Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Δεν θέλω να… δοξαστώ κρυπτόμενος!»

Τα επόμενα 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Published

on

Συνέντευξη στο φύλλο της Γνώμης (1/2)

Την λογική πίσω από το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξηγεί στη «Γ» ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, απαντώντας στην κριτική που έχει γίνει, ενώ αναφέρεται και στο νέο πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ.

Συνολικά, η Περιφέρεια εκταμιεύει 50 εκ. ευρώ ως μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Φαρμάκης, σημειώνει πως αντί να μείνει αδρανής για να μην υποστεί κριτική, προτίμησε να κινητοποιηθεί και με όποιες δυνατότητες έχει η Περιφέρεια, να προσφέρει στην κοινωνία. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως το πρώτο πρόγραμμα θα στηρίξει κάπου 4.500 θέσεις εργασίας, δηλώνοντας ικανοποιημένος γι’ αυτό. «Εγώ, δεν θέλω να… δοξαστώ κρυπτόμενος! Προτιμώ να δίνω, έστω και τα λίγα που διαθέτει η Περιφέρεια στην πραγματική κοινωνία. Και να μάχομαι δίπλα στην κοινωνία με κάθε δυνατότητα που έχω…», τονίζει χαρακτηριστικά…

 

Βάσει των αποτελεσμάτων του προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων, μόλις μία στις επτά επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την χρηματοδότηση. Αισθάνεστε ικανοποιημένος;

Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός πως οι δυνάμεις μας δεν έφταναν για να καλύψουν το μέγεθος της ζήτησης, που στο κάτω – κάτω απηχεί και το μέγεθος του προβλήματος στην τοπική οικονομία. Όμως, με το χέρι στην καρδιά, θέλω να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος για τρία πράγματα: Πρώτον, γιατί δεν μείναμε με τα χέρια σταυρωμένα και δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να κρυφτούμε για να μην υποστούμε οποιαδήποτε κριτική. Δεύτερον γιατί σε 10 μόλις μήνες κινητοποιήσαμε σχεδόν κάθε διαθέσιμο πόρο της Περιφέρειας για να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, το πρόγραμμα μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ήταν μόνο μία από τις «ψηφίδες» της δράσης μας. Να σας θυμίσω το πρόγραμμα ενίσχυσης της μεταποίησης και το πρόγραμμα για την καινοτομική επιχειρηματικότητα. Να θυμίσω, επίσης, ότι επιχορηγήσαμε το τελευταίο «Εξοικονομώ» με 15 εκ. ευρώ, γνωρίζοντας πως αντανακλά σε έναν πολύ μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων και επαγγελματιών του τόπου μας. Και όλα αυτά, έγιναν σε χρόνους – ρεκόρ, ειδικά όταν μιλάμε για προγράμματα ΕΣΠΑ που όλοι ξέρουμε πόσο βαριές και δυσκίνητες διαδικασίες έχουν. Και τρίτον, αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί ευρισκόμενοι μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα, θελήσαμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να μοιράσουμε τους πόρους μας με την μέγιστη δυνατή δικαιοσύνη. Έτσι, διαμορφώσαμε ένα πρώτο πρόγραμμα που έδινε προτεραιότητα στο μέγεθος της απώλειας του τζίρου σε συνάρτηση με την ποσότητα των θέσεων εργασίας. Πετύχαμε λοιπόν, να παρέχουμε μία «ανάσα» ρευστότητας» σε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που αντανακλούν σε 4.500 θέσεις εργασίας. Κρατάμε όρθιες 4.500 θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Και σε λίγο καιρό, έρχεται η ώρα που θα παρουσιαστεί και το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ, το οποίο πλέον θα απευθυνθεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, με αναλογικά μικρότερα ποσά στήριξης. Και αυτό είναι λογικό, αλλά και δίκαιο. Μικρότερες επιχειρήσεις – μικρότερες ανάγκες.

Προφανώς, πάντως, το πρόβλημα στην τοπική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερο…

Εννοείται. Αυτό φάνηκε, εξάλλου, όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά και από το σύνολο του ποσού που αυτές οι αιτήσεις απαιτούσαν για να καλυφθούν όλες. Ένα ποσό που ισοδυναμούσε με το μισό ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας… Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα χρήματα και ακόμα περισσότερα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Γι’ αυτό και από την αρχή είπαμε πως οι δικές μας πρωτοβουλίες είναι μόνο συμπληρωματικές ως προς τα μέτρα που λαμβάνει η κεντρική εξουσία. Όμως, να το πω και διαφορετικά και σε πιο προσωπικό τόνο: Εγώ, δεν θέλω να… δοξαστώ κρυπτόμενος! Προτιμώ να δίνω, έστω και τα λίγα που διαθέτει η Περιφέρεια στην πραγματική κοινωνία. Και να μάχομαι δίπλα στην κοινωνία με κάθε δυνατότητα που έχω…

Αναφερθήκατε στο νέο πρόγραμμα. Πότε θα το δούμε; Και ποια θα είναι η διαφορά του από το προηγούμενο;

Εκτιμώ ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε. Πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, ύψους 20 εκ. ευρώ. Και η μεγάλη διαφορά του σε σχέση με το προηγούμενο είναι πως σε αυτό θα μπορούν να ενταχθούν όλοι, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα υπάρχει η διασύνδεση με τις θέσεις εργασίας καθώς θα απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που μόνοι τους στηρίζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Οι επιχορηγήσεις θα είναι μικρότερης τάξης σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά όπως ήδη είπα, αυτό είναι λογικό αλλά και δίκαιο. Στόχος μας να δώσουμε μία «ανάσα» ρευστότητας σε όσους περισσότερους γίνεται και δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Δυτική Ελλάδα μετά την πανδημία; Και τι κάνει η Περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση;

Θα έλεγα πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική απειλή. Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία. Από εκεί και πέρα, όλοι οι σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν πως η πανδημία δημιούργησε μία πολύ βαθιά και δομική οικονομική κρίση που δεν θα ανακάμψει άμεσα, αλλά θα απαιτήσει χρόνο, ανάλογα με τον κλάδο και τις δυνατότητες κάθε χώρας. Ωστόσο, ιδιαίτερα για την δική μας περιοχή, διατηρώ μία ισχυρή αισιοδοξία. Εκτιμώ ότι ο τόπος μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό… ελατήριο που θα εκτοξευθεί μετά το τέλος της πανδημίας. Και επίσης, μπορώ να σας πω ότι όλο τον προηγούμενο χρόνο εργαστήκαμε πάνω σε ένα σχέδιο με δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την αντιμετώπιση της πανδημίας και των απειλών της μαζί με την διευθέτηση προβλημάτων που «κληρονομήσαμε» και ο δεύτερος, τη διαμόρφωση ενός καθαρού οδικού χάρτη για την επόμενη τριετία. Νοικοκυρέψαμε το πρόγραμμα έργων και δράσεων, ιεραρχήσαμε τις ανάγκες και τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινάμε και να τελειώνουμε έργα που θα αποδίδουν ισχυρή προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Την υγειά μας να έχουμε λοιπόν και είμαι αισιόδοξος πως γρήγορα μπορούμε να πετύχουμε, όχι απλά να φτάσουμε εκεί που ήμασταν, αλλά να φτιάξουμε μία πολύ καλύτερη Δυτική Ελλάδα.

Σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο αναφέρατε πως είχατε επαφές με κυβερνητικά στελέχη για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκτιμάτε πως η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να έρθει στην περιοχή;

Εκτιμώ – και νομίζω όλοι μας – πως η περιοχή μας συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να έλξει τη συγκεκριμένη επένδυση, όπως και άλλες επενδύσεις σαν αυτή. Εξήγησα λοιπόν ότι από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας να επενδύσει σε μία παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, επικοινωνήσαμε με τον υφυπουργό, κ. Φραγκογιάννη που «τρέχει» την συγκεκριμένη υπόθεση και ζητήσαμε πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία υποψήφια επένδυση που βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρόωρο στάδιο. Θα παρακολουθούμε στενά τις διαδικασίες που εξελίσσονται. Όμως, πρέπει να πούμε και κάτι άλλο. Σε τελική ανάλυση, ο ιδιώτης είναι αυτός που θα επιλέξει, ότι και να πούμε εμείς ή να πει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και νομίζω πως για τον τόπο μας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, αυτό που εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αναφέρομαι στο «Επενδυτικό Προφίλ» της Δυτικής Ελλάδας. Ένα σχέδιο, πολύτιμο για εμάς αλλά και για κάθε υποψήφιο επενδυτή, αφού θα μπορεί να βλέπει με στοιχεία, ποια είναι τα πλεονεκτήματα επένδυσης στη Δυτική Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει μία περιοχή που θα έλκει ισχυρές επενδύσεις και θα δημιουργεί πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Και απόδειξη είναι πως ήδη τρεις επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί από τη διϋπουργική επιτροπή στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Όταν είσαι ισχυρός, το δείχνεις. Και εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να αποδεικνύουμε ότι ο τόπος μας και θέλει και μπορεί!

Η κυβέρνηση παρουσίασε νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Συμφωνείτε με τις προωθούμενες αλλαγές; 

Αν και για να μπορούμε να κρίνουμε με ασφάλεια οφείλουμε να δούμε αναλυτικά τον εκλογικό νόμο, εντούτοις νομίζω πως ήδη αποδείχθηκε ότι ο εκλογικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε σημαντικά προβλήματα κυβερνησιμότητας και θνησιγενείς πλειοψηφίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παραμόρφωσε ακόμα και τη βούληση των πολιτών. Νομίζω λοιπόν ότι χρειαζόταν ένας νέος εκλογικός νόμος που να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και επιπλέον να καθιστά πιο μικρά και ευέλικτα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Το επιχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι με την απλή αναλογική διαμορφώνονται ισχυρότερες συνθήκες συνεργασιών, αποδείχθηκε λάθος, Είδαμε πολλά μικρά σχήματα και πολλές προσπάθειες «εξ ανάγκης» συνεργασιών. Νομίζω πως η αυτοδιοίκηση δεν θα χάσει βάθος και το πλάτος εκπροσώπησης κάθε πολιτικής και κοινωνικής τάσης εάν οι συνεργασίες είναι προγραμματικές και προεκλογικές, αντί να είναι μετεκλογικές.  Αντίθετα, πιστεύω πως θα ωφεληθεί από κάτι τέτοιο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement