη Χείρα (Ελαιογραφία 42χ28 εκ.), «Καρναβάλι» του Άλκη Πιερράκο (Τέμπερα 70χ96 εκ.) ,«Καρναβάλι» του Βασίλη Σπεράντζα  (Παστέλ56χ70 εκ.), «Σάτυρος» του Μίνου Αργυράκη (Λιθογραφία 49/500/0,55χ0,41 εκ. Δωρεά Τάκη & Μαίρης Τσονάκα, «Μουσικές αποχρώσεις» της Αλίκης Βενιέρη – Σκουλικίδη (Ακρυλικό σε μουσαμά/0,82χ0,82 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» του Γιάννη Στεφανάκη (Ξυλογραφία/0,40χ0,30 εκ.), «Πατρινό Καρναβάλι» της Άριας Κομιανού (Ξυλογραφία 0,40χ0,30 εκ.).

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου με τίτλο «τέχνη στην πόλη- τέχνη για την πόλη» με την οποία ο Πολιτιστικός Οργανισμός επιδιώκει τη διάχυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο και την καθημερινή ζωή. Τα έργα θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Oργανισμού patrasculture.gr και στην σελίδα του facebook.

Την επιμέλεια της υπαίθριας έκθεσης είχαν το τμήμα παραγωγής και το τμήμα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η υπαίθρια έκθεση θα διαρκέσει όλη την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού.

 

Περισσότερα
Advertisement

Πολιτισμός

Απόψε (21.00) η προβολή της θεατρικής παράστασης από τη σελίδα carnivalpatras.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία» θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr από σήμερα και ώρα 21.00.

Το έργο ξεκινάει στο 1900 όπου ένας κύριος αγοράζει από ένα παιδάκι μια εφημερίδα. Αμέσως, ξεκινάει το διάβασμα, της εφημερίδας εν είδει αφηγηματικού μοτίβου (με συνεχή ανάγνωση καθόλη τη διάρκεια της παράστασης).

Στο διάβασμα-αφήγηση, ακούγονται τα αποκόμματα των εφημερίδων που αναφέρονται στα καρναβάλια -και μόνο- από το 1900 έως το 1978, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Επιπλέον, το διάβασμα των εφημερίδων, θα συνδέει την καρναβαλική ιστορία της πόλης με την παράσταση, καθώς στην αφήγηση των αποσπασμάτων δυο ηθοποιοί θα απεικονίζουν κατά το δυνατόν παραστατικά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες (εικαστικός, ενδυματολόγος) ενδυματολογικά, το πλέγμα και την εσωτερικότητα αυτών που ακούγονται, αναδεικνύοντας την ιστορία που περιγράφεται από τον αφηγητή.

Το background θα φωτογραφίζει την κάθε εποχή, προάγοντας την περιρρέουσα καρναβαλική ατμόσφαιρα.
«Μια καρναβαλική ιστορία θα ακούσουμε και θα δούμε… Πιο συγκεκριμένα, θα ακούσουμε την αφήγηση αποκομμάτων των εφημερίδων από το 1900 έως το 1978 από τον Διονύσιο Καπρούλια, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.ΠΗ.Ν. αποτυπώνοντας με πρωτογενείς πηγές την ιστορία του καρναβαλιού.

Ταυτόχρονα, θα δούμε μια υποπλοκή με ένα ζευγάρι (Δημήτρη Βαμβακά, Δήμητρα Θεοδωροπούλου), να αλληλεπιδρά σε μία σχέση που εξελίσσεται ανά δεκαετίες. Τα ζευγάρι θα δρα σε συγκερασμό με όσα ακούγονται στην αφήγηση, βοηθώντας τη χρονική συμπύκνωση του έργου. Το σκηνικό περιβάλλον (Ιωάννη Κοψίνη) και η ενδυματολογία (Ελένη Ασλανίδη) αποδίδουν το πλαίσιο κάθε εποχής, όπως επίσης, οι χορογραφίες (Αγγελική Σίνου), που πλαισιώνουν την χρονική απόδοση της διήγησης.
Τέλος, η υλική και ηθική υποστήριξη από την εταιρία Mosaic, που είχε αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής, συνετέλεσαν να αποτυπωθεί η καρναβαλική ιστορία της πόλης μας, διαχρονικά μέσα από τις εφημερίδες.
Όλα αυτά, δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η εξαιρετική συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ)-Καρναβάλι Πάτρας και τον ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης από την πρώτη στιγμή», αναφέρει ο Δημήτρης Ζαπάντης.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ηθοποιοί: Δημήτριος Βαμβακάς, Δήμητρα Θεοδωροπούλου και η μικρή Λυδία Ζαπάντη. Αφήγηση: Διονύσιος Καπρούλιας. Σκηνοθεσία: Δημήτριος Ζαπάντης. Σκηνικά-Φωτογραφία: Ιωάννης Κοψίνης. Ενδυματολόγος-Styling: Ελένη Ασλανίδη. Χορογραφία: Αγγελική Σίνου. Μουσική: Αθανάσιος Ευστρατιάδης. Βίντεο/Μοντάζ: Manos Mpouses Videography. Τεχνική υποστήριξη: Χρίστος Αναγνωστόπουλος. Εκτέλεση παραγωγής: Μosaic.
Παραγωγή: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ)-Καρναβάλι Πάτρας
*Με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
H ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας ευχαριστεί το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ για τη διάθεση των αποκομμάτων των εφημερίδων.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έκανε χθες πρεμιέρα το “Rebirth” της Μαρίας Λάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο των δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 και στην κατεύθυνση εκείνη της διοργάνωσης που ρίχνει φως στις δημιουργικές συναντήσεις του Πατρινού Καρναβαλιού με τις Τέχνες και τα Θεάματα, χθες στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr άρχισε η προβολή του «Rebirth» της Μαρίας Λάτα.

Όπως σημειώνει η Μαρία Λάτα: «Μέσα στη σύγχυση της εποχής είναι τόσο δύσκολο κανείς, να εκφράσει με ακρίβεια και απλότητα τις σκέψεις του. Πόσο μάλλον όταν ο χρόνος που έχει να το κάνει, είναι αυτός των πενήντα οκτώ δευτερολέπτων.

Αυτή τη πρόκληση θέσαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Ο λόγος; Να επικοινωνήσουμε το πνεύμα του καρναβαλιού, ξεπροβάλλοντας από το πουθενά ένα ανέμελο απόγευμα στις οθόνες σας. Κλέβοντας σας για λίγο την προσοχή, βάζοντας σας στον κόσμο των σκιών, όπου η μαγεία είναι ανεξάντλητη.

Τώρα πιο πολύ από ποτέ, γίνεται φανερό πως η πόλη έχει ανάγκη αυτή τη γιορτή. Το καρναβάλι είναι η γιορτή της ίδιας της ζωής. Υπάρχουμε εκείνη τη στιγμή για εκείνη τη στιγμή.

Με λίγα λόγια λοιπόν… Η κουραστική παύση μέσα από την οποία μαχόμαστε να απελευθερωθούμε, σίγουρα θα τελειώσει. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος φλεγόμενος βυθίζεται μέσα στο νερό κατά τη τελετή λήξης. Αλλά η φλόγα του στην ουσία δεν παύει ποτέ, από αυτή γεννιέται πάλι (Rebirth), αυτεξούσιος. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει το καρναβάλι και έτσι μπορεί να υπάρξει η ζωή.

Ποιος λοιπόν, μπορεί ή τολμά να σβήσει τη φωτιά του καρναβαλιού; Ποιος μπορεί να σβήσει τη φλόγα των ανθρώπων;».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Performance: Μαρία Λάτα. Πρωτότυπη Μουσική: Χάρης Πεγιάζης. Βίντεο: Γιάννης Παππάς. Μοντάζ: Γιάννης Παππάς – Μαρία Λάτα. Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή. Εκτέλεση Παραγωγής: Βιομηχανική.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Μετακίνηση 6…»-Ξεκίνησε η προβολή της παράστασης από την θεατρική ομάδα της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρχισε στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr η προβολή της τρίτης βιντεοσκοπημένης παράστασης της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο» που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021.

Πρόκειται για την παράσταση «Μετακίνηση 6…για τον παππού Αριστοφάνη» της Θεατρικής Ερασιτεχνικής Ομάδας Α΄ ΕΛΜΕ, που βασίζεται στο έργο του Φώτη Λάζαρη, ο οποίος υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και έχει κάνει τη μουσική επιμέλεια.
Μια συνάντηση ηλικιωμένων (ευπαθείς ομάδες) που έχει κανονιστεί στο f/b, με άκρα μυστικότητα (εν μέσω lock down), γίνεται η αφορμή να εξελιχθεί μια κωμωδία παρεξηγήσεων σε ένα διονυσιακό δρώμενο, με αριστοφανικές αναφορές που πατάει γερά στο σήμερα αλλά και που ζωντανεύει ανερυθρίαστα πιπεράτες στιγμές από τα διαχρονικά αποκριάτικα δρώμενα αιώνων τόσο στην πόλη μας όσο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Μια αφορμή για να σαρκάσουμε τα κακώς κείμενα της εποχής μας με σπαρταριστούς διαλόγους χωρίς σεμνοτυφίες πιστοί στο πανάρχαιο πνεύμα της αποκριάς.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο, μουσική επιμέλεια, σκηνοθεσία: Φώτης Λάζαρης
Σχεδίαση ήχου φωτισμού: Νίκος Αντωνίου
Κάμερες: Νίκος Καραβαγγέλης, Νίκος Καστανάς, Διονύσης Καστανάς
Ήχος: Χαράλαμπος Σεβαστιάδης
Ηχολήπτης Θεάτρου Μπάρρυ: Φίλιππος Πετρόπουλος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Φροντιστής Θεάτρου Μπάρρυ: Γιώργος Σάρρας
Διανομή: Αγγελίνα Βγενοπούλου, Δέσποινα Μάη, Φώτης Λάζαρης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώτα Οικονόμου, Νίκος Παναγόπουλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλενα Νταή, Χρήστος Σιάχος.
Οι προβολές των παραστάσεων της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο» θα ολοκληρωθούν με την παράσταση «Μικρές Μασκαρεμένες Ιστορίες» από τη Θεατρική Ομάδα του 19ου Γυμνασίου Πατρών, που θα αρχίσει να προβάλλεται στο carnivalpatras.gr από σήμερα και ώρα 21.00.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα