Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δίχτυ» προστασίας για τα παιδιά και τις γυναίκες

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποκαλύπτει στη «Γ» τις δράσεις και τον σχεδιασμό για τα φαινόμενα βίας, το δημογραφικό και την προάσπιση του θεσμού της οικογένειας

Published

on

Συνέντευξη στην Μαρία Ορφανού
«Δίχτυ» προστασίας για τα παιδιά και τις γυναίκες που ζουν με τον εφιάλτη της σχολικής ή ενδοοικογενειακής βίας έχει «απλώσει» το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσα από στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αλλά και υποστήριξης των θυμάτων. Η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη με αφορμή την σημερινή παρουσία της στην Πάτρα, σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο My Way, μίλησε στη «Γ» ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξάλειψη της βίας, την προάσπιση του θεσμού της οικογένειας και της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

ΕΡ.: Κυρία Ζαχαράκη, το τελευταίο διάστημα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων απασχολεί έντονα την κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα. Πιστεύετε ότι αρκούν;
Μιλάμε για εξαιρετικά σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα που πολλές φορές το ένα τροφοδοτεί το άλλο και θέλουν χρόνο για να απαλειφθούν. Η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των γυναικών πολλές φορές αλλάζει μορφή όταν βγαίνει από το σπίτι και εμφανίζεται ως βία των παιδιών στο σχολείο, στο δρόμο, στο διαδίκτυο. Θεωρούμε πως η βία ανάμεσα στους ανήλικους ή με πρωταγωνιστές ανήλικους πρέπει να μας προβληματίσει όλους σοβαρά επειδή τα παιδιά αυτά αποτελούν τον καθρέφτη της αυριανής κοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν μένει απαθής απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Με απόφαση του πρωθυπουργού μια επιστημονική ομάδα υψηλού κύρους μελετάει όλα τα υφιστάμενα μέτρα, εξετάζει προτάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν την εκδήλωση του φαινομένου της παιδικής παραβατικότητας και βίας σε όλες τις εκφάνσεις και τα πεδία και προετοιμάζεται ένα ολιστικό Εθνικό Σχέδιο.
Παράλληλά όμως βρίσκονται σε εξέλιξη δυναμικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Στα σχολεία έχουμε δουλέψει πολύ μέσα από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, με τον υπεύθυνο του κάθε σχολείου για τα θέματα σχολικής βίας, αλλά επίσης και με την πλατφόρμα που είναι πλέον σε λειτουργία και χάρη σε αυτήν, τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να καταγγέλλουν τον εκφοβισμό εντός σχολικού περιβάλλοντος. Και να ξέρετε ότι ήδη τρέχει και η στοχευμένη καμπάνια κατά του μπούλινγκ που έχει τριπλό στόχο να αφυπνίσει το οικογενειακό περιβάλλον, την κοινότητα και το σχολείο. Εμείς ως Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τους Δήμους θα προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα παραπέρα, λειτουργώντας πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να μπορούν έγκαιρα να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές.
Αντίστοιχα πολλά βήματα έχουμε κάνει για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την προστασία όσων βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον που δημιουργεί κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.
Είμαι η πρώτη που θα παραδεχθώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά και να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να μεταφέρω την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσουμε τις «τρύπες» που με τραγικό τρόπο διαπιστώσαμε στην τραγική για όλους μας , δολοφονία της Κυριακής Γρίβα.

ΕΡ.: Βρίσκεστε σήμερα στην Πάτρα για να μιλήσετε σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας για τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην επιχειρηματικότητα.

Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμα και οι μορφωμένες και δυναμικές γυναίκες μπορούν να πέσουν θύματα βίας. Τί πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η βία μας θορυβεί όταν στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου και μας κινητοποιεί να την εξαλείψουμε, ανεξαρτήτων μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας και φύλου. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα και ο μόνος δρόμος για να γίνει παρελθόν αυτό το νοσηρό φαινόμενο είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και το κάθε σπίτι να αλλάξει κουλτούρα. Και πάνω από όλα, τα θύματα να σπάνε τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται.
Μπορώ να σας πω ότι στον νομό Αχαΐας το 15900 δέχτηκε 16 κλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, 80 κλήσεις το 2023 και 99 κλήσεις το 2022. Το 2023, το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας έχει δεχτεί 142 θύματα βίας, ενώ σήμερα 10 παιδιά και 6 γυναίκες μένουν στους Ξενώνες του Δήμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν δομές λειτουργούν κανονικά και είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν οποιοδήποτε θύμα έχει ανάγκη. Τα θύματα μπορούν να εμπιστευτούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτικές παροχές, καθώς και νομικές συμβουλές. Και όσα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θέλουν να απομακρυνθούν από το σπίτι, μπορούν να εμπιστευτούν τους ξενώνες. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μπορεί να παράσχει βοήθεια, μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», βρίσκοντας ασφαλές διαμέρισμα σε όσα θύματα μένουν σε ξενώνα και καλύπτοντας το ενοίκιό τους, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην εύρεση εργασίας. Και βέβαια ένα ακόμα εργαλείο που πρέπει να ξέρουν ότι έχουν στη διάθεσή τους είναι το panic button, που πλέον είναι διαθέσιμο και σε περιοχές της επαρχίας, όπως η Πάτρα και έχει σώσει ήδη εκατοντάδες ζωές.

ΕΡ.: Ο ρόλος της οικογένειας είναι καταλυτικός και το χαρτοφυλάκιο σας είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ποιες είναι οι πολιτικές που έχετε δρομολογήσει για την στήριξη του θεμέλιου λίθου της κοινωνίας;
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι προέχει απόλυτα να ενισχύσουμε την οικογένεια, που έχει υποστεί πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και έχει στηρίξει την κοινωνία απέναντι σε πολλές προκλήσεις. Καθήκον μας δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, που ήδη υλοποιούμε με μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, το επίδομα μητρότητας των 830€ σε μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες για εννέα μήνες πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας και έμμεσα μέτρα όπως το πλαφόν στο βρεφικό γάλα και η αύξηση του αφορολόγητου, αλλά πολύ περισσότερο η διασφάλιση της βιωσιμότητας της οικογένειας, ενόψει των κρίσιμων δημογραφικών προκλήσεων.
Θέλουμε μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό που θα παρουσιάσουμε στο τέλος Μαϊου να δρομολογήσουμε αποτελεσματικά μέτρα για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, την ενδυνάμωση της εργασίας, την παροχή οικονομικά προσιτής κατοικίας στα νέα ζευγάρια και παράλληλα επιδιώκουμε την υγιή και ενεργό γήρανση, τη μακροχρόνια φροντίδα, την παρακίνηση των νέων επιστημόνων που κατέφυγαν στο εξωτερικό για ένα περισσότερο ευοίωνο μέλλον, να εμπιστευτούν τη χώρα μας και τις προοπτικές ευημερίας της και να επιστρέψουν μόνιμα, δημιουργώντας στον τόπο τους την οικογένειά τους.
Οπωσδήποτε θέλει χρόνο για να πετύχουμε δραστικές αλλαγές, αλλά έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις τοπικές κοινωνίες, από την αυτοδιοίκηση μέχρι την κοινωνία των πολιτών απέναντι σε αυτήν την κοινή δημογραφική απειλή.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
ΕΡ.: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε ενόψει των Ευρωεκλογών στους πολίτες της Αχαΐας;
Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μία σημαντική κάλπη που θα κρίνει την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό, και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα. Επομένως θεωρώ πως είναι σημαντικό οι πολίτες να μην υποτιμήσουν την αξία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ως προς τη σταθερότητα, την πολιτική και κοινωνική ηρεμία που έχει ανάγκη η Ελλάδα μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συνθήκη όπως τη διαμορφώνει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κατάρρευση, η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης. Η διατήρηση της σταθερής πορείας της χώρας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε πιο συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά την καθημερινή μάχη για τη στήριξη των νοικοκυριών, την ανάσχεση της ακρίβειας που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως οι ίδιοι οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023.

Ροή ειδήσεων

Advertisement